Επικαιρότητα ΒΕΑ 26-10-2010

 

  • – Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών διατυπώνει ο διοικητής της Tραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική και τονίζει ότι η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να εστιαστεί τόσο στην επανεκκίνηση των μηχανισμών ανάπτυξης όσο και στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, "περαιτέρω αύξηση της επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων».

Με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, που υποβλήθηκε χθες στη Βουλή, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη και υπογραμμίζει ότι "είναι απόλυτη ανάγκη η δημοσιονομική πολιτική να προγραμματίζεται με βάση εναλλακτικές εκδοχές και να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τυχόν αποκλίσεις με διορθωτικές κινήσεις".

Η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά και σε συστάσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που επείγουν, όπως:

  • Ο εκσυγχρονισμός και η διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης.
  • Η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
  • Η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
  • Η βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η προώθηση των επενδύσεων και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας.
  • Η αύξηση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12%.

  • – Συστάσεις για διατήρηση υψηλού επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας, σχηματισμό επαρκών προβλέψεων και εξορθολογισμό των εξόδων, απεύθυνε χθες, μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για την οικονομία, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και η πραγματοποίηση συγχωνεύσεων, λόγω των θετικών συνεργιών που συνεπάγονται, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν θετικά στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

  • – Στην 78η θέση διεθνώς σε σύνολο 178 χωρών και τελευταία από όλες τις χώρες της Ε.Ε. βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα σε σχέση με τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, έχοντας μάλιστα σημειώσει την τρίτη μεγαλύτερη επιδείνωση στην κατάταξη από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς. Στην κλίμακα από 0 (όπου οι χώρες θεωρούνται άκρως διεφθαρμένες) έως 10 (όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα διαφθοράς), η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,5 βαθμούς που την κατατάσσουν στην ίδια θέση με την Κίνα, την Κολομβία, το Λεσότο, το Περού και τη Σερβία, έναντι 3,8 το 2009 που βρισκόταν στην 71η θέση. Αντιθέτως, τη θέση τους βελτίωσαν για παράδειγμα τα Σκόπια, η Γκάμπια το Κουβέιτ και το Κατάρ, η Χιλή και το Μπουτάν. Την καλύτερη επίδοση με 9,3 εμφανίζουν η Δανία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη.

  • – Κατατίθεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τροπολογία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως 300 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημά τους, στο σχέδιο νόμου "Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων". Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την καταβολή της σύνταξης από κάθε ταμείο και το Δημόσιο, πλην του ΟΓΑ, για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω.

  • – Τριετές πάγωμα στις ετήσιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αναμένεται να ζητήσει ο διοικητής του Γεράσιμος Βουδούρης από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το παραπάνω δεσμεύτηκε ο κ. Βουδούρης κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας που πραγματοποιήθηκε χθες. Η πρόταση του παγώματος τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς οι συνεπείς ασφαλισμένοι που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν κατά 40.000 το 2010 σε σχέση με το 2009, φτάνοντας τους 590.000, τη στιγμή που το 2008 ήταν 770.000. Σημειώνεται ότι η ετήσια αύξηση των εισφορών κυμαινόταν από 3%-8%. Ο κ. Βουδούρης επισήμανε ότι εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, καθώς η πλειονότητα των οφειλετών αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Η μέση οφειλή για τους 300.000 οφειλέτες κυμαίνεται από 2.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ μόνο για 40.000-50.000 οφειλέτες η οφειλή ανέρχεται στα υψηλά ποσά των 80.000 έως 100.000 ευρώ και αφορά επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ τις εισφορές τους.

  • – Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 200 επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Icap. Όπως αναφέρει η Οικονομική Καθημερινή, στο ίδιο διάστημα, χίλιες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτημα για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ στο 8,7% έχουν εκτιναχθεί οι επισφάλειες των επιχειρηματικών δανείων στην διάρκεια του εννεαμήνου.

  • – Περαιτέρω μείωση, κατά 51,4%, σημείωσε τον Αύγουστο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου το έλλειμμα σημείωσε υποχώρηση 32,8%. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι απόρροια της αύξησης των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των εισαγωγών, η οποία προκαλείται και από τον περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης.

  • – Εμμένει η βουλγαρική κυβέρνηση στην αρνητική της στάση έναντι της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με νέες δηλώσεις του χθες, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Σμάτκο, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι προοπτικές του έργου, δημοσιοποίησε για μια ακόμη φορά την αρνητική στάση της κυβέρνησής του έναντι του έργου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κατέστησε σαφές ότι οι τρεις πλευρές, Βουλγαρία, Ελλάδα και Ρωσία, πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος αυτή η μελέτη να είναι θετική.

  • – Νομικά διερευνάται το ενδεχόμενο να δοθεί δίμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων για ρύθμιση περιπτώσεων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης. Αυτό σημαίνει ότι η καταληκτική ημερομηνία μετατίθεται από τις 31 Οκτωβρίου για τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το ενδεχόμενο επέκτασης του αριθμού των δόσεων, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι 6 δόσεις, για την καταβολή των προστίμων που θα προκύψουν από τη ρύθμιση και τούτο για τη διευκόλυνση των πολιτών.

  • – Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Έλληνας υφυπουργός των Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, στη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΦΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση αύξησης των ελληνικών επενδύσεων στην τουρκική οικονομία. Σημειώνεται ότι το ύψος των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, έφτασε στα 3,5 δισ. δολάρια το 2008, ενώ μειώθηκε στα 2,8 δισ. δολάρια το 2009.

  • – Τη σημασία του ΕΣΠΑ ως μοχλού ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κρίσης υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, στην οποία συμμετείχε και διευκρίνισε ότι η αναθεώρησή του, που θα γίνει εντός του 2011, θα στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του και τη στροφή στην επιχειρηματικότητα, δηλαδή στη «ζωντανή οικονομία».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου, προσδιόρισε ως κυρίαρχο στόχο την επανεκκίνηση και αναθέρμανση της οικονομίας, θέτοντας ως στοίχημα την επιβίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της νέας και καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη

Πηγή: ΒΕΑ