Επικαιρότητα ΒΕΑ 23-7-2009

  • ­ Ξεκινάει με απόφαση του ΥΠΟΙΟ το πρόγραμμα που θα παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μορφών και ανεξαρτήτως δραστηριότητας εγγύηση ελληνικού δημοσίου κατά 70% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή για επένδυση.

Η διάρκεια της εγγύησης είναι τετραετής με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

Προϋπόθεση  οι επιχειρήσεις να μην ήταν προβληματικές την 1-7-08.

Πρόκειται για την υπ' αρ. απόφαση 2/49086/0025/14-7-09 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προσωρινό κοινοτικό  πλαίσιο που ανακοίνωσε η ΕΕ στις 22-1-09 ΕΕ C/16/2009 για λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά την διάρκεια της κρίσης.

Εγγυήσεις παρέχονται και σε δανειακές συμβάσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου κατά την δημοσίευση της απόφασης.

Για τις εγγυήσεις δημοσίου καταβάλλεται ανάλογη προμήθεια ασφάλειας από την επιχείρηση υπέρ του δημοσίου 3,8% με δυνατότητα έκπτωσης 25% για ΜΜΕ 15% για μεγάλες επιχειρήσεις.

Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου δεν μπορεί να ξεπεράσει το ετήσιο μισθολογικό κόστος για το 2008 (μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, κοινωνικές παροχές εξομοιούμενες με μισθό).

Προς εξασφάλιση του Δημοσίου λαμβάνονται οι συνήθεις ασφάλειες ενοχικής ή εμπράγματης φύσης.

ΟΡΙΣΜΟΣ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ:

  • 1. Μία επιχείρηση θεωρείται κατ' αρχήν και ανεξαρτήτως μεγέθους προβληματική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Εάν πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το μισό του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου και άνω του ενός τετάρτου αυτού έχει απολεσθεί κατά την διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών ή

β) εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη, εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το μισό του κεφαλαίου, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας και άνω του ενός τετάρτου του κεφαλαίου αυτού έχει απολεσθεί κατά την διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών ή

γ) ανεξάρτητα από τη μορφή της εταιρείας, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου για την υπαγωγή της σε πτωχευτική διαδικασία.

2. Σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν τα οριζόμενα στην παράγραφο 1. Ωστόσο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί σε χρόνο μικρότερο της τριετίας δεν θεωρούνται προβληματικές για το εν λόγω διάστημα, εκτός αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 γ) του παρόντος άρθρου.

 Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν δεν συντρέχουν οι περιγραφόμενες περιστάσεις μια επιχείρηση μπορεί να θεωρείται προβληματική ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οι συνήθεις ενδείξεις μιας προβληματικής επιχείρησης, όπως αύξηση των ζημιών, μείωση του κύκλου εργασιών, διόγκωση των αποθεμάτων, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, φθίνουσα ταμιακή ροή, αυξανόμενη δανειοληψία, αύξηση των οικονομικών επιβαρύνσεων, καθώς και εξασθένηση ή εξαφάνιση της αξίας του καθαρού ενεργητικού.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και οι προθεσμίες θα καθοριστούν.

Βλέπετε και επικαιρότητα 21/7/09.

  • ­ «Στο εξής τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων θα βασίζονται στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα».

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης μεταξύ αυτών και το πιο κάτω.

Η απόσυρση με κλιμακούμενη επιδότηση 500-2.200 €, η ανανέωση του στόχου των οχημάτων και η εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου.

Τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας ισχύουν για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (ΙΧ δίκυκλα, φορτηγά κ.λ.π).

Για την προμήθεια σήματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση κάρτας καυσαερίων.

Ως προς τον πράσινο δακτύλιο που ορίζεται στα όρια τα παλαιά, με δυνατότητα διεύρυνσης, κατά τις ώρες λειτουργίας του δεν θα εισέρχονται τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρίπων. Τα καθαρά αυτοκίνητα θα εισέρχονται όλες τις ώρες. Το σύστημα μονά/ζυγά συνεχίζεται. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τις  προσαυξήσεις των τελών κυκλοφορίας.

  • ­ Επεκτείνεται η δυνατότητα ελέγχου των Περιφερειακών διευθύνσεων της ΥΠΕΕ και εκτός των ορίων, για αρτιότερη άσκηση ελέγχου ώστε μεγάλες επιχειρήσεις να διεξάγονται σε πανελλαδική κλίμακα και να υπάρξει ουσιαστικότερη συνεργασία να γίνεται των διευθύνσεων σε σύνθετες και κοινές υποθέσεις.

  • ­ Για την αναχαίτιση της κρίσης η ΕΕ προτείνει:

Για το 2009 και το 2010 τα κράτη μέλη δεν θα συγχρηματοδοτούν προγράμματα του τομέα απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δράσεις θα καλύπτονται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Στην Ελλάδα αναλογούν στην επταετία 4,36 δισ. € (1,73 δισ. € εθνική συμμετοχή).

Με την πρόταση αυτή, η Ελλάδα για το 2009 και το 2010 θα εισπράξει από το ΕΚΤ 1,2 δισ. €.

Τα επόμενα χρόνια η χρηματοδότηση θα μειωθεί ώστε να ισχύσουν τα plafond της επταετίας.

Άλλες αλλαγές: Έγκριση της ΕΕ για έναρξη υλοποίησης μεγάλων έργων απαιτείται όταν ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 50 εκ. €.

Από τα Περιφερειακό Ταμείο επιλέξιμα είναι τα εθνικά σχέδια για κατασκευή κατοικιών για ομάδες που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό κ.λ.π.

  • ­ Δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ 62.265 επιχειρήσεις όπως προέκυψε μετά από διασταυρώσεις στοιχείων που έκανε η Γεν. Γραμμ. Πληροφ. Συστημάτων.

Πηγή: ΒΕΑ