Επικαιρότητα ΒΕΑ 6-9/6/09

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου του ΒΕΑ, τηλ: 210 3637850, 210 3680761, 210 3680888).\

– Τα  αποτελέσματα των εκλογών στα 27 κράτη-μέλη δείχνουν διατήρηση της κυριαρχίας της κεντροδεξιάς και άνοδο των οικολόγων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα έχει τον τελικό λόγο για την σύσταση της επόμενης επιτροπής, για το εάν η συνθήκη της Λισαβόνας τεθεί σε ισχύ και για τους νέους ρόλους του προέδρου της ΕΕ και του επί κεφαλής εξωτερικής πολιτικής, θα έχει ακόμη συμβουλευτικό ρόλο στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων και ΕΕ για την εξέταση του ετήσιου κοινοτικού προϋπολογισμού ύψους 125 δισ. €.
Το ΕΚ θα αποκτήσει σημαντικό λόγο στην Κοινοτική Νομοθεσία στους τομείς δικαιοσύνης και πολιτικής ασφάλειας θα μπορούσε επί πλέον να προσυπογράψει οιαδήποτε εμπορική συμφωνία της ΕΕ και να αποκτήσει νέες εξουσίες στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής στην ΕΕ (Ναυτεμπορική).
Οι 22 που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα για 5 χρόνια είναι:
(ΠΑΣΟΚ) Γ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Ράπτη, Σ. Λαμπρινίδης, Χρ. Σαάτζογλου-Παλιαδέλη, Γ. Σταυρακάκης, Μ. Κοππά, Αν. Ποδηματά, Κρ. Αρσένης
(ΝΔ) Μαρ. Γιαννάκου, Ρ. Κράτσα, Γ. Παπαστάμκος, Κ. Πουπάκης, Θ. Σκυλακάκης, Γ. Κουμουτσάκος, Γ. Παπανικολάου, Γ. Τσουκαλάς,
(ΚΚΕ) Θ. Παφίλης, Γ. Τούσσας,
(ΛΑ.ΟΣ) Ν. Τζαβέλλα, Θ. Πλεύρης
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α) Ν. Χουντής.
(ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) Μ. Τρεμόπουλος

– Όσοι δεν υπήχθησαν στις ρυθμίσεις περαίωσης και ληξιπρόθεσμων χρεών, που εκπνέουν 30-6-09 θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ελέγχους.
Τα Περιφερειακά. Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) οδεύουν προς κατάργηση. Τις υποθέσεις θα αναλάβουν οι ΔΟΥ και τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ) με πρώτους ελεγχόμενους όσους δεν περαίωσαν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις περιόδου 2000-6.

– Δευτέρα 8-6-09 μαζί με την Ιρλανδία (με έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ) εξετάζεται η ελληνική οικονομία από το Eurogroup (προσφάτως εντάχθηκαν στο καθεστώς επιτήρησης και Μάλτα, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία).
Παράλληλα στην συνεδρίαση του ECOFIN (ΥΠ. ΟΙΚ. των 27χωρών) την Τρίτη 9-6-09 θα εξεταστεί η πορεία στήριξης της πραγματικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη.
Στην Ελλάδα το σύνολο των μέτρων δεν ξεπερνά το 0,7% του ΑΕΠ με μέσο επίπεδο ΕΕ 3,5-4% του ΑΕΠ για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη είχαν συμφωνήσει σε στήριξη των οικονομιών τους με πακέτο που δεν θα ξεπερνούσε κατά Μ.Ο το 1,5% του ΑΕΠ.
Δεύτερο ζήτημα στο ECOFIN θα είναι το πακέτο στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα των κρατών-μελών (συν. ύψους 3,72 τρισ. στα 18 από τα 27 κράτη-μέλη) και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Αρχής Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, για δημιουργία ενιαίων κανόνων, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

– Ο καθηγητής δρ. Feldstein οικον. σύμβουλος αμερικανών προέδρων σημείωσε για την χώρα μας: «Η Ελλάδα υποφέρει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τους περιορισμούς της Ευρωζώνης καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μέσω νομισματικής πολιτικής»,
«Για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη απαιτούνται σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης»
«Δεν δικαιολογείται, όλα αυτά τα χρόνια, να μην έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα δημοσιονομικά».

– Το Συμβούλιο Υπ. Απασχόλησης της ΕΕ κατέληξε σε συμπεράσματα για την ευελιξία και την ασφάλεια στην αγορά  εργασίας σε περιόδους κρίσης και υπέδειξε δέσμη μέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η διατήρηση της απασχόλησης, όπου είναι εφικτό, η δημιουργία καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενίσχυση και βελτίωση των μέτρων με παροχή επαρκούς στήριξης και πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν πληγεί από την κρίση, αύξηση επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, βελτίωση αποτελεσματικότητος των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης, διευκόλυνση ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων, προώθηση και εφαρμογή ευέλικτων και ασφαλών τρόπων μετάβασης από ανεργία στην απασχόληση, μείωση αποσπασματικότητας της αγοράς εργασίας, βελτίωση λειτουργίας της ενίσχυσης ποιότητας του επαγγελματικού βίου και αύξηση παραγωγικότητας.

– Τον Οκτ. (24-10-09) θα κριθεί εάν η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο ή εάν θα πρέπει να τεθεί υπό στενή επιτήρηση.
Πάντως στη παρούσα φάση και λόγω προβλημάτων και άλλων οικονομιών η λήψη ήπιων μέτρων αύξησης φορολογικών εσόδων και η επίδειξη αποφασιστικότητας στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών θα μπορούσαν να κριθούν ικανοποιητικά από τις Βρυξέλλες.

– Η Οδηγία «123/2006 περί απελευθέρωσης των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ» εισέρχεται σε τελευταίο στάδιο προετοιμασίας ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από 1-1-2010.
Ο τομέας των Υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος στην ΕΕ, ενώ η Ευρώπη βαθμιαία μετατρέπεται σε «Οικονομία Υπηρεσιών».
Με τον όρο «Υπηρεσία» νοείται οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα προσφέρεται έναντι οικον. ανταλλάγματος από μια οντότητα εγκαταστημένη σε κράτος-μέλος της εσωτερικής αγοράς.
Ο Τομέας υπηρεσιών έχει ξεπεράσει τα όρια του ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ με την αυστηρή του όρου έννοια και περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. Αποδέκτες των Υπηρεσιών είναι καταναλωτές επιχειρήσεις.
Η Οδηγία είναι οριζόντιας εμβέλειας και έχει στόχο και να θεσπίσει ένα γενικό νομικό πλαίσιο, εφαρμόσιμο στις οικονομικές δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, εκτός εκείνων που εξαιρούνται ρητά (όπως οικονομικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές ηλεκτρονικές επικοινωνίες, μεταφορικές, υγειονομικές οπτικοακουστικές, παροχής υπηρεσιών σε τυχερά παιχνίδια, υπηρεσίες δημόσιας εξουσίας, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας, συμβολαιογραφικές υπηρεσίες).
Η ολοκλήρωση της αγοράς υπηρεσιών θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης των επενδύσεων και θα τονώσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

– Μετά από έγκριση, οι νέοι κανόνες περιαγωγής θα αρχίσουν να ισχύουν από 1-7-09 στα 27 κράτη-μέλη.
Αναμένονται μέχρι και 60% μειώσεις στην περιαγωγή (max 0,11 € δίχως ΦΠΑ ή αποστολή κειμενικού μηνύματος στην ΕΕ από το Εξωτερικό).
Σήμερα η μέση χρέωση είναι 0,28 € (βλέπετε αναλυτικά χρεώσεις Ναυτεμπορική 9-6-09/σελ. 9).

– 13,5 εκ. υπολογίζονται οι ανώνυμοι συνδρομητές στην Ελλάδα. Ταυτοποιούνται έως Ιούλιο 2010 τα καρτοκινητά.

– Στο 60% η επιχορήγηση προς τις μεταλλευτικές και μεταποιητικές μικρομεσαίες της περιφέρειας. Με τις ισχύουσες διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 επιχορηγούνται ολοκληρωμένα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων μεταλλευτικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η παρεχόμενη επιχορήγηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 40% στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Για αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται στην ίδια περιοχή από μεγάλες επιχειρήσεις, το ποσοστό επιχορήγησης παραμένει πολύ χαμηλότερο, στο 15%.
Το αντίστοιχο ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60% στις περιπτώσεις που επενδύσεις ολοκληρωμένων πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων πραγματοποιούνται από υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

– Επιστρέφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για τέλη μεταβίβασης και άδειας οχήματος. Με ατομική ειδοποίηση, απευθείας ή μέσω των ΚΕΠ, θα ειδοποιηθούν οι πολίτες που έχουν καταβάλει τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος και αδείας οχήματος και εμπίπτουν στις πρόσφατες απαλλακτικές διατάξεις του νόμου 3763/2009, προκειμένου να τους επιστραφούν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά.
– Πρεμιέρα αύριο της απόσυρσης κλιματιστικών. Ξεκινά σήμερα να «τρέχει» για τους καταναλωτές η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κλιματισμού. Οι ενδιαφερόμενοι με την αστυνομική τους ταυτότητα προκειμένου να βεβαιώνεται ότι θα προμηθευτούν ένα μόνο νέο κλιματιστικό, και έναν λογαριασμό της ΔΕΗ προκειμένου να βεβαιώνεται ότι το κλιματιστικό θα καλύψει οικιακές και όχι επαγγελματικές ανάγκες, μπορούν από αύριο να απευθύνονται στα καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και να αγοράσουν με έκπτωση 35% κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α ή Β αποσύροντας την παλαιά συσκευή που διαθέτουν.


 

Πηγή: ΒΕΑ