Επικαιρότητα ΒΕΑ 29/9/2010

  • – Καταργείται το ΤΕΜΠΜΕ και μετεξελίσσεται σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης «ΕΤΕΑΝ» ως ευρύτερου δημόσιου οργανισμού χρηματοδοτήσεων.

Θα φέρει υπό την σκέπη του, αλλά 4 νέα ταμεία μαζί με τις πρωτοβουλίες Jeremie και Jesica.

Το ΕΤΕΑΝ συνδυάζει Ταμείο Εγγυήσεων και Επενδυτικού Ταμείου. Στη χρηματοδότηση του θα συμμετέχει το Ευρ. Ταμείο Επενδύσεων.

Οι Εμπορικές Τράπεζες θα έχουν συνεισφορά με χορηγήσεις επενδυτικών δανείων σε ποσό διπλάσιο από τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους.

Τα 4 νέα ταμεία είναι: το ταμείο επιχειρηματικότητας και 3 ταμεία για στοχευμένη χρηματοδότηση συγκεκριμένων οικον. κλάδων (Επιχειρ. Αγροτικού Τομέα – Αλιείας  – Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

  • – Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΥΠΑΑ και της ΕΕΤ.

Οι τράπεζες δια του Προεδρείου ΕΕΤ, διαβεβαίωσαν ότι το νέο πακέτο των 25 δις € εγγυήσεων, θα μετεξελιχθεί σε δάνεια, αρκεί όπως είπαν να εκδηλωθεί η ανάλογη ζήτηση. Ο ΥΠΟΙΚ συνέδεσε το θέμα με την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας για την ένταξη στην περαίωση και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ο επικεφαλής της ΕΕΤ κος Ράπανος, με χαρακτηριστική του φράση αποτύπωσε την πραγματικότητα, είπε «οι κάνουλες είναι ανοικτές, αλλά η δεξαμενή ρευστότητας άδεια».

Οι κλειστές πόρτες των αγορών έχουν οδηγήσει της ελληνικές τράπεζες σε πλήρη εξάρτηση από την ΕΚΤ για ποσό άνω των 96 δις €.

Τραπεζικό στέλεχος αναφέρει: η ζήτηση στην αγορά είναι ισχνή, ανύπαρκτη σε καταναλωτικά δάνεια, πολύ μικρή σε στεγαστικά, υπάρχει ζήτηση σε επιχειρηματικά, αλλά μικρό είναι το % αυτών που κρίνεται αξιόχρεο.

  • – Η Γερμανία αντιτίθεται στη παράταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης για χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα πέρα του 2013.

  • – Ο Λ. Παπαδήμος βλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2011.

  • – Αντικείμενο ευρείας σύσκεψης ο προϋπολογισμός του 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα με τους στόχους, που έχουν προδιαγραφεί από το Μνημόνιο. Η μετάταξη του 30%, των προϊόντων από συντελεστή 11% στο 23% έχει αποκλειστεί. Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια όπως ο συντελεστής 11% να γίνει 13%, ορισμένα αγαθά πολυτελείας να μετακινηθούν από 11 σε 23% ή να καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

Βέβαια μέτρα είναι

– η αύξηση αντικειμενικών αξιών

– η ενεργοποίηση τεκμηρίων φορολόγησης επαγγελματιών

– αύξηση φορολόγησης αμοιβών σε είδος

– αύξηση φόρου σε είδη πολυτελείας

– επιβολή προσωρινών εισφορών σε κερδοφόρες επιχειρήσεις

– είσπραξη εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών

  • – Συρρικνώθηκε περαιτέρω ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Αυγ. 2010 (στο 1,5%) λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η ύφεση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  • – Ανασύρθηκε πάλι με δημοσιεύματα το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, καθώς τα νούμερα για τα επόμενα χρόνια, δεν βγαίνουν (μετά το Μνημόνιο στήριξης). Οι ηγέτες της Ε.Ε έχουν δεσμευθεί δημοσίως κατά της ελληνικής πτώχευσης και δείχνουν την αποφασιστικότητά τους απέναντι στις αγορές, που εξακολουθούν να αποτιμούν με Spread 900μ.β «Ν» 28/9.

  • – Εντός του 2011 τοποθετείται η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της ηλεκτρονικής κάρτας καταγραφής αποδείξεων λιανικής, για κάθε φορολογούμενο ατομικά με την συνεργασία ΥΠΟΙΚ & Τραπεζών. Έτσι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζονται αποδείξεις στην εφορία.

  • – Η ΥΠ. ΕΡΓ. δηλώνει ότι σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο στη Βουλή, θα ρυθμίζεται το θέμα συμβάσεων, ώστε να υπάρχει ευελιξία σε όρους εργασίας, όταν διαπιστωμένα υπάρχουν προβλήματα, αλλά με παράλληλη διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων.

  • – Οι καθαρές εισροές που είχε η Ελλάδα το 2009 μετά τη συνεισφορά της στον κοινοτ. προϋπολ. ανήλθαν σε 3,121 δις € έναντι του 6,279 δις € του 2008. Η μείωση ξεπερνά το 50% και αποδίδεται στην ολιγωρία αρμοδίων πολιτικών και διοικητικών αρχών. Καθαρές απολαβές από Ε.Ε ως % ΑΕΠ 2009

Ελλάδα 1,35

Πολωνία 1,37

Πολωνία 2,11

Λιθουανία 5,61

Εσθονία 4,27

Παρά το πιο πάνω γεγονός, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ αυτών που επωφελήθηκαν την 10ετία 2000-9.

  • – Στις αρμοδιότητες του νέου Υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας το Λιμενικό.

Στο ΥΠΠΠΡΟ παραμένουν η ασφάλεια ναυσιπλοΐας και η λιμενική αστυνομία.

  • – Εκπτώσεις μέχρι 25% επί της αρχικής τιμής πώλησης στα οικόπεδα βιομηχανικών περιοχών θα έχουν όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον αγοράς από 1-10-31/12/2010 (Νέα Πολιτική Τιμών της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, θυγατρικής του Ομίλου της Τρ. Πειραιώς στην οποία το 65% κατέχει η Τρ. Πειραιώς και το 35% το Ελληνικό Δημόσιο). Σκοπός η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

  • – Οι τελικές ρυθμίσεις για την περαίωση (δόθηκαν στην επικαιρότητα 28/9) δημοσιεύονται σε ένθετο «Ν» 29/9.

  • – Για τον περίπλου της γης απέπλευσε από το Μονακό το μεγαλύτερο ηλιακό ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ έχει μήκος 31μ. πλάτος 15,4 κινείται με ταχύτητα 15 κόμβων έχει χωρητικότητα 50 επιβατών. Συγκεντρώνει δε 500m2 Φ/Β panels.

  • – Με αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή, που ξεκινούν με φυλάκιση και κλείσιμο της επιχείρησης για 2 ημέρες και φτάνουν ακόμα και στην κάθειρξη του φορολογούμενου έως και 10 χρόνια, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (με προσδοκώμενα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ) και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2010 και 200 εκατ. ευρώ το 2011).

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αύριο Πέμπτη στη Βουλή, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι η μη έκδοση περισσοτέρων από δέκα αποδείξεων ή εναλλακτικά παραστατικών αξίας άνω των 500 ευρώ θα οδηγεί σε κλείσιμο της επιχείρησης για 48 ώρες. Στις περιπτώσεις αυτές η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Με βασικό άξονα τη μείωση του ελλείμματος από 7,9% του ΑΕΠ το 2010 στο 7,2% του ΑΕΠ το 2011 η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον ύφεσης, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μείωση 2,5% το 2011. «Αγκάθι» για τον νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου εξετάσθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι οι αυξημένες ανάγκες σε δαπάνες για τόκους – στα 16 δισ. ευρώ το 2011 έναντι 13 δισ. ευρώ το 2010. Οι ανάγκες αυτές εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις συνολικές δαπάνες κατά 1,8% σε σχέση με το 2010.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 4,5% και μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 2% προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Με γεωμετρική πρόοδο πολλαπλασιάζεται η εισφοροδιαφυγή στη χώρα αγγίζοντας τα 6,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης. Την ίδια στιγμή οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι αγγίζουν το 1,1 εκατομμύριο, δηλαδή ένας στους τέσσερις εργαζόμενους απασχολείται χωρίς να ασφαλίζεται σε κάποιο ταμείο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, κατά την διάρκεια της ειδικής σύσκεψης με τα στελέχη του ΣΕΠΕ, παρουσίασε τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου για την ποσοτική και την ποιοτική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας και να περιοριστεί η μαύρη εργασία.

Ενδεικτικό στοιχείο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΣΕΠΕ, είναι το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου έγινε έλεγχος σε  19.639 επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν μόλις το 2,1% του συνόλου, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις στην χώρα ξεπερνούν τις 929.000.

Το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας εντοπίζεται -κατά κύριο λόγο- σε 10 κλάδους:

–     στον τομέα της εστίασης ανέρχεται στο 38% (εκτίμηση που συμφωνεί με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον κλάδο)

–     50% στα café-bar (αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν και Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας οι οποίοι ρωτήθηκαν)

–     στη νυχτερινή διασκέδαση 55%

–     στη φιλοξενία 25%

–     30% στις ταχυμεταφορές

–     στις διανομές κατ' οίκον 60%

–     στις υπηρεσίες ασφαλείας πάνω από 25%

–     43% στην καθαριότητα και

–     38% στις κατασκευές και

–     στον τομέα της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ