Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών, θέτουμε υπ’όψιν σας ακόλουθες εξελίξεις σχετικά με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφύλαξης, τα προϊόντα σε καθεστώς εποπτείας και την αναφορά για τον προστατευτισμό όπως αυτές συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πλέον πρόσφατης Συνάντησης των Εμπορικών Συμβούλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Τύνιδα, 19/11/2014):
α) Ενεργοποίηση της ρήτρας διαφύλαξης.
Ενδιαφερόμενα μέρη η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα για τα δυο προϊόντα, η Πορτογαλία μόνο για τα MDF. Η Ιταλική Ένωση Υαλουργίας AssociazioneItalianadiVitroεπίσης υπέβαλε αίτηση ως ενδιαφερόμενο μέρος. Ισπανία και Πορτογαλία κατέθεσαν και γραπτή διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εμπορίου της Τυνησίας. Η διαδικασία διερεύνησης βρίσκεται σε εξέλιξη (περιλαμβάνει την αποστολή ερωτηματολογίων σε εισαγωγείς και δημόσια ακρόαση την Άνοιξη του 2015). Αν ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφύλαξης, τα προστατευτικά μέτρα για την εγχώρια παραγωγή μπορεί να ισχύσουν έως και 10 χρόνια (βλ. και http://www.commerce.gov.tn/Fr/mesures-de-defense-commerciale_11_220, http://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/analytic_index_e/gatt1994_07_e.htm http://www.wto.org/english/tratop_e/safeg_e/safeint.htm).
β) Προϊόντα σε καθεστώς εποπτείας πριν την εισαγωγή
Οι ρυθμίσεις αφορούν 622 εκατ. ευρωπαϊκές εξαγωγές. Ο κατάλογος με τα προϊόντα σε καθεστώς εποπτείας έχει δημοσιευτεί στη διεύθυνση http://www.commerce.gov.tn/Fr/image.php?id=371. Πρόκειται σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Τυνησίας για μια τυπική γραφειοκρατική έγκριση η οποία δίνεται εντός 15 ημερών και πριν την άφιξη των εμπορευμάτων. Η εδώ Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. κάλεσε τα κράτη-μέλη να αναφέρουν περιπτώσεις υπέρβασης της προθεσμίας και απόρριψης αιτημάτων εισαγωγέων. Η ρύθμιση δεν παραβιάζει τις διμερείς και πολυμερείς δεσμεύσεις της χώρας δεν πρέπει όμως να θεωρείται άδεια εισαγωγής. Στο παρελθόν και η Ε.Ε. είχε θέσει σε καθεστώς εποπτείας προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας. Επισυνάπτονται στατιστικά στοιχεία της Eurostatμε τα προϊόντα οι εισαγωγές των οποίων ενδεχομένως να επηρεαστούν από τις ρυθμίσεις του καθεστώτος εποπτείας. Η Αντιπροσωπεία τόνισε ότι το εμπορικό έλλειμμα της Τυνησίας δεν οφείλεται στις εισαγωγές από την Ε.Ε. αλλά από την Κίνα.
γ) Αναφορά της Ε.Ε. για τον προστατευτισμό
Η πλέον πρόσφατη αναφορά της Ε.Ε. για τον προστατευτισμό στην Τυνησία όπου αναφέρονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μάρμαρα και οι νέες ρυθμίσεις που διέπουν το νομικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στην Τυνησία έχει δημοσιευτεί στην διεύθυνση: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/november/tradoc_152872.pdf