- ΕΝΝΕΑ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εννέα δομικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν τον κορμό του σχεδίου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος. Συγκεκριμένα: 1. Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης. 2. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών. 3. Αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης. 4. Σύσταση ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. 5. Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. 6. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία. 7. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. 8. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, δηλαδή ενός σταθερού συστήματος. 9. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών.
- ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ FITCΗ
H FITCH RATINGS ανακοίνωσε χθες ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+ από A-, με προοπτικές αρνητικές. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση χαμηλότερη του ‘‘Α'', επικαλούμενος επιδείνωση των δημοσιονομικών. Η εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης. Ψυχραιμία συνιστά η κυβέρνηση, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, στην οποία προχώρησε η Fitch, ένα 24ωρο μετά την προειδοποίηση υποβάθμισης από τον οίκο S&P. Η υποβάθμιση οδήγησε σε εκτίναξη του spread του 10ετούς ομολόγου μέχρι τις 232 μονάδες βάσης και σε "βύθιση" του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (πτώση 6,04%).
- ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τα κινητά αντικείμενα των οφειλετών του δημοσίου που προορίζονται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους, δεν υπόκεινται σε κατάσχεση. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με σχετική εγκύκλιο, ζήτησε από τους προϊσταμένους όλων των ΔΟΥ της χώρας να εφαρμόζονται αυστηρά οι διατάξεις περί του ακατάσχετου και τους κάλεσε να δίνουν σαφείς οδηγίες προς τους δικαστικούς επιμελητές ως προς την εξαίρεση των κινητών αντικειμένων των οφειλετών, που δεν υπόκεινται σε κατάσχεση και προορίζονται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. Η εγκύκλιος εκδόθηκε επειδή, στο πλαίσιο της επιδίωξης της είσπραξης δημοσίων εσόδων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να επιβάλλονται από δικαστικούς επιμελητές κατασχέσεις σε ακατάσχετα από το νόμο αντικείμενα των οφειλετών και ειδικότερα σε είδη που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσης των οφειλετών και των οικογενειών τους (τραπέζι, καρέκλες, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, τηλεόραση κλπ). Σε περίπτωση που στις εκθέσεις κατάσχεσης που παραλαμβάνονται από τις ΔΟΥ, διαπιστώνεται ότι έχουν περιληφθεί σε αυτές και ακατάσχετα αντικείμενα, οι Προϊστάμενοι έχουν κληθεί να ζητούν την ανάκλησή τους και να μην καταβάλλουν τα έξοδα εκτέλεσης στους δικαστικούς επιμελητές.
- ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ Η 14Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ
Στο ποσό των 4.325 ευρώ ανέρχεται ο μέσος συμπληρωματικός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν, σε μια δόση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 22.186 φορολογούμενοι οι οποίοι θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες από τις Εφορίες τους χρεωστικό εκκαθαριστικό. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε την 14η "παρτίδα" 81.083 εκκαθαριστικών, με μέσο εισόδημα 18.747 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 5.535.763 δηλώσεις, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτει ότι ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 2.251,5 ευρώ και το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 17.412 ευρώ. Αναλυτικότερα από την εκκαθάριση των 81.083 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:
*τα 22.186 σημειώματα είναι χρεωστικά με συνολικό πρόσθετο φόρο ύψους 96 εκατ. ευρώ ή μέσο φόρο ύψους 4.325 ευρώ.
*τα 20.028 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά με συνολικό επιστρεφόμενο φόρο ύψους 19,6 εκατ. ευρώ.
*τα 38.869 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά.
Από τη μέχρι σήμερα συνολική εκκαθάριση το "κέρδος" του υπουργείου Οικονομίας από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος προσεγγίζει το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ, ενώ από την επεξεργασία των 5.535.763 δηλώσεων τα 4.194.635 σημειώματα (ποσοστό 75,77%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας.
Πηγή: ΕΒΕΑ