Επικαιρότητα ΒΕΑ 27, 28/2/-1/3/2010

  • – 10 δις οι απώλειες του Χ.Α στο δίμηνο.

  • – Η Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε σύμφωνα με δηλώσεις του Βέλγου Προέδρου της, για να βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε και για τη Ρουμανία.

Να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα (θα έδινε εφέτος χρηματοδότηση 2δις €) κατά ακόμη 1,6 δις€, ώστε να της δώσει τη δυνατότητα να συγχρηματοδοτήσει τα κοινοτικά προγράμματα, δίχως να χάσει μεγάλο μέρος των κονδυλίων από την Ε.Ε.

  • – Η Τραπ. Πειραιώς προχώρησε σε αύξηση βασικών επιτοκίων χορηγήσεων και ορισμένων καταθετικών. Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί εντός του 2010 λόγω συνθηκών ρευστότητας και ποιότητας χαρτοφυλακίων.

  • – Η επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης του ΟΑΕΕ ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο για το μέλλον του Ταμείου.

  • – Οι φορολογικές υποχρεώσεις του μήνα Μαρτίου στην Ναυτεμπορική 1/3/2010 σελ. 51-53.

  • – Στοιχεία της EUROSTAT δείχνουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιαν. 2010/Δεκ. 09 αυξήθηκε από 0,9% σε 1% στο σύνολο της Ευρωζώνης και στο 1,7% από 1,5% στο σύνολο της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα κυμάνθηκε στο 2,3% τον Ιαν. 2010 από 2,6% τον Δεκ. 2009.

  • – Παρατάθηκε έως 26/3/10 η υποβολή των δηλώσεων ΕΤΑΚ έτους 2009 των Ν.Π (αρχική προθεσμία 26/2).

  • – Παρατάθηκαν κατά 40 μέρες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας ατομικών επιχειρ. και ελευθ. επαγγελμ. και γενικά υπόχρεων που έληξαν 1/3.

  • – Έρευνα του Ι.Μ.Ε/ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την φορολογική πολιτική καταδεικνύει ότι 9 στις 10 επιχειρ. θεωρούν ότι τα φορολογικά μέτρα δεν είναι αναπτυξιακά και θα επηρεάσουν αρνητικά τιμές και απασχόληση, 34,1% θεωρεί τον διάλογο ειλικρινή, 46,8% θεωρεί το διάλογο προσχηματικό, 2 στους 3 θεωρούν ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα. 8 στους 10 θεωρούν ότι το φορολ. κόστος που θα προκύψει από τα νέα μέτρα θα επιβαρύνει περισσότερο τις Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (εύκολοι στόχοι).

57,4% των επιχειρήσεων προτιμούν ένα προαιρετικό σύστημα αυτοελέγχου με καταβολή αντικειμενικού ποσοστού ώστε να αποφεύγεται εμπλοκή με φορολογικές αρχές.

30,4% προτιμά σύστημα ελέγχου βάσει εσόδων-εξόδων κ.α βλέπετε Ναυτεμπορική 27/2/ σελ.9.

  • – Η βιομηχανία Παπαστράτος, μέλος του Ομίλου Philip Morris σταματάει την παραγωγή της για 2 ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα λόγω ελλιπούς ζήτησης.

  • – «Κλειδώνει» σήμερα, κατά τις επαφές που θα έχει ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, η δέσμη των πρόσθετων μέτρων. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων -πιθανώς την Τετάρτη- και τα σκληρά μέτρα, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν άρωμα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ρεν φθάνει στην Αθήνα για να συζητήσει «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, έχοντας κατά νου την έκθεση του μεικτού κλιμακίου των ελεγκτών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν φύλλο και φτερό τον προϋπολογισμό, διαπιστώνοντας «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας ύψους έως 4,5 δισ. ευρώ.

Οι τεχνοκράτες απαίτησαν πρόσθετα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1,8% του ΑΕΠ. Πρότειναν, μάλιστα, οι αποφάσεις να στοχεύουν στη δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο με την κατάργηση του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας (του 14ου μισθού) και το «ψαλίδισμα» κονδυλίων 1,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία.

Με αυτές τις παρατηρήσεις στους φακέλους της, ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο (νωρίτερα ο κ. Προβόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα.

  • – Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος αποκλείει κάθε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν προβλέπει οικονομική βοήθεια σε κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

  • – Στην Αθήνα σήμερα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σούλτς. Μεταξύ άλλων θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Να δημιουργηθεί Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας με πρωτοβουλία των πολιτών και των ελλήνων της διασποράς, προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

  • – Η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Ν.Υόρκη οι κορυφαίοι της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του οικονομολόγου Στ.Ζαββού και σε αυτήν πήραν μέρος ο Τζορτζ Σόρος, ο Τζον Πόλσον, ο Στιβ Σβάρτσμαν, ο «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μαντέλ και ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Οι περισσότεροι εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να πέσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

  • – Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα με την αγορά ελληνικού κρατικού χρέους μέσω της υπό κρατικό έλεγχο τράπεζας KfW, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Η KFW φέρεται να προετοιμάζει μέτρα που εντάσσονται σε γενικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους μέχρι και 25 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα σε περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο κριθεί αναγκαίο, δήλωσαν στο Bloomberg τέσσερις Γερμανοί αξιωματούχοι, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την KfW θα αποτελέσει έκτακτο μέτρο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου «κύματος» κερδοσκοπικών τάσεων με στόχο άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, τονίζουν οι αξιωματούχοι. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπος της KfW αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Bloomberg.

  • – Υπό την ασφυκτική πίεση των κοινοτικών οργάνων η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και προχωρά σε δραστική μείωση των συντάξεων και σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (με δεδομένο ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να παραμένει περισσότερα χρόνια στην εργασία του ενώ παράλληλα μειώνεται και η ανταποδοτικότητα των συντάξεων).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε στην ανακοίνωση έξι σημείων- κλειδιά για τον υπολογισμό, το ύψος των συντάξεων αλλά και την επέκταση του εργασιακού βίου.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις για τις συντάξεις και τον τρόπο υπολογισμού τους:

  • Η βασική (προνοιακού χαρακτήρα) σύνταξη, θα χορηγείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών. Αν θελήσει να αποχωρήσει νωρίτερα από την εργασία του, θα λάβει μόνο το ποσό της αναλογικής σύνταξης που θα είναι συνδεδεμένο με τις εισφορές που έχει καταβάλλει κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου. Το ποσό της βασικής σύνταξης θα είναι σταθερό και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως βάσει του πληθωρισμού.
  • Για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης θα καθιερωθούν εισοδηματικά κριτήρια, στα οποία θα συνυπολογίζεται η γενικότερη οικονομική κατάσταση του ενδιαφερόμενου και θα οδηγούν -σε κάποιες περιπτώσεις- στην μείωση ή ακόμη και στην μη καταβολή της βασικής σύνταξης.
  • Κατά τα πρώτα έτη ασφάλισης, οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης θα είναι περιορισμένοι, προκειμένου να αποφευχθεί η συνταξιοδότηση πριν από την συμπλήρωση 31 ή 32 ετών εργασίας.
  • Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο του εργαζομένου κι όχι με βάση τα πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας 10ετίας που ισχύει σήμερα. Η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2018, οπότε το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία 15ετία.
  • Το ΕΚΑΣ, θα διατηρηθεί. Όμως, θα μετατραπεί σε «διορθωτικό μηχανισμό» για ειδικές περιπτώσεις και δεν θα αποτελεί πλέον γενικευμένη παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Θα υπάρξει συγκράτηση της συμμετοχής του κράτους στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Φέτος, θα δαπανηθούν για τον σκοπό αυτό, περίπου 11 δισ. ευρώ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το ποσό αυτό να διατηρηθεί, κατ' αναλογία, για την επόμενη 20ετία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, εκτιμάται ότι ο υπολογισμός της κρατικής συμμετοχής στην τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος δεν θα γίνεται με βάση τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά βάσει των συνταξιοδοτικών δαπανών. Για να διατηρηθούν, όμως, σε χαμηλά επίπεδα οι δαπάνες απαιτούνται μικρότερες συντάξεις και λιγότερες συνταξιοδοτήσεις…

Πηγή: ΒΕΑ