Επικαιρότητα ΒΕΑ 24-2-2010

  • – Η Fitch υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ, ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, γεγονός που εκτίναξε τα spread του ελληνικού δημοσίου στις 340 μ.β.

  • – Το Τριμελές κλιμάκιο των ελεγκτών (ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ε. Επιτροπή) πήρε από την Τ.Ε όλα τα οικον. στοιχεία που εκδίδει, ζήτησε και έλαβε εξέλιξη ισολογισμών τρεχουσών συναλλαγών την πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επισφάλειες, και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ακόμη είχε επαφές με το ΥΠΟΙΚ απ' όπου έλαβε πληροφορίες και αναλύσεις κωδικό προς κωδικό του προϋπολ. 2010.

Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν καθαρή μείωση εισοδημάτων των δημ. υπαλλήλων το 2010, πάγωμα εισοδ. μέχρι τουλάχιστον το 2012 (και στην ηλικιακή ωρίμανση).

Συμφώνησαν  με την περικοπή των επιδομάτων και τη σταδιακή ενσωμάτωση στο βασικό μισθό. Ζήτησαν όμως περικοπή 20-30%.

Ζήτησαν ακόμη το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου συγχώνευσης ή κατάργησης οργανισμών. Σε σχέση με το φορολογικό ζήτησαν αύξηση συντελεστών ΦΠΑ 1-2% και τρίτο κλιμάκιο ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες πολυτελείας. Και νέα αύξηση ΕΦΚ σε ενεργειακά προϊόντα.

  • – Ο Διοικητής τη Τ.Ε επισημαίνει: «απαιτείται ριζικός αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής με δίδυμους μεσοπρόθεσμους στόχους τη διατηρήσιμη και συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή και μία πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών δεν μπορεί να αγνοηθεί για 2 λόγους συνεχίζει ο κ. Προβόπουλος: την αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου για τον δανεισμό της χώρας και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου λόγω εγκλωβισμού της χώρας σε κατάσταση ισορροπίας χαμηλών παραγωγικών δυνατοτήτων.

Οι απώλειες ανταγωνιστικότητας αποδίδονται στη δυσκαμψία στις αγορές προϊόντων και εργασίας, στη δημοσιονομική χαλαρότητα όταν σε περίοδο ανάπτυξης, δεν επιβαλλόταν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, στο μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα κ.λπ» (Βλέπετε Ναυτεμπορική 24/2).

  • – Ο καθηγητής Αγ. Στεργίου πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων για το ασφαλιστικό πρότεινε: η βασική σύνταξη να μειώνεται προοδευτικά όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη (κύρια και επικουρική) αλλά και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου. Το ποσό της βασικής σύνταξης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι (αλλά και οι ανασφάλιστοι) θα πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της οικογένειας και στόχος της βασικής σύνταξης δεν μπορεί να είναι άλλος από την εξασφάλιση αξιοπρέπειας επιπέδου διαβίωσης.

Όταν η συνολική αναλογική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το όριο διαβίωσης, τότε το κοινωνικό τμήμα θα παρεμβαίνει συμπληρωματικά, κατόπιν ελέγχου των  πόρων.

Εάν η πρόταση του Υπουργείου μείνει ως έχει τότε εμφανίζεται ανάγκη διπλής διόρθωσης (πρόβλεψη συμπληρώματος βασικής σύνταξης κατόπιν ελέγχου πόρων – και καθορισμός ορίου πέρα του οποίου οι αναλογικές συντάξεις δεν συνοδεύονται από την κοινωνική σύνταξη).

Η εκπρόσωπος του Υπ. Εργ. & Κ. Ασφ. αντίστοιχα προτείνει το ποσό της βασικής σύνταξης να διαβαθμίζεται ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος. Έτσι αυτός που εργάστηκε παραπάνω θα λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη από αυτόν που εργάστηκε λιγότερο ή καθόλου.

  • – Οι παραγγελίες προς την Ελλην. Βιομηχανία τον Δεκ. 2009 μειώθηκαν κατά 10,9%.

Πηγή: ΒΕΑ