Επικαιρότητα ΒΕΑ 30-6-2009

– “CREDIT SCORING” είναι η πλατφόρμα που θα λειτουργεί πιλοτικά από αύριο και στην πλήρη μορφή της στο τέλος του 2009 που θα παρέχει από τις τράπεζες εξατομίκευση βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και άρα επιβράβευση των «καλοπληρωτών».
Το βαθμό που παίρνουν θα μπορούν να πληροφορούνται οι ίδιοι οι πελάτες από την Τράπεζα και τον Τειρεσία.
Σε κλίμακα από το 200 έως το 600 που αποτελεί το άριστα, θα απεικονίζεται η οικονομική συμπεριφορά σε βάθος πενταετίας.
Δανειολήπτης με βαθμό 500 έχει πιθανότητα αθέτησης 3,2% και με βαθμό 237 η πιθανότητα αθέτησης φθάνει στο 80%.
Οι Τράπεζες θα έχουν την ευχέρεια να κατηγοριοποιήσουν τους πελάτες και να παρέχουν εξατομικευμένη τιμολόγηση.

– Από την τριμηνιαία έκθεση της ΕΕ προκύπτει ότι ο δείκτης του κλίματος εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών αυξήθηκε για 3ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο και διαπιστώνονται ενθαρρυντικά στοιχεία για τον Τραπεζικό τομέα πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης των τραπεζών του φθινοπώρου απέδωσαν.
Παρόλα αυτά η Ευρωπ. Οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση (τα δημόσια ελλείμματα εξακολουθούν να αυξάνονται) και ο Ευρ. Επίτροπος καλεί τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να κάνουν συντονισμένους ελέγχους στους ισολογισμούς των τραπεζών.

– Ο ΥΠΟΙΟ σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ αναφερόμενος στα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον Οκτ. 09, εν όψη τόσο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2010, όσο και της υποβολής στην ΕΕ του ΠΣΑ- δήλωσε ότι θα κινηθούν στους άξονες περιορισμού της φοροδιαφυγής και μείωσης των δαπανών του δημοσίου.
Το πρώτο θα επιτευχθεί με διασταυρώσεις πληροφοριών από διαφορετικές πηγές και βελτίωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, καθώς και ηλεκτρονικής διασύνδεσης εφοριών με τις επιχειρήσεις.
Ενώ για τον περιορισμό των δαπανών εξετάζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα κριτήρια χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, ο διαχωρισμός υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών επαγγελμάτων, διπλογραφικό σύστημα σε ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινωνικής ασφάλισης – Νοσοκομεία – πληρωμή αμοιβών Δημοσίου από μία αρχή, νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους κλπ. 

– Τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ από επιχειρήσεις, Ν.Π.Δ.Δ, δήμους και ιδιώτες σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ ανέρχονται σε 2 δισ. € και άνω.
Έτσι μετά τη λήξη της προθεσμίας ρύθμισης για κεφαλαιοποίηση καθυστερούμενων εισφορών θα γίνει πλήρης χρήση του Νόμου που δίνει τη δυνατότητα κατασχέσεων, πλειστηριασμών με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων στα οποία συμμετέχουν ελεγκτές  ΙΚΑ και ΥΠΕΕ.

– Στο ΕΠΑΝ II έχουν ενταχθεί δράσεις στρατηγικής συνεργασίας με φορείς Ε & Τ όπως:
• Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στην Μικροηλεκτρονική (με ενίσχυση δημιουργίας clusters επιχειρήσεων του τομέα στην Πάτρα)
• Διαδικασία δημιουργίας clusters στους τομείς βιο-αγροδιατροφή, βιοτεχνολογία, ΑΠΕ.
Σημείωση: Το 1ο cluster στην Μικροηλεκτρονική με την επωνυμία CORALIA είναι σημείο αναφοράς σήμερα για περισσότερες από 100 εταιρείες, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα. (ξεκίνησε με 13 εταιρείες).

– Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές παγκοσμίως υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την προώθηση έως το 2010 ενός κοινού φορτιστή κινητού τηλεφώνου στο εσωτερικό της ΕΕ.

– Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ αποτελεί συλλογικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αδειοδοτημένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η εταιρεία εντός του 2008 συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και ανακύκλωσε 47141 τόνους παροπλισμένων συσκευών παρά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν λόγω αδιαφορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

– Ο τζίρος του παρεμπορίου που ασκείται από τους οικον. μετανάστες στη χώρα μας φθάνει τα 10 δισ. € και η φοροδιαφυγή τα 4 δισ. € υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.   

– Στο ζήτημα του transfer pricing και των ελέγχων των ενδοομιλικών συναλλαγών,  η κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει κοινή πολιτική ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών για την φορολόγηση των συναλλαγών και το ΥΠΑΝ για την διαμόρφωση των τιμών.

– Ο Γάλλος Πρόεδρος απαντάει στις συστάσεις του Δ.Ν.Τ για το έλλειμμα της Γαλλίας: «Η λιτότητα δεν έφερε ποτέ αποτελέσματα. Δεν θα αυξήσω τους φόρους γιατί κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε την έξοδο από την κρίση και δεν θα θυσιάσω τις επενδύσεις-χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει μέλλον».

– Γνωμοδότηση βόμβα από τον εισαγγελέα ΑΠ. Γ. Σανιδά την παραμονή της αποχώρησής του λόγω συνταξιοδότησης.
«Όταν τελείται οποιοδήποτε έγκλημα (κακούργημα ή πλημμέλημα) μέσω διαδικτύου δεν απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής και προεχόντως της Αρχής Προστασίας Απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να εξακριβωθεί και να εντοπιστεί τόσο το ηλεκτρονικό ίχνος όσο και το πρόσωπο πίσω από αυτό.

– Ποινή κάθειρξης 150 ετών επέβαλε το Δικαστήριο της Ν. Υόρκης στον Bernard Mandof ο οποίος ως πρόεδρος του Nasdaq και ευυπόληπτος  χρηματιστής απέσπασε σε 20 χρόνια  65 δισ. $  από τους πελάτες του.    


 

Πηγή: ΒΕΑ