Αθήνα 2-11-2012
Επικαιρότητα
Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου – Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, τηλ. 210 3680761, 210 3680882, e-mail tmtypou@acsmi.gr).
-Φορολογικός κυκλώνας ύψους 1,782 δισ. ευρώ θα χτυπήσει το 2013 μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τις επιχειρήσεις, ενώ νέα «καταιγίδα» πρόσθετων επιβαρύνσεων 2,1 δισ. ευρώ θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους έως το 2016.
-Oι προβλέψεις του «Προϋπολογισμού Λιτότητας» για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο, σε σχέση με το προσχέδιό του, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και συμπληρώνει ότι ο προϋπολογισμός εμπεριέχει από τα πλέον σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών και η επαλήθευση των στόχων του αξιολογείται ως απίθανη εάν όχι ως παντελώς αδύνατη.
-Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σήμερα το πρωί με βασικό θέμα τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων εν όψει της κατάθεσης των κρίσιμων νομοσχεδίων την επόμενη εβδομάδα, στη Βουλή. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε "αρκετά αισιόδοξος", πως τελικά τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή επισημαίνοντας πως "δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων", κάτι το οποίο έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ, κυρίως για τα εργασιακά.
-Αυξάνεται κατά 2 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν 40 έτη απασχόλησης. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που θα κατατεθούν στη Βουλή, από 1/1/2013 με 40 έτη απασχόλησης προαπαιτούμενη θα είναι πλέον η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας κι όχι του 60ού που ίσχυε μέχρι σήμερα.
-Όλα τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2013 θα είναι «φορτωμένα» στο Taxisnet στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να τα τυπώσουν και να τα εξοφλήσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα.
-Την ικανοποίησή του αναφορικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη διευθέτηση των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006, εκφράζει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
-«Σπάσιμο» στα δύο του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, προτείνει η ΡΑΕ, η οποία έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την εφαρμογή του αυστριακού μοντέλου για τον υπολογισμό του τέλους.
– Πτώση κατά 9,2% σημείωσε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
-Στο 1 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι εισπράξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από καθυστερούμενες οφειλές, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, σημειώνοντας αύξηση σχέση με πέρυσι.
-Σχεδόν αναπόφευκτη είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελας Μέρκελ (CDU) Κουρτ Λάουκ η νέα αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους. «Η έκθεση της τρόικας απειλείται να καταντήσει φάρσα», τονίζει ο ίδιος.
-Με στόχο τον επανακαθορισμό της θέσης (branding) της Ελλάδος στην παγκόσμια τουριστική αγορά, χαράσσεται η στρατηγική επικοινωνίας του ελληνικού τουρισμού από το υπουργείο και τον ΕΟΤ.
-Η πρακτική των αναπτυξιακών μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, έχει κλείσει τον κύκλο της και σε περιόδους οικονομικής κατάρρευσης, η πολιτεία θα πρέπει να χαράξει εξειδικευμένες τομεακές/κλαδικές βιομηχανικές πολιτικές, εστιάζοντας στους κρισιμότερους για την ελληνική οικονομία επιχειρηματικούς κλάδους όπως είναι τα Logistics, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, μιλώντας στο 16o Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics.
-Αυξητική τάση παρουσιάζει η δαπάνη για τους νοσηλευόμενους με βιβλιάριο ανασφάλιστου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Υγείας από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας
-Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των ανέργων το Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη, καθώς ανήλθαν σε 18,49 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 11,6% από 11,5% τον Αύγουστο. Το υψηλότερο ποσοστό, της τάξεως του 25,8%, σημειώθηκε στην Ισπανία και ακολουθεί η Ελλάδα με 25,1% τον Ιούλιο.
Πηγή: ΒΕΑ