Επικαιρότητα ΒΕΑ 15-16/6/2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 16-6-2011

Επικαιρότητα 15-16/6/2011

  • – Εξαιρετικά ρευστό είναι πλέον το πολιτικό σκηνικό, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά το χθεσινό διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου, τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και την τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς που κατέληξε σε ναυάγιο της ζητούμενης εθνικής συναίνεσης. Ο κ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του ανέφερε ότι ζήτησε η προσπάθεια της χώρας να πάρει «χαρακτηριστικά εθνικής προσπάθειας, καθώς το καθήκον είναι εθνικό και όχι κομματικό». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έκανε συνεχείς προσπάθειες συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από το αξίωμα». Σήμερα αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. (ΑΡ.Μ)

  • – Εκλογές ζήτησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε στη δήλωσή του: "Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. (ΑΡ.Μ)

  • – Κεντρικό αίτημα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας είναι η αντιστροφή της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία υφεσιακής πορείας, η οποία παράγει λουκέτα, δημιουργεί ανεργία και οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Αυτό προέβλεπε το κοινό ψήφισμα σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που επέδωσαν χθες οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, υπό τον πρόεδρό της Βασίλη Κορκίδη και της ΓΣΕΒΕΕ, υπό τον Δημήτρη Ασημακόπουλο, στην αντιπρόεδρο της Βουλής Ροδούλα Ζήση. (ΑΡ.Μ)

  • – Η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) οι οποίες έχουν προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, δεν εντείνουν τις προσπάθειες για επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποιητικής αλυσιδωτής αντίδρασης στο Τραπεζικό Σύστημα. (ΒΕΑ)

  • – Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χορήγηση της 5ης δόσης (12 δισ. €) θα εγκριθεί την προσεχή εβδομάδα από το Eurogroup. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο η 5η δόση επρόκειτο να εγκριθεί ταυτόχρονα με την απόφαση για την νέα στήριξη. Οι αλλαγές αποδίδονται στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στην κοινωνική αναταραχή στη χώρα μας. Πάντως στη περίπτωση που αποδεσμευτεί η 5η δόση δίχως να έχει υπάρξει συμφωνία για τη νέα στήριξη (σε σχέση με την συμμετοχή ιδιωτών), θα πρέπει να βρεθεί λύση και με το ΔΝΤ, που προειδοποίησε, ότι δεν θα δώσει, το μέρος που του αναλογεί (3,3 δισ. €), εάν δεν εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγγυηθούν στο ΔΝΤ, ότι θα λάβουν την απόφαση για τη νέα στήριξη μέχρι 11/7. (ΒΕΑ)

  • – Τα δύο σενάρια που διαβουλεύονται οι εταίροι, σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης είναι:
  • 1. Το Γερμανικό, που προβλέπει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ιδιωτών επενδυτών με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας.
  • 2. Το βασιζόμενο στην «πρωτοβουλία της Βιέννης», που προβλέπει εθελοντική δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών ότι θα ανανεώσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Η Commission αναλύοντας τις επιπτώσεις των δύο σεναρίων, με έγγραφο που υποβλήθηκε στο Eurogroup και διέρρευσε στην Financial Times λέει πως:

  • § Στο πρώτο σενάριο, με τα 110 δισ. €, θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για 5,5 χρόνια και δεν θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. Ως δύο προβλήματα αναφέρονται η υποβάθμιση της χώρας σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας και η χρηματοδότηση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απώλειες που σημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθούν 20 δισ. € για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Παράλληλα τα ομόλογα τους (ως προερχόμενα από χώρα επιλεκτικής χρεοκοπίας, δεν θα τα παίρνει κανείς, ούτε η ΕΚΤ) και οι τράπεζες θα χρειαστούν ρευστότητα της τάξης των 70 δισ. €. Έτσι οι χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να παίξουν τον ρόλο της ΕΚΤ παίρνοντας τα ελληνικά ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για χορήγηση ρευστότητας.
  • § Στο δεύτερο σενάριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο, η συμμετοχή των ιδιωτών, ως εθελοντική θα είναι μικρότερη, ενώ είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των ιδιωτών θα αποδεσμευτεί από τα ελληνικά ομολόγα. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερα χρήματα για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, ενώ η συνέχιση της υποχώρησης των ιδιωτών επενδυτών θα μεταφέρει σχεδόν το σύνολο του δημοσίου χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ. (ΒΕΑ)

  • – Ο Ν. Σαρκοζί αναμένεται να συναντήσει την κα Μέρκελ σε μία προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων των δύο χωρών σχετικά με το ελληνικό χρέος. (ΒΕΑ)

  • – Και νέες προειδοποιήσεις για περαιτέρω υποβάθμιση από την Fitch, ενώ η Moody' s απείλησε με υποβάθμιση Γαλλικούς Τραπεζικούς Ομίλους λόγω έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα. (ΒΕΑ)

  • – Μειώνεται το εθνικό σκέλος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με το Μεσοπρόθεσμο και η περικοπή αυτή θα θέσει σε κίνδυνο χρήματα που οφείλονται στους δικαιούχους του παλαιού αναπτυξιακού νόμου (3,5 δισ. €) αλλά και χρηματοδοτήσεις του νέου επενδυτικού νόμου. (ΒΕΑ)

  • – Οι εκπρόσωποι της Τρόικα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν από καιρό την ανησυχία και την οργή τους καθώς η Ελλάδα από τη μία ζητάει διευκολύνσεις για να καλύψει την ίδια συμμετοχή, αλλά και ένα μεγάλο πακέτο κονδυλίων στο ΕΣΠΑ ΙΙ, που ξεκινάει το 2013 και από την άλλη συνεχίζει να καθυστερεί. Έπειτα από λεπτομερή ανάλυση του συνόλου του προγράμματος, οι εκπρόσωποι της Τρόικα τονίζουν ότι δε μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει σε ποσά, τη στιγμή που δεν έχει έργα να τα διοχετεύσει. «Ν»

  • – O Γιούργκεν Σταρκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, τόνιζε ότι η πορεία του ευρώ δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, διευκρινίζοντας ότι «η Ελλάδα συνεισφέρει κατά 2,5% στο κοινό νόμισμα… εάν προστεθούν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία φθάνουμε στο 6%».(ΑΡ.Μ)

  • – Στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί τελικά η έκτακτη εισφορά στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες σε βουλευτές του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 12.000 ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί κλιμακωτά ως εξής:

  • Από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 1%.
  • Από 20.000 έως 50.000 ευρώ, 2%.
  • Από 50.000 έως 100.000 ευρώ, 3%.
  • Επιπλέον, στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμα ο συντελεστής 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω.

Κατά τα άλλα, αναστέλλεται η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο, ενώ επιβάλλεται φόρος 1 ευρώ ανά τ.μ. σε όλους τους κατόχους ακινήτων. Ακόμα, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα μειώνεται το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε 200.000 ευρώ από 400.000 σήμερα. Αφορολόγητη θα είναι επίσης η πρώτη κατοικία μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα. (ΑΡ.Μ)

  • – Εξαιρετικά έντονη ήταν η κατάσταση και στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να υιοθετεί προτάσεις των βουλευτών. (ΑΡ.Μ)

  • – Αντιμέτωπη με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βρέθηκε χθες η εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τα ελληνικά 10ετή ομόλογα και τα 5ετή CDS να εκτινάσσονται εκ νέου σε επίπεδα-ρεκόρ και το Χ.Α. να «φλερτάρει» με τα χαμηλά 14 ετών. (ΑΡ.Μ)

  • – Αύξηση 26% καταγράφει σε ετήσια βάση η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο πεντάμηνο του 2011, καθώς ανήλθαν στα 920 εκατ. ευρώ, έναντι 731 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. (ΑΡ.Μ)

Πηγή: ΒΕΑ