– Το Οικονομικό Επιτελείο σχεδιάζει να αυξήσει τα όρια για τις υπόχρεες επιχειρήσεις εμπορίας ή παραγωγής αγαθών και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα αυτοπεραίωσης και να κλείσουν ανέλεγκτες φορολογικές τους υποθέσεις-ώστε να κλείσουν τις χρήσεις τους περισσότερες επιχειρήσεις. (Ο Κύκλος Εργασιών από 300.000 θα αυξηθεί μέχρι 600.000 € για επιχειρήσεις εμπορίας και παραγωγής και από 150.000 θα αυξηθεί μέχρι 200.000 € για τους ελεύθερους επαγγελματίες).
Οι υπόχρεοι δεν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τα όρια και έτσι δεν θα έχουν δυνατότητα προσαρμογής στα λογιστικά τους κέρδη, αφού μέχρι 20-2-09 θα έχουν υποβάλλει αναγκαστικά και τις δηλώσεις ΦΠΑ.
– Υπενθυμίζεται ότι στις 30-6-09 λήγουν οι προθεσμίες
Για ρύθμιση καθυστερούμενων οφειλών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο
Για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων χρήσεων 2000-2006.
– Ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς ΙΚΑ.
«Ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα δίνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπου υιοθετείται ρύθμιση οφειλών κατά επιχείρηση. Στο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στα Θερινά Τμήματα της Βουλής και έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μεταξύ άλλων καθιερώνεται ευνοϊκότερο και πιο ευέλικτο καθεστώς όσον αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς το Ίδρυμα. Παράλληλα, περιλαμβάνει επέκταση του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας στους συνταξιούχους γήρατος, που απαιτείται συνεχή επίβλεψη, αναστολή εισφορών για τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ενώ συστήνεται ειδική υγειονομική επιτροπή που θα εξετάζει τις περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων στο εξωτερικό. (ΕΞΠΡΕΣ 28-6-09)
– Αναπόφευκτη η λήψη νέων φορολογικών μέτρων.
Αγωνία διακατέχει, ήδη από την επομένη της ανακοίνωσης των νέων φορολογικών μέτρων, το οικονομικό επιτελείο. Η αγωνία αυτή έχει να κάνει με την πορεία εφεξής των δημοσίων εσόδων, από την οποία εν πολλοίς θα εξαρτηθεί το περιεχόμενο και το «κόστος» για εκατομμύρια φορολογουμένους.
Οι γενικότερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα αφορούν μέτρα όπως:
• Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
• Πρόσθετη μείωση των δημόσιων οργανισμών και του δημόσιου τομέα.
• Νέο άνοιγμα στο ασφαλιστικό.
• Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
• Κυνήγι της φοροδιαφυγής και βελτίωση του ελεγκτικού μηχανισμού.
Έτσι, το φθινόπωρο, εάν απαιτηθεί, αναμένονται αυξήσεις των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, πάγωμα μισθών και συντάξεων για 2η χρονιά, αυξήσεις στους συντελεστές ΕΤΑΚ και αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα.
– Συρρικνώνεται το Δίκτυο της Εμπορικής Τράπεζας. Με απόφαση της Διοίκησης της κλείνουν 57 καταστήματα και υπό τον τίτλο «εθελουσίας εξόδου» αποχωρούν 1500 εργαζόμενοι.
– Ο Δικηγορικός Σύλλογος και το ΤΕΕ ετοιμάζονται – αμέσως μετά την ανακοίνωση της ρύθμισης από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τους υμιυπαίθριους – να προσφύγουν στο ΣτΕ για να την προσβάλλουν.
– Αστικό Παρατηρητήριο δημιουργείται στην Αττική από τον σύνδεσμο 21 δήμων Β. και Β.Α. Αττικής με στόχο την χάραξη πολιτικής και την κοινωνική ευαισθητοποίηση (εντάσσεται σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών).
– 1200 πρατήρια της BP μεταβιβάζονται στα ΕΛ.ΠΕ (βάση της συμφωνίας μεταβίβασης στα ΕΛ.ΠΕ του συνόλου του εμπορ. δικτύου των βιομηχανικών πελατών και των αποθηκευτικών χώρων της BP στην Ελλάδα εκτός πωλήσεων λιπαντικών και αεροπορικών καυσίμων).
Μέχρι το τέλος του χρόνου με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΕΚΟ ως εμπορική εταιρεία των ΕΛΠΕ καθίσταται η πρώτη σε μέγεθος με 2.500 πρατήρια στη χώρα.
Προδιαγράφονται και ευρύτερες αλλαγές στην εγχώρια αγορά όπου προσωρινά μένει μόνο μία διεθνής εταιρεία η SHELL.
– Ο πιστοποιητικός οργανισμός βιολογικών αγροτικών προϊόντων ΔΗΩ, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για την συνεργασία των φορέων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, για την προώθηση της ελληνικής βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
– Από 1-12-08 όλες οι επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει νέους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος (ΚΑΔ) σύμφωνα με Κοινοτικές Οδηγίες ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών και η πάταξη της δασμοφοροδιαφυγής.
(τα πρώτα ψηφία είναι κοινά για όλες τις χώρες της ΕΕ).
Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν έως 1-12-09 να προχωρήσουν στην αντιστοίχιση των παλαιών ΚΑΔ με τους νέους (που ισχύουν από 1-12-08) στο διαδίκτυο www.gsis.gr
Με την επιλογή «ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΔ»
Τον Νέο ΚΑΔ μπορούν να δηλώνουν στην αρμόδια ΔΟΥ έως 1-12-09 υποβάλλοντας σχετική δήλωση μεταβολής εργασιών που θα περιλαμβάνει την αντιστοίχιση.
Σημειώνεται ότι 37 επαγγελματικές δραστηριότητες αποκτούν για πρώτη φορά ΚΑΔ.
– Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν υπογράψει (μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους) δανειακές συμβάσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων αλλά και κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ οι τράπεζες: ΕΤΕ, EFG Eurobank, Alpha Bank, ΑΤΕ, MARFIN.
– Ανακαλείται η εξαγγελία μείωσης τιμών για τους οικιακούς καταναλωτές της ΕΥΑΘ κατά 4%.
– Χρειάστηκαν 61 χρόνια για να κατασκευαστεί από ομάδα 70 ανθρώπων ένα αεροπλάνο από ίνες άνθρακα που ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο 1600 κιλά, έχει άνοιγμα φτερών 63,40 m και θα λειτουργεί με ηλικιακή ενέργεια (παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη).
– Απεργούν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι με αίτημα την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έτους 2009.
– Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (με έδρα την Βασιλεία) διαδέχεται το Forum Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και έχει στόχο τον εντοπισμό κινδύνων που απειλούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα μέλη του Συμβουλίου εκπροσωπούν χώρες και οργανισμοί όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
– Μείωση κατά 9,6% παρουσίασαν οι αφίξεις αλλοδαπών στα ελληνικά αεροδρόμια τους πρώτους 5 μήνες του 2009 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η κάμψη στο πεντάμηνο διευρύνθηκε σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία από 8,8% σε 9,6% εξαιτίας της προσθήκης των οριστικών στοιχείων για τις αφίξεις αλλοδαπών στον αερολιμένα Αθηνών τον μήνα Μάιο 2009 (μείωση 17,59% έναντι προσωρινής εκτίμησης 12%).
Πηγή: ΒΕΑ