Επικαιρότητα ΒΕΑ 13-07-2010

  • – To έλλειμμα του Α' εξαμήνου μειώθηκε στα 9.645 εκ. € από 17.866 εκ. € ήτοι κατά 46% έναντι ετήσιου στόχου 39,5%. Εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της ελλην. οικονομίας.

Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 39,8% σε σύγκριση με το Α' εξαμ. 2009 λόγω αναβολής προγραμμάτων και πληρωμών.

  • – Ο Γεν. δείκτης τιμών εισαγωγών τον μήνα Μάιο 2010 αυξήθηκε κατά 7,8% έναντι του Μαΐου 2009.

  • – Η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο ελεγχόμενης χρεωκοπίας κρατών της Ευρωζώνης με στόχο να μη πληρώσουν τα σπασμένα μόνο οι φορολογούμενοι.

Η διαδικασία θα προβλέπει ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων χώρας που κινδυνεύει, θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους, μέσω του «haircut» προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που κινδυνεύει να βγει από την κρίση.

Η διευκόλυνση θα έχει τη μορφή παράτασης προθεσμίας εξόφλησης ή μείωση τόκων ή εξόφληση ομολόγων σε τιμή μικρότερη από 100% της αξίας τους.

Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί με την παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις η δεύτερη φάση που ακολουθεί, θα εφαρμόζει πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους της πληττόμενης χώρας.

  • – Σήμερα η κρίσιμη δημοπρασία των ελληνικών εντόκων γραμματίων (η πρώτη μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης). Το ύψος του ποσού που αναμένεται να αντληθεί είναι 1,25 δις € και το μέγιστο ποσό που μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο φθάνει σε 2 δις € (αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών).

Τα μηνύματα που φθάνουν από τη δευτερογενή αγορά δεν είναι όμως ενθαρρυντικά, αφού τα spreads παραμένουν απαγορευτικά. Πάντως επειδή τα έντοκα είναι διαθέσιμα και σε ιδιώτες μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών θα φανεί και η εμπιστοσύνη του αποταμιευτικού κοινού.

Μέγιστο ποσό ανά ιδιώτη 15000€ με αφορολόγητους τόκους, εάν δεν ρευστοποιηθούν τα έντοκα γραμμάτια μέχρι τη λήξη τους.

  • – Ψηφίζεται σήμερα το Σ/Ν για την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  • – Τα αποτελέσματα των δοκιμών προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (μεγάλη ύφεση, απώλειες από έκθεση σε κρατικά ομόλογα) που πραγματοποιούνται σε 91 Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα δημοσιοποιηθούν στις 23/7. Σήμερα θα αποφασιστεί ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων.

  • Προτάσεις οδηγιών για καταθέσεις και επενδύσεις:

Με 2 προτάσεις του αρμόδιου επιτρόπου Μπαρνιέ ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών μέσω της δραστικής ενίσχυσης της κοινοτικής Νομοθεσίας του 1994 (εγγύηση καταθέσεων) και του 1997 (αποζημίωση επενδυτών).

Διατηρείται το ποσό των 100.000/€ ανά καταθέτη με εξαίρεση τις καταθέσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δημοσίων αρχών, δομημένα επενδυτικά προϊόντα και πιστοποιητικά χρέους.

Ο χρόνος αποζημίωσης καταθετών περιορίζεται σε 7 ημέρες.

Εάν καταθέτης κάτοικος Ελλάδος έχει λογαρ. στην Ισπανία σε Τράπεζα που χρεοκοπεί τότε το ελληνικό σύστημα θα τον αποζημιώσει και θα ζητήσει στη συνέχεια τα ποσά από το Ισπανικό σύστημα και αντίστοιχα για κάθε χώρα.

  • – Τα μέλη της ομάδος δράσης για την οικονομική διακυβέρνηση συμφώνησαν επί των προτάσεων της Ε.Ε για ενίσχυση των κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος.

  • – Ο ΣΕΒΕ ζητάει στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ελληνικών Εξαγωγών, ώστε να δοθούν πρακτικά εργαλεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της καινοτομίας, της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

  • – Αποκλίνουσες αντιδράσεις προκαλεί στους τουριστικούς επιχειρηματίες η πρωτοβουλία του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού να περιορίσει μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου τη λειτουργία συστήματος «all inclusive» στα ξενοδοχεία.

  • – Το ΙΝΚΑ κάνει συστάσεις στους υπερχρεωμένους πολίτες, να μην αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους βάση του Σ/Ν «ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων» δεδομένου ότι εξυπηρετεί πρωτίστως τις Τράπεζας κα επιβάλει προσβλητικούς για την ανθρώπινη ζωή και αξία όρους κ.λπ.

  • – Στη δημοσιοποίηση επιχειρήσεων που διακρίνονται για το μικρό ποσοστό εκδήλωσης ασυνέπειας προχωράει η ICAP ξεχωρίζοντας έτσι τις εταιρείες με τις καλύτερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Η ομάδα «strongest Companies in Greece» περιλαμβάνει τις υψηλότερα κατατασσόμενες σε Gredit Ratings επιχειρήσεις και πιθανότητα ασυνέπειας κάτω του 1%. Η ICAP είναι αναγνωρισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδας ως εξωτερικός οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης και η μοναδική στη Ν.Α Ευρώπη αποδεκτή από την ΕΚΤ ως πηγή Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωσυστήματος σημειώνει ο Διευθ. Σύμβουλός της.

  • – Η Παγκόσμια Ένωση Ορκωτών Ελεγκτών (ACCA) διαπιστώνει επιδείνωση της εμπιστοσύνης προς τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.

Πηγή: ΒΕΑ