Εναλλακτικές επενδύσεις για κεφάλαια έως 200.000 ευρώ

Εναλλακτικές επενδύσεις για κεφάλαια έως 200.000 ευρώ

Του Ανεστη Nτοκα

Η αβεβαιότητα και ο θολός ορίζοντας θα είναι τα μόνα σίγουρα στοιχεία που θα συντροφεύσουν τους επενδυτές και το νέο οικονομικό έτος. Το ερώτημα για επενδυτές που διαθέτουν σήμερα ρευστότητα είναι ποιες θα μπορούσαν να είναι οι εναλλακτικές μορφές επένδυσης σε μία περίοδο κρίσης όπως αυτή που βιώνει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εικόνα των ελληνικών μετοχών, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων και τραπεζικών καταθέσεων, την τελευταία διετία, έχει ξεθωριάσει. Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, ενώ η επαπειλούμενη χρεοκοπία έχει σαρώσει τις αποδόσεις των επενδυτικών επιλογών που θα μπορούσαν να έχουν όσοι διαθέτουν χαρτοφυλάκια από 30.000 μέχρι και 200.000 ευρώ σε μετρητά.

Διαχειριστές ομολόγων, χρηματιστές και εκπρόσωποι των θεσμικών επενδυτών εκφράζουν στην «Κ» την άποψη ότι οι διακυμάνσεις των δεικτών και η επενδυτική ανασφάλεια έχουν καταστήσει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν, οι βασικές σταθερές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τα χαρτοφυλάκια είναι τοποθετήσεις σε προϊόντα που τουλάχιστον διασφαλίζουν το ίδιο το κεφάλαιο με τη λήξη της επένδυσης.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των επενδύσεων, που έκανε για λογαριασμό της «Κ» ο κ. Δημήτρης Σκαπινάκης, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Marfin Popular Bank, προτείνεται μία σειρά εναλλακτικών επενδύσεων για 4 κατηγορίες χαρτοφυλακίων. Κατ’ αρχάς, εκφράζει την άποψη ότι «η αβεβαιότητα για την πορεία της κρίσης χρέους και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία θα διατηρηθεί για το επόμενο διάστημα.

Ετσι παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία των αγορών και ακολουθούμε επενδυτική στρατηγική προστασίας του αρχικού κεφαλαίου για τους επόμενους τρεις μήνες έως ότου βελτιωθεί η ορατότητα». Ο κ. Σκαπινάκης διευκρινίζει ότι «για μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια, που έχουν δυνατότητα διαφοροποίησης σε περισσότερα επενδυτικά προϊόντα, παίρνουμε συγκρατημένο ρίσκο για να αυξήσουμε την απόδοση».

Ειδικότερα, προτείνει τις εξής επενδύσεις: α) Προθεσμιακή κατάθεση σε ευρώ: τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας για να εκμεταλλευθούμε τα υψηλά επιτόκια και να έχουμε άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα. β) Αμοιβαίο διαχείρισης διαθεσίμων σε δολάριο: επιλογή από μία ευρεία γκάμα αμοιβαίων διαχείρισης διαθεσίμων διεθνών διαχειριστών που προσφέρουν προστασία από τις έντονες διακυμάνσεις των αγορών. Επιλέγουμε έκθεση σε δολάριο για να διαφοροποιήσουμε τον συναλλαγματικό κίνδυνο και να εκμεταλλευθούμε ενδεχόμενη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, λόγω της αποστροφής στον κίνδυνο. γ) Χρυσός (δολ. /ουγγιά): για αντιστάθμιση του κινδύνου αποδυνάμωσης των διεθνών νομισμάτων από τις (υπερ) πληθωριστικές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Η έκθεση να γίνεται κατά προτίμηση μέσω επένδυσης σε φυσική μορφή. Για μικρές τοποθετήσεις μπορούμε να επιλέξουμε χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs). δ) Γερμανικό κρατικό ομόλογο: Κοντινής λήξης για προστασία του αρχικού κεφαλαίου. ε) Υποαπόδοση Dax 30 έναντι διεθνών μετοχών: επιλέγουμε στρατηγικές σχετικής απόδοσης, καθώς περιμένουμε οι αγορές να συμπεριφέρονται χωρίς σαφή τάση, αλλά με αυξημένη διακύμανση (volatility). Επενδύουμε στην υποαπόδοση του Dax, καθώς περιμένουμε ότι η ύφεση στη Ευρωζώνη θα πλήξει τις γερμανικές εταιρείες περισσότερο διότι έχουν ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό. Τοποθετούμαστε long στον S&P 500 και Short στον Dax 30 είτε μέσω ETF είτε μέσω options.

Πηγή: kathimerini.gr