Επικαιρότητα ΒΕΑ 26-1-2011

  • – Άρση του φορολογικού απόρρητου για μεγάλους οφειλέτες, αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή ΦΠΑ και ληξιπροθέσμων οφειλών προβλέπουν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων θέτει εισοδηματικά και πληθυσμιακά κριτήρια ελέγχου για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αυξάνει και τον φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο 0,2% από το 0,15%. Στο επίκεντρο των στοχευμένων ελέγχων τίθενται κατά προτεραιότητα όσοι επαγγελματίες δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

(Πλήρες το φορολογικό νομοσχέδιο στις σημερινές οικονομικές εφημερίδες).

  • – Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους κ.ά. έχει προκαλέσει τεχνικό εμπόδιο στο διαδικτυακό σύστημα Taxisnet καθώς, ξαφνικά, τους εμφανίζει ως μη υπόχρεους για τον φόρο. Όταν δε, οι επαγγελματίες καταφεύγουν στις ΔΟΥ για να καταβάλουν τον φόρο βρίσκονται αντιμέτωποι με προσαυξήσεις και πρόστιμα.

  • – Στη σύσταση «Ενιαίας Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων» η οποία θα θέσει υπό την εποπτεία της όλο το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων της χώρας, προχωρά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ). Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή, καθώς χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τις βασικές πτυχές του σχετικού νομοσχεδίου στο υπουργικό Συμβούλιο.

Τη λειτουργία 30.000 παιγνιομηχανημάτων «φρουτάκια» και την έκδοση έως 50 αδειών για το διαδικτυακό στοίχημα προβλέπει το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

  • – H ΝΕΟΓΑΛ ακύρωσε την ειδική επιχειρησιακή σύμβαση που προέβλεπε μείωση των αποδοχών του προσωπικού κατά 9% μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε τόσο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και στα κόμματα, προχωρώντας στην υπογραφή νέας, διετούς διάρκειας, η οποία αυτή τη φορά δεν προβλέπει μειώσεις μισθών, αλλά περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν ελαστικές μορφές εργασίας και ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

  • – Χρονικά περιθώριο ενός μηνός για να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έθεσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στους νέους περιφερειάρχες με τους οποίους συναντήθηκε χθες σε μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών για την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος.

  • – Κατηγορηματικά διέψευσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί προς ψήφιση μπορούν μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων (σούπερ μάρκετ) να ανοίγουν φαρμακεία, ενώ με προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο (άρθρο 36 παρ. 1 εδαφ.(α) διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα αυτή επιτρέπεται μόνο σε διπλωματούχους – αδειούχους φαρμακοποιούς.

  • – Η αύξηση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2060 δεν θα υπερβεί το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 15,5%, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αφορούν το 93% των ασφαλισμένων. Ωστόσο για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, οι οποίοι είναι σύμφωνοι με αυτούς που επιθυμεί η τρόικα, μεταξύ των παραδοχών για τις αναλογιστικές μελέτες είναι η καταβολή 12 συντάξεων κατ' έτος και η μείωση των αναπηρικών από 14,5% στο 8,5% του συνόλου των συνταξιούχων. Επίσης στις προϋποθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τις προβολές παρουσιάζεται πληθωρισμός από το 2009 ως το 2014 στο 0%

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα και αύριο τα τρένα του ΟΣΕ καθώς οι μηχανοδηγοί θα απεργήσουν, αν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να αναστείλει τη σημερινή απεργία.

  • – «Όχι» στο σχέδιο συγχώνευσης της Οlympic Air με την Aegean Airlines. Σχετικά άρθρα αναμένεται να πει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εδώ και καιρό έχει εκφράσει επιφυλάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θεωρεί ότι με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργηθεί στις εσωτερικές γραμμές κατάσταση μονοπωλίου.

  • – Παράταση στην αγωνία 36.500 δημοσίων υπαλλήλων για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την καταβολή του εφάπαξ τους από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει συνολικά οι ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου έδωσε χθες η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απέφυγαν να δεσμευτούν ως προς τον τρόπο επίλυσης του οξύτατου προβλήματος.

Αργυρώ Μαυρούλη

          Δημοσιογράφος

Πηγή: ΒΕΑ