Επικαιρότητα ΒΕΑ 15/9/09

 

  • – Ο Χ. Αλμούνια καθιστά σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 θα κινηθεί διαδικασία και από το άρθρο 104 § 7 η χώρα μας θα βρεθεί αυτόματα στο άρθρο 104 § 9 (υπό στενή εποπτεία) τελευταίο σκαλοπάτι πριν την επιβολή κυρώσεων. Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί τότε σε υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων με αυστηρό χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

  • – Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες προβλέψεις για την πορεία των 7 μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε ο Ευρωπαίος Επίτροπος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

Η Commission προβλέπει για το 2009 μείωση του ΑΕΠ κατά 4,0% στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Κοινότητας.

Δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο χαρακτήρας της ανάκαμψης θα είναι μόνιμος γιατί οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στα δημόσια οικονομικά δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές.

Ο κ. Αλμούνια εκτιμά ότι η ανεργία στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα 2-3 τρίμηνα.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες σε ποσοστό 0,9% το 2009.

  • – Η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιήσεις για καταβολή της δεύτερης δόσης έκτακτης εισφοράς από τους υπόχρεους που δήλωσαν εισόδημα άνω των 60.000€ πέρυσι, η προθεσμία καταβολής λήγει 30/9 για τη 2η δόση ενώ η τρίτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως 30-11-09.

  • – Ο Πρόεδρος του Συνδ. Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προτείνει ως έσχατη λύση την αποπληρωμή χρεών για δημόσια έργα που έχουν ολοκληρωθεί (σε όσους το επιθυμούν), λόγω τεράστιων καθυστερήσεων με κρατικά ομόλογα.

  • – Τον μήνα Ιουλίου 09/Ιουλ. 09 η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε στα 56,33 εκ. €/17,52 εκ € ποσοστό αύξησης 222,6% σε Μακεδονία και Θράκη.

  • – H Aegean Airlines προσθέτει στο δίκτυό της την Μαδρίτη, τη Βιέννη με καθημερινές πτήσεις κα ξεκινά πτήσεις από Θεσ/κη προς Μιλάνο.

  • – Το εννεάμηνο του 2009 διατηρήθηκαν οι θέσεις των Ελλήνων ναυτικών και ενισχύθηκε κατά 2 και πλέον εκατομ. κόρους το ελληνικό νηολόγιο.

  • – Το Επιμελητήριο του Ηρακλείου ανέλαβε την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την καινοτομία EUROPE INNOVA 2009 Partnering Event.

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 200 εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από τις 27 Ευρ. Χώρες. Αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής και ανάπτυξης ιδεών, καλών πρακτικών και συμβουλών για επιχειρηματική καινοτομία, διαχείριση συνεργατικών σχηματισμών, χρηματοδότηση καινοτομίας, πρότυπα Ε.Ε υπηρεσίες έντασης γνώσης που βοηθούν τις καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα αποτελέσματα ερευνών και να εντοπίσουν ευκολότερα επενδυτές και εταίρους.

  • – Το Πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων μέσω ΠΕΠ αναλύεται διεξοδικά σε ένθετο στη Ναυτεμπορική (15/9)..

Πηγή: ΒΕΑ