- Στο μικροσκόπιο αξιωματούχων της Κομισιόν και της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα το σχέδιο σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% σε τρία χρόνια.
Επί τρεις ημέρες, το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ελέγχους στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας, προκειμένου να διασταυρώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Επίσης, οι κοινοτικοί υπηρεσιακοί παράγοντες θα συμμετάσχουν και στη διαδικασία κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Για χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου χθες από τη Μυτιλήνη.
Σε παρέμβασή του στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διεμήνυσε ότι δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ότι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το δημόσιο χρέος. (ΕΞΠΡΕΣ Αργυρώ Μαυρούλη).
- Μετά την απόφαση για συρρίκνωση της περιόδου προσαρμογής ο στόχος για το 2010 διατηρείται στο 8,7% του ΑΕΠ (έλλειμμα) 5,5% το 2011 και κάτω του 3% το 2012.
Τα πρόσθετα μέτρα θα εφαρμοστούν από εφέτος. (Κατά πληροφορίες αφορούν αναβολή ελαφρύνσεων στα εισοδήματα ΜΜΕ έως 30.000 €, αύξηση φορολογίας στα ποτά τσιγάρα και καύσιμα, ΕΦΚ και στο φυσικό αέριο που εξαιρείται).
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2010 που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2009 έδινε στόχο ελλείμματος το 9,1% δηλαδή ο βασικός στόχος του προϋπολογισμού έχει αλλάξει από το ΠΣΑ.
- Ο ΥΠΟΙΚ. διευκρίνισε ότι οι αποδείξεις θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν μέρος του αφορολόγητου, αλλά θα εκπίπτει και πέρα του αφορολόγητου ποσό, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο σε όσους κρατούν αποδείξεις.
- Έως το τέλος του μήνα θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το Σ/Ν για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών επιχειρήσεων μέχρι να δοθεί και η απάντηση από την ΕΚΤ.
- ΣE επιτάχυνση των διαδικασιών εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, καθώς η «μαύρη» τρύπα εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2010 στα 14 δισ. ευρώ. Τόσο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχουν αποδυθεί στην αγωνιώδη αναζήτηση πόρων για την οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών οργανισμών, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους με δεδομένα τα ταμειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τον δραστικό περιορισμό δαπανών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το νέο έτος. Παράλληλα, εφέτος οι δαπάνες για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 1 δισ. 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009.
Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας προωθεί άμεσα τον σχεδιασμό του με στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων από:
Τον έλεγχο των δαπανών υγείας και τον περιορισμό της πολυφαρμακίας, που πέρυσι ανήλθαν στα 9 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επανέρχεται ενισχυμένη η λίστα φαρμάκων, με επανατιμολόγηση των περίπου 6.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία κοινοπραξίας των τεσσάρων μεγάλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), ώστε να υπάρξει από κοινού έλεγχος των δαπανών, αλλά και συνδιαπραγμάτευση για την αγορά των υπηρεσιών υγείας.
Επίσης, θα επιχειρηθεί η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ενεργοποιήσει ενιαίους μηχανισμούς ελέγχου για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και σε πάγιο σύστημα εξόφλησης οφειλών.
Ακόμη, θα προωθηθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν ακίνητα που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία και σήμερα παραμένουν στα αζήτητα, αφού οι διοικήσεις προτιμούν να ενοικιάζουν κτιριακές εγκαταστάσεις παρά να χρησιμοποιούν τις δικές τους. Στη συνέχεια με τη βοήθεια και τον ορισμό ειδικών συμβούλων οι διοικήσεις θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο και την ακίνητη περιουσία τους, η οποία μένει αναξιοποίητη μετά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. (ΕΞΠΡΕΣ Αργυρώ Μαυρούλη).
Πηγή: ΒΕΑ