ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 12-05-2010

 

  • – Η Moody's την Δευτέρα με ανακοίνωσή της τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η επιχειρηματολογία της έχει ως εξής «Τα δημοσιονομικά μέτρα είναι δύσκολο να υιοθετηθούν στο σύνολο τους χωρίς να ρίξουν την οικονομία σε βαθειά ύφεση για πολλά χρόνια. Η ύφεση ανατρέπει και το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η οξύτητα των μέτρων να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα την αστοχία τους».

  • – Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η μέση φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση για τετραμελή οικογένεια που συντηρείται με ένα μέσο μισθό στη χώρα μας είναι 41,7%.

Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ 30 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ μετά την Ουγγαρία (43,7%).

Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ ήταν ελαφρώς μικρότερη από πέρυσι η επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο εισόδημα εργαζομένων.

  • – Το κράτος καλύπτει στις αστικές συγκοινωνίες το 70% του προϋπολογισμού, ενώ το 30% καλύπτεται από τα έσοδα εισιτηρίων και τη διαφήμιση.

Για τον εξορθολογισμό των ποσοστών στο 50% – 50% θα απαιτηθεί αύξηση τιμής εισιτηρίων.

Προς το παρόν για το2010 δεν υπάρχει τέτοια σκέψη σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό.

  • – Ριζικές αλλαγές επέρχονται στη φορολογία φυσικών και Ν.Π μετά την δημοσίευση του φορολογ. Νόμου 23/4/2010 (αυξάνεται από 25% σε 35% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στους μισθούς ή απολαβές που καταβάλλει μία ΕΠΕ σε εταίρους της.

Οφείλεται φόρος 5% επί της πραγματικής αξίας πώλησης μετοχών μη εισηγμένων στο ΧΑ και με συντελεστή 20% επί της υπεραξίας από πώληση εταιρικών μεριδίων. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ποσοστού 25% (αντί του 10% που ίσχυε) του αμφισβητούμενου κυρίου φόρου εισοδήματος, πρόσθετου φόρου, λοιπών συμβεβαιούμενων φόρων, τελών, προστίμων κ.λπ (βλέπετε Ναυτεμπορική σελ. 18-19).

  • – Νέα εκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς, που τους επιβλήθηκε χωρίς κυρώσεις μπορούν να ζητήσουν οι επιχειρήσεις έως 24/5 με αίτησή τους. Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνεται εφάπαξ χορηγείται έκπτωση 3%.

  • – Η δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2010 υποβάλλεται βάσει του τελευταίου ψηφίου ΑΦΜ των φυσικών προσώπων ως εξής:

ΑΦΜ που λήγει σε 1 έως 20/5/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 2 έως 25/5/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 3 έως 27/5/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 4 έως 31/5/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 5 έως 2/6/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 6 έως 4/6/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 7 έως 8/6/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 8 έως 10/6/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 9 έως 14/6/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50 έως 16/6/2010

ΑΦΜ που λήγει σε 60, 70, 80, 90, 00 έως 18/6/2010

  • – Δραστικές αλλαγές στον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών και μη κοινοβουλευτικών προσώπων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα καταθέσει τη ρύθμιση την επόμενη Τρίτη, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Για τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, ο έλεγχος δεν θα γίνεται από την επιτροπή υπό τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά από την αρχή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος. Για τα πολιτικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής που ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες, δεν θα είναι πλέον βουλευτές.

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, προανήγγειλε αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα έχει ψηφιστεί έως τον προσεχή Ιούνιο. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο χρόνος παραγραφής θα υπολογίζεται όχι από τη στιγμή που κάποιο πολιτικό πρόσωπο υπογράφει μια επιζήμια απόφαση αλλά από τη στιγμή που θα επέρχεται η ζημία εις βάρος του Δημοσίου. Επίσης,  θα υπάρξει ακριβής περιγραφή των αδικημάτων που θα παραπέμπουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Σε περίπτωση που ο μηχανισμός στήριξης για το ευρώ εφαρμοστεί και σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, ενδεχομένως η Ελλάδα επαναδιαπραγματευτεί τα επιτόκια για το δικό της πακέτο, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. ΄

«Εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότερα επιτόκια θα είναι μια ευκαιρία και για μας να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια», δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «είναι αυτονόητο πως εάν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Την εκταμίευση των πρώτων δανείων του μηχανισμού στήριξης ζήτησε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ελληνική κυβέρνηση. Η αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης κατατέθηκε στο ΔΝΤ την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι χορηγήσεις που θα παράσχει η Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 14,5 δισ. ευρώ και το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση που θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ σήμερα, Τετάρτη, θα χορηγηθεί με επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα έχουν επιτόκιο 3,60%. Με τα δεδομένα αυτά στην πενταετία οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα πρώτα 20 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Αλλαγές που θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Μεταξύ άλλων – προανήγγειλε, τη δήμευση περιουσιών υπαλλήλων και πολιτικών, που βρέθηκαν με χρήματα του Δημοσίου ή με προϊόντα διαφθοράς, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το πόθεν έσχες. Ανέφερε επίσης ότι "μέσα στο 2010, θα εκτελούνται σταδιακά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για δημόσιους διαγωνισμούς, δημιουργώντας την πρώτη και αναγκαία συνθήκη για τη δραματική μείωση της δαπάνης δημόσιων προμηθειών αλλά και για ταχύτητα στη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι βασική προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί – υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να έχουμε υγιή ιδιωτικό τομέα γιατί το κράτος στέρεψε για προσλήψεις.

Για χρεοκοπία ενός πολιτικού συστήματος ακατάσχετου λαϊκισμού, έκανε λόγο από το ίδιο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς. Να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας προκειμένου να μην πτωχεύσει ο τόπος κάλεσε τη ΝΔ ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά.

Για εξαιρετικά φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογών, μίλησε, από το ίδιο βήμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας επίσης πως εκτός από τα δημοσιονομικά προβλήματα και την έλλειψη αξιοπιστίας η Ελλάδα αντιμετώπιζε από τον Οκτώβριο «και έλλειμμα χρόνου». «Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ την Τρίτη. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Στην έκθεση που έλαβε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ το βράδυ της Κυριακής, το Ταμείο επισημαίνει ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Την προσφορά προσωπικών δανείων ειδικού σκοπού, για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).

Σε πρώτη φάση, θα προσφέρεται από τις 12/05/2010, ειδικό προσωπικό δάνειο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων προς τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχετικό νόμο (Ν. 3842/2010 -άρθρο 66), στοχεύοντας στην παροχή ρευστότητας για εφάπαξ εξόφληση σχετικών υποχρεώσεων και να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Οι οφειλέτες που θα αξιοποιήσουν (με τα σημερινά δεδομένα έως 31/05/2010) τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος θα απαλλαγούν των προσαυξήσεων σε ποσοστό 80%, καθώς και των εφεξής επιβαρύνσεων από προσαυξήσεις που ανέρχονται σε 1,00% μηνιαίως. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Μειώσεις στις συντάξεις που φτάνουν τα 50% θα επιφέρουν οι διατάξεις του προσχεδίου νόμου που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Ρωμανιάς. ‘Όπως σημείωσε «από 1 Ιανουαρίου του 2018 όλες αυτές οι ρυθμίσεις καταργούνται και υπάρχει μια βασική υποχρέωση του κράτους, να πληρώνει μόνο τη βασική σύνταξη που είναι ουσιαστικά ένα προνοιακό επίδομα». Υπογραμμίζοντας ότι έτσι «καταργείται το ΕΚΑΣ, η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, καταργείται το μη ανταποδοτικό κομμάτι από τα κατώτατα όρια, όλα αυτά καταργούνται και μπαίνουν κάτω από μια ομπρέλα που λέγεται βασική σύνταξη. Έχουμε μια ανατροπή της έννοιας της κοινωνικής ασφάλισης. Μας κοροϊδεύουν μπερδεύοντας το προνοιακό με το συνταξιοδοτικό». Για την μείωση στις συντάξεις τόνισε ότι εκ των πραγμάτων «έχουμε πάνω από 50% μείωση της σύνταξης μέχρι το 35ο έτος. Το κίνητρο διαφέρει από τον εκβιασμό. Εδώ σου μειώνουν τη σύνταξη μέχρι το 35ο έτος και αν μείνεις πάνω από αυτό θα πάρεις κάποια αύξηση και πλέον είσαι εκβιαστικά υποχρεωμένος να μείνεις πάνω από 35 χρόνια.

Από τη στιγμή που είσαι αναγκασμένος να δουλέψεις 40 χρόνια για να πάρεις καλύτερη σύνταξη, πρακτικά σημαίνει ότι θα πας πάνω από το 70». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ