Διαμαρτυρία του ΕΕΘ για κατασχέσεις και δημεύσεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαμαρτυρία του ΕΕΘ για κατασχέσεις και δημεύσεις

Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με έκπληξη πληροφορήθηκε την απιθάνου σκληρότητας εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους θα πρέπει να εξαντλούν ακόμη και τις πιο βίαιες εισπρακτικές μεθόδους των κατασχέσεων ακινήτων και των δημεύσεων μισθών και καταθέσεων προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους.

 Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών θέτει ως όριο τις 3.000 και τις 5.000 ευρώ προκειμένου να θεωρήσει κάποιον μεγαλοφοροφυγά, άξιο να υποστεί ανηλεές κυνηγητό.

Το  ΕΕΘ αναγνωρίζει την ανάγκη συμμόρφωσης των φυσικών και των νομικών προσώπων με τη φορολογική νομοθεσία. Όλοι  οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι του κράτους. Όπως αναγνωρίζει  το σοβαρό πρόβλημα των εσόδων του Προϋπολογισμού. Όλα όμως πρέπει να έχουν ένα όριο.

Η χώρα βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης, η ρευστότητα στην αγορά είναι μηδενική και τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους. Η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων, απλώς επιτείνει τα προβλήματα. Πολύ περισσότερο που ακόμη η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να λύσει το γρίφο του συμψηφισμού, μέσω του οποίου και η αγορά θα έλυνε κάποια από τα προβλήματά της και το δημόσιο θα ξεκαθάριζε τους λογαριασμούς του.

Μόνο που όταν το κράτος και οι υπηρεσίες του χρωστούν και δεν πληρώνουν -αυτή τη στιγμή  το ελληνικό δημόσιο οφείλει στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 6 δισ. ευρώ- κανένας δημόσιος λειτουργός δεν έχει λόγο να μην κοιμάται τα βράδια, αφού η ασυλία είναι απόλυτη.

Το ΕΕΘ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το θέμα και να μη δίνει συνθήματα κανιβαλισμού σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Τουλάχιστον ας αυξηθούν τα όρια για δημεύσεις και κατασχέσεις. Αλλά κυρίως ας δημιουργηθεί -επιτέλους!- ένας μηχανισμός για την είσπραξη των οφειλομένων, που θα λαμβάνει υπόψιν του τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας και δεν θα οδηγεί τις επιχειρήσεις σε «λουκέτο» και τους ανθρώπους σε απόγνωση.  

Πηγή: ΕΕΘ