«Επιδημία» τα λουκέτα στον νομό Καβάλας
Μορφή «επιδημίας» έχουν λάβει τα λουκέτα εταιρειών στον Νομό Καβάλας, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2009 διαγράφηκαν από τα μητρώα του τοπικού Επιμελητηρίου 500 μικρές επιχειρήσεις, έναντι μόλις 180 το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, όπως εκτιμά η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας, η κατάσταση θα χειροτερέψει από τον Σεπτέμβριο, εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες δανειοδότησης των μικρομεσαίων.
Τα «λουκέτα» αυτά, που αφορούν στο επαγγελματικό τμήμα του Επιμελητηρίου Καβάλας, καταγράφτηκαν σε καταστήματα εστίασης, λαϊκής τέχνης, ένδυσης, υπόδησης, κομμωτήρια κ.ά., εξαιτίας κυρίως των υψηλών ενοικίων, της φορολογίας, της μεγάλης μείωσης του τζίρου τους κ.λπ.
Οσον αφορά στις αναστολές δραστηριότητας επιχειρήσεων στο βιοτεχνικό τμήμα του Επιμελητηρίου, η κατάσταση είναι και εδώ δραματική, καθώς στην εξεταζόμενη χρονική περίοδο διαγράφηκαν 150 μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι νέες εγγραφές ήταν μόλις 50.
Καθυστέρηση
Την ίδια στιγμή καθυστερεί η ενίσχυση εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Καβάλα και στην υπόλοιπη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες περιμένουν να λάβουν την ενίσχυση του 12% επί του ημερομισθίου του κάθε εργαζόμενου τους. Μόλις πρόσφατα χορηγήθηκαν κονδύλια για την εξόφληση της σχετικής ενίσχυσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2007.
Αγνωστο παραμένει πότε θα εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τους αναλογούντες πόρους για τα δύο εξάμηνα του 2008 και το πρώτο του 2009.
Πηγή: www.imerisia.gr