– Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις (και ασχέτως εάν έχουν υπαχθεί σε αυτοπεραίωση) τις επόμενες μέρες θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες ΔΟΥ για τις χρήσεις 2006 και 2007 (εφόσον έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 19, 39, 49, 59, και 79).
Ο έλεγχος θα διενεργείται σε περιπτώσεις με ύψος ακαθάριστων εσόδων από 70.000 και πάνω. (Πέρυσι το ποσό των Ακαθ. Εσόδων ήταν 120.000 και πάνω).
– Οι προβλέψεις της ΕΕ για την Ελλάδα είναι δυσοίωνες (στο μηνιαίο δελτίο-έκθεση Ιούν. της Commission).
Ανησυχητική χαρακτηρίζουν την κατάσταση στη χώρα μας με το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα.
Αναφορικά με την ανεργία επισημαίνεται ότι ο αριθμός ανέργων τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 466.000 (9,4%) του ενεργού πληθυσμού) έναντι 8% (Φεβρ. 08)-ενώ η ανεργία των γυναικών έφθασε το 13,3% Φεβρ. 09 -από 12,1% (Φερ.08) και των ανδρών το 6,7% Φεβρ. 09-από 5,1% (Φεβρ. 08).
– Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων (κατά 52394 θέσεις) στη χώρα σύμφωνα με στοιχεία ΟΑΕΔ για τον μήνα Μάιο 09.
Πάντως σε σχέση με τον Μάιο 08 (ισοζύγιο+62108 θέσεις) οι καθαρές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι λιγότερες.
– Ο αριθμός των ανέργων τον μήνα Απρίλιο 09 στο σύνολο της ΕΕ ξεπέρασε τα 21 εκ.
– Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σύμπραξη επιχειρηματικής εξωστρέφειας» και με επίκεντρο την εξωστρεφή ελληνική επιχείρηση, το ΥΠΕΞ διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο 15,16,17/7/09 για στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουν γνώση των διαδικασιών προμηθειών των Ηνωμένων Εθνών.
– Η ΕΣΥΕ καταγράφει μείωση του τζίρου χονδρικού εμπορίου το Α΄ τρίμηνο 09/08 κατά 9,0% έναντι αύξησης 6,9% Α΄ τρίμηνο 08/07.
– Άμεσα μέτρα για την στήριξη του κλάδου πλεκτικής και ενδύματος ζητάει ο ΣΕΠΕΕ.
Στην ετήσια Γ.Σ του, δόθηκαν τα εξής στοιχεία: Οι εξαγωγές το Α΄ τρίμηνο καταγράφουν πτώση -23% στην ένδυση, -21% στην κλωστοϋφαντουργία. Πτώση τζίρου 10-20% έχουν το Α΄ Τετράμηνο οι περισσότερες επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά
– Διευκολύνεται η εγκατάσταση εκμετάλλευσης της αβαθούς γεωθερμίας.
Με απόφαση του Υφ. Ανάπτυξης περιορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα απολύτως απαραίτητα αλλά και μειώνεται το κόστος έκδοσης άδειας (Δ/νση Ανάπτυξης των Νομαρχ. Αυτοδιοικήσεων).
– Σε δημόσια διαβούλευση έως 5/7 η πρόταση της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» για δημιουργία Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό Όρμο 260 στρεμμάτων.
– Αντίθετη η Ελλάδα σε συμμετοχή της Ναυτιλίας στο εμπόριο ρύπων δήλωσε ο Υπ.Εμπ.Ν. «Η πολιτική της χώρας κινείται στους άξονες κοινή αποδεκτή αποτελεσματική λύση και εξασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού».
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πάντως ρέπει προς τη λύση εμπορίας ρύπων στη ναυτιλία.
– Στην Σύνοδο 18 και 19/6/09 οι Ευρωπαίοι Ηγέτες ετοιμάζονται να εγκρίνουν την δημιουργία 2 νέων σωμάτων που θα αποτιμούν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προστατεύοντας μικρές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Πηγή: ΒΕΑ