Ενημερωτική Ημερίδα του Επιμελητήριου Ημαθίας σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΚΕΜ)

s-melh_F23308.jpgΤην Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας Ημερίδα με θέμα:

«Ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τη χρήση και τη λειτουργία του διακρατικού portal www.bcross.gr / Η χρήση και η χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας»

Ήταν μία πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΚΕΜ).

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των τοπικών επιχειρηματιών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει το διακρατικό portal www.bcross.gr για την υποστήριξη και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς επίσης και η δημιουργία νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν οι δυνατότητες και τα συστατικά του portal. Ακόμη, δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες και κατευθύνσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των υπηρεσιών του από τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας προς τα οποία θα παρέχονται δωρεάν.

Προλόγισε ο Γραμματέας του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου, που αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο του προγράμματος CADSES.

Σύντομη ομιλία σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών έκανε ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΕΜ κ. Δ. Παυλίδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του Επιμελητηρίου, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους.

s-episimoi_F21577.jpgΤην κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Δ. Βρεττάκος.

Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε ο αντινομάρχης κ. Ορέστης Σιδηρόπουλος και το Δήμο Βέροιας ο αντιδήμαρχος κ. Β. Γιαννουλάκης.

Πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του διακρατικού portal www.bcross.gr έδωσε ο κ. Β. Χρηστίδης Γενικός Διευθυντής της της Knowledge S.A. ενώ την παρουσίαση της πλατφόρμας έκανε ο κ. Γ. Καλαπόδας συνεργάτης της Knowledge S.A., αναπτύσσοντας λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τη χρησιμότητά της.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Θ. Κούτερης μίλησε για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην οικονομία της γνώσης.

 

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Θ. Κούτερη είχε ως εξής:

"Κυρίες και κύριοι,
Το Επιμελητήριο Ημαθίας, με την συμμετοχή του στην Αναπτυξιακή μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με τον διακριτικό τίτλο Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Κεντρικής Μακεδονίας – Ε.ΚΕ.Μ. – ανέλαβε την υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος INTERREG III B CADSES που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με Επιμελητηριακούς φορείς της Ελλάδος, της Αυστρίας, της Ιταλίας και με παρατηρητές του Έργου από την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Κληθήκατε σήμερα στην παρουσίαση της πύλης (PORTAL) www.bcross.gr, η οποία θα παρέχεται δωρεάν στις επιχειρήσεις μέλη μας.

Το INTERREG III είναι μια Κοινοτική Πρωτοβουλία που στόχο έχει την προώθηση της διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταβάλλεται λοιπόν προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κρατική παρέμβαση, με ίδιους πόρους τα Επιμελητήρια να γίνει πλέον κατανοητό της χρήσεως των ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοσθούν, θα εξασφαλίσουν πιο αποτελεσματική λειτουργία και βελτίωση της παραγωγικότητας, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, αλλά και να πετύχουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η συμμετοχή των Επιχειρήσεων στην Οικονομία της Γνώσης
Η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη δεν έχει επιτευχθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα της επιτάχυνσης των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της αναζήτησης των νέων πηγών ανάπτυξης εξακολουθεί να παραμένει ως στόχος. Με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και πολιτικών που εφαρμόζονται μπορούμε να εξακολουθήσουμε να στοχεύουμε ψηλά στην ανάπτυξη. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί την καθολική κινητοποίηση ειδικότερα των επιχειρήσεων.

s-sx-01_F23856.jpgΣτο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η κατοχή σύνδεσης με το διαδίκτυο των επιχειρήσεων κατά κλάδο. Ο κλάδος της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας είναι αυτός με το μεγαλύτερο ποσοστό (56%). Ακολουθεί ο κλάδος των κατασκευών με 32%, οι μεταφορές με 20% και η μεταποίηση με 17%.

s-sx-02_F23915.jpgΣτο επόμενο διάγραμμα ερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χρήση του διαδικτύου, από τις επιχειρήσεις, γίνεται για τυπικές εργασίες γραφείου και όχι για καινοτόμες εργασίες προγραμματισμού, διαχείρισης και επικοινωνίας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κατέχουν οι εφαρμογές λογιστηρίου, ο αυτοματισμός γραφείου και οι εφαρμογές στη παραγωγή, ενώ ελάχιστα ποσοστά έχουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και το πληροφοριακό σύστημα διοίκησης.

s-sx-03_F24186.jpgΣε ένα ακόμη πιο συγκεκριμένο διάγραμμα, θα παρατηρήσουμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικά οι καινοτόμες λειτουργίες των νέων τεχνολογιών δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις. Αντίθετα οι συνδιαλλαγές με το δημόσιο βρίσκονται στις ψηλότερες θέσεις.

s-sx-04_F24271.jpgΑκόμη ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διάγραμμα που αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην υιοθέτηση και στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 11 άτομα είναι πιο εξοικειωμένες στη χρήση του διαδικτύου, έχουν πιο εξειδικευμένο προσωπικό και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο από τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 10 άτομα.

Η ενίσχυση των επενδύσεων στην γνώση και στην καινοτομία, ειδικά στις επιχειρήσεις, αποτελεί σαφή κατεύθυνση των εφαρμοζόμενων πολιτικών για μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης. Η διάδοση και η αφομοίωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις επιχειρήσεις αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτή την οικονομία της γνώσης και προϋπόθεση ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Γι' αυτό και έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες απ’ την πλευρά της Κ.Ε.Ε.Ε. και των Επιμελητηρίων, Πέλλας, Πιερίας Σερρών και Ημαθίας, τα οποία με τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΚΕΜ, στοχεύουν στη δημιουργία κρίσιμης μάζας επιχειρήσεων με διάφορους βαθμούς εξοικείωσης στην χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα για τη διάχυση και τη χρήση των νέων Τεχνολογιών είναι ενθαρρυντικά. Παρ' όλα αυτά. η επιτάχυνση υλοποίησης των σχετικών δράσεων είναι επιβεβλημένη, όπως και η περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση και την εκπαίδευση ώστε να πραγματοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος που τέθηκε και στο πλαίσιο της Χάρτας Σύγκλισης για την ψηφιακή σύγκλιση και τη συμμετοχή όλων στην κοινωνία της γνώσης.

Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα, εκ μέρους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ημαθίας και της Ε.ΚΕ.Μ., να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας ενημερωτική ημερίδα, το όφελος της οποίας θα καθορισθεί από την γνώση, την χρήση και τελικά την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και στο χώρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας".