Επικαιρότητα ΒΕΑ 16-19/8/2013

–   Θέμα μείωσης έως 13% των μισθών των 500.000 απασχολουμένων στο εμπόριο για να μην επαναρυθμιστούν οι αμοιβές των εμποροϋπαλλήλων  με… ατομικές συμβάσεις από τις 31 Οκτωβρίου και μετά (οπότε λήγει η τρίμηνη προθεσμία για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας στη θέση της σύμβασης του κλάδου που έληξε στις 31 Ιουλίου) «ανοίγουν» οι εργοδοτικές οργανώσεις του εμπορίου.

–   Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Σεπτεμβρίου και διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της ΔΕΘ, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

–   Πωλητές, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, χειριστές μηχανών και συναρμολογητές εργαλείων. Aυτά θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος που υποδεικνύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP). Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι καθώς και τα συναφή, με αυτές τις ειδικότητες, επαγγέλματα φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις τάσεις που προβλέπει πως θα έχουν διαμορφωθεί το 2020 στην Ελλάδα.

–   Εν μέσω θέρους, 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ για το έτος 2012, καθώς ξεκίνησε η αποστολή τους προς τους υπόχρεους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχος είναι με την αποπληρωμή του φόρου το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ, ανάλογα και με τα ποσοστά εισπραξιμότητας που θα καταγραφούν.

–   Σε τροχιά μαζικών ρυθμίσεων όλων των καθυστερούμενων δανείων από 30 μέρες και πάνω έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια- προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής. Στα στεγαστικά δάνεια, η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου.

Στα καταναλωτικά δάνεια γίνεται «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%.

Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες γίνεται και «κούρεμα» το οποίο αφορά κυρίως τους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται όταν μια κάρτα βρίσκεται σε καθυστέρηση.

–   Την άποψη ότι οι επιχειρήσεις που οφείλουν και δημιουργούν ελλείμματα είναι προτιμότερο να κλείνουν  παρά να παραμείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν να παράγουν ελλείμματα στο κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους τους, εξέφρασε ο γ.γ Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επισημαίνοντας ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις χρεών είναι περιορισμένη. Στις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης είπε επίσης πως το ποσό από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων από το εισόδημα θα είναι εφέτος 2 δισ. ευρώ χαμηλότερο συγκριτικά με πέρυσι.

–   Τη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επιχείρησαν να κλείσουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν βλέπω "κούρεμα" χρέους για την Ελλάδα», δηλώνει η κ. Μέρκελ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του Σαββάτου, ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Badische Νeueste Nachrichten», αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν θα υπάρξει» και αναγνωρίζοντας ότι «στην οικονομική εξέλιξη η Ελλάδα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο».

–   Αίτηση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων έως τις 31/12/2012 οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να υποβάλλουν ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι βεβαιωμένες οφειλές στις εφορίες. Τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση της «νέας αρχής» (εξόφληση των οφειλών σε έως 47 δόσεις για όσους υποβάλλουν αίτηση μέσα στον Αύγουστο) χωρίς την υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής ενημερότητας από 1/1/2013, προβλέπει τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που αναμένεται να ψηφιστεί ταυτόχρονα με το «άνοιγμα» της Βουλής.

–   Ριζική ανατροπή στο σχέδιο για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών οι οποίοι απειλούν να μην ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση προκαλώντας κυβερνητική κρίση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας μόνο για εκείνους που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια και όχι για όσους αδυνατούν λόγω της κρίσης να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

–   Τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών επισείει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος, με δήλωσή του στη Realnews, στο πρόβλημα που προκύπτει από τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

–   Στο θέμα του PSI και, πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση των Ελλήνων ομολογιούχων που επλήγησαν από το «κούρεμα» να κινηθούν νομικά κατά των τραπεζών, επανέρχεται με νέο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.

–   Τις οριστικές διευκρινίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται ή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και για τις διαδικασίες και τα προαπαιτούμενα πιθανής μετάταξής τους σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται σειρά ζητημάτων για τη μοριοδότηση, τους τίτλους σπουδών, τα μεταπτυχιακά, τις ξένες γλώσσες, τον χρόνο προϋπηρεσίας, τις ακριβείς προβλέψεις για τους διάφορους τρόπους εισαγωγής στο Δημόσιο, τις εξαιρέσεις και τις αποδοχές/ελαφρύνσεις υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

–   Σε κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξεταστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των νέων διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.