ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΒΕΑ 8-5-09

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΟ 1% ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΣΥΕ. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1%, χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1968. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2%. Σε μηναία βάση, αυξήθηκε κατά 0,3%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 1,5% τον Μάρτιο, ενώ ο δομικός (εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) υποχώρησε στο 2,1% από 2,7%. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 1,3%. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2008 είχε εκτοξευθεί στο 4,9%. Για το Μάιο, ο γγ της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει περαιτέρω αποκλιμάκωση, λόγω της πτώσης των τιμών στα είδη διατροφής (όπως για παράδειγμα στο γάλα).

Ε.Ε.: ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 
Η προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εθνικών υπηρεσιών απασχόλησης, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα με τη διά βίου μάθηση και η χρησιμοποίηση της κινητικότητας της εργασίας είναι μεταξύ των ενεργειών για την αναχαίτιση της ανεργίας, που συμφωνήθηκε να προωθηθούν σε κοινοτικό επίπεδο, στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση μεταξύ της τρόικα και των κοινωνικών εταίρων. Η σύνοδος προσδιόρισε δέκα ενέργειες για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΙΚΑ: ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 4,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας που καλύπτει 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Μέσα σε μια τετραετία το οργανικό έλλειμμα έφτασε τα 4,4 δισ. ευρώ το 2008 από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, ενώ η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 3,8 δισ. ευρώ. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ, ενώ ένας στους έξι εργαζόμενους παραμένει ανασφάλιστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) στο 19ο Συνέδριο της οργάνωσης, το ίδρυμα έχει οδηγηθεί στο «κόκκινο». Το 2009 προβλέπεται σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΕΒΕΑ