Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζητούν πέντε επιμελητήρια

Την προώθηση ενός πλέγματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, «με ορίζοντα το 2020», ζήτησαν οι πρόεδροι των πέντε μεγαλύτερων διμερών εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν χθες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου.

Οι πρόεδροι παρέδωσαν στον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπαθανασίου ένα σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, το οποίο χαρακτήρισαν «εργαλείο δουλειάς» που αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τους άξονες και τις δράσεις μιας αυστηρά μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Συμμετοχές
Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι πρόεδροι του Ελληνο-Αμερικανικού, του Ελληνο-Βρετανικού, του Ελληνο-Γαλλικού, του Ελληνο-Γερμανικού και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρέδωσαν στους δύο πολιτικούς άνδρες την ειδική έκδοση, η οποία περιλαμβάνει τα συμπεράσματα των εκδηλώσεων που οργάνωσαν τον περασμένο Μάιο τα επιμελητήρια, με προσκεκλημένους τον Γ. Παπαθανασίου, τους τέως υπουργούς Οικονομίας Στ. Μάνο, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Αλογοσκούφη και Ν. Χριστοδουλάκη και την Λούκα Κατσέλη, εκπρόσωπο για θέματα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Τα συμπεράσματα αυτών των ομιλιών συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τον καθηγητή Γ. Στουρνάρα, διευθυντή του ΙΟΒΕ και τον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού Ν. Βρεττό της Boston Consulting Group.

Οι προτάσεις αυτές έχουν παραδοθεί ήδη στον Διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, ενώ άμεσα θα παραδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, δήλωσε ότι «με το έργο αυτό προτείνεται ο σχεδιασμός ενός συνεκτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας, μέσα από την υιοθέτηση νέων σύγχρονων όσο και δοκιμασμένων προτύπων για τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις. Τα νέα πρότυπα θα πρέπει να είναι ορθολογικά, διαφανή, κοινωνικά δίκαια, αναπτυξιακά και να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Προτάσεις
Παράλληλα, τόνισε ο κ. Γραμματίδης, προτείνεται ο ορθολογικός επανασχεδιασμός της δημόσιας διοίκησης, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική, χρήσιμη για τους πολίτες και εργαλείο υλοποίησης του εκάστοτε κυβερνητικού έργου.

Ο τόμος με τις προτάσεις των πέντε επιμελητηρίων «είναι ένα εργαλείο που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης, να βγούμε δηλαδή όσο γίνεται πιο γρήγορα από αυτή, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές για μια ανταγωνιστική Ελλάδα το 2020», κατέληξε ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για την οικονομία, δήλωσε ότι «βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλουν συμπλήρωμα».

Και πρόσθεσε πως «κάθε φορά που γίνεται μία εξαγγελία, θα πρέπει ο λαός να ενημερώνεται για το κόστος και τα οφέλη των μέτρων».

Του Θανάση Ηλιοδρομίτη

Πηγή: www.imerisia.gr