Επικαιρότητα ΒΕΑ 7-4-2010

 

  • – Το οικονομικό επιτελείο προχωράει σε τροποποίηση του μέτρου παρακράτησης φόρου 8% από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις φορέων. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει το 2011 και το ποσοστό μειώνεται στο 5%. Ακόμη στο ζήτημα των τεκμηρίων για την κύρια κατοικία με επιφάνεια κύριων χώρων έως 80 τμ θα υπολογίζεται με 45-50€/m2 αντί 60€/m2 όπως προεβλέπετο αρχικά.

  • – Η φήμη για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από την Ε.Ε και ΔΝΤ προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά και οδήγησε το spread του 10ετούς ομολόγου σε 406,9μ.β και τα ασφάλιστρα κινδύνου σε 400μ.β (ύψος ρεκόρ).

Ο ΥΠΟΙΚ διέψευσε τις διαδόσεις με επίσημη δήλωση του, οπότε το spread υποχώρησε στις 376,9μ.

Πάντως υπήρξαν σκόπιμα ασάφειες στη δήλωση των ηγετών την 25-3-2010 και οι αγορές ζητούν δεσμεύσεις από την Ε.Ε.

  • – Το πρώτο κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον ΥΠΟΙΚ και η αποστολή του θα είναι η παροχή τεχνογνωσίας στη σύνταξη και παρακολούθηση πολυετών προϋπολογισμών, καθώς και η εξέταση του προϋπολογισμού 2010 στην πορεία του. Θα εξεταστεί η πρόοδος των επιτροπών δημοσιονομικού ελέγχου του κάθε υπουργείου, το χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και η υλοποίηση της δέσμευσης του ΥΠΟΙΚ για δημιουργία Κεντρικής Αρχής Δημοσιονομικού Ελέγχου (η οποία θα έχει ξέχωρο ρόλο από το Γ.Λ.Κ).

Το δεύτερο κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έχει αποστολή τη παροχή τεχνικής βοήθειας για την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Θα ζητηθούν στοιχεία για στελέχωση ΔΟΥ, αναβάθμιση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στελέχωση και λειτουργία φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ και τα αποτελέσματα που έφεραν. Μετά από 10 ημέρες τα 2 κλιμάκια ΔΝΤ θα δώσουν στον ΥΠΟΙΚ σύνοψη των παρατηρήσεων τους.

  • – Η Ε.Ε είναι θετική στην εισαγωγή φόρου στις τράπεζες, θεωρώντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να αναλάβει μέρος της δικής του ευθύνης για την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε.

Η επικρατέστερη πρόταση είναι φόρος 0,15%. Η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί σύντομα ώστε να υπάρχει Ευρωπαϊκή πρόταση στη συνάντηση του G20 Ιουν. στο Τορόντο.

  • – Βάσει του νέου πλαισίου καθορισμού τιμών φαρμάκων θα δοθούν οι τιμές που διαμορφώθηκαν σε 6500 φάρμακα που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά. Κάθε φαρμακευτική εταιρεία θα λάβει γνώση για τις νέες τιμές και εάν έχει ένσταση θα την υποβάλει εντός 48 ωρών.

Οι ενστάσεις θα εξεταστούν από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι  η τιμολόγηση θα γίνει με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές χωρών της Ε.Ε που εκδίδουν και ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία και όπου οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων θα επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται 3 φορές το χρόνο. Οι δε τιμές πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσία και φαρμακοτεχνικής μορφής θα καθορίζονται σε  72% της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου έναντι 80% που ίσχυε.

  • – Το προσχέδιο για το ασφαλιστικό Ν/Σ αναμένεται να δοθεί 15/4 και το τελικό σχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τέλους Απριλίου.

Οι άμεσες αλλαγές στο σύστημα θα είναι:

  • – Ενιαίος φορέας διαχείρισης αποθεματικών
  • – Ενιαίοι μηχανισμοί ελέγχου (Γ.Γ Κοιν. Ασφ. ΣΕΠΕ, ΦΚΑ).
  • – Συνδιαχείριση πόρων κλάδων υγείας ΦΚΑ (μία ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος)
  • – Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων ΚΕΑ
  • – Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων πριν το 1993
  • – Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται
  • – Απαγόρευση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου (Μ.Ο ηλικίας συνταξιοδότησης 61,4 Ò 63,5 (2015)
  • – Κεντρική επανεξέταση αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός καταλόγου Β & Α.
  • – Νέες διαδικασίες ασφάλισης οικόσιτου προσωπικού και αγρεργατών
  • – Αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης
  • – Κίνητρα παραμονή στην εργασία (μετά 35ετία και μετά το 65 έτος)
  • – Μισθοδοσία και απόδοση εισφορών μέσω τραπεζών από 1/7/2011
  • – Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (έλεγχος τήρησης νομοθεσίας για διπλοσυνταξιουχούς)
  • – Ρύθμιση του προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης από το 2011.

  • – Ανοίγει σήμερα το φλέγον ζήτημα των ημιυπαίθριων, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προτάσεις της προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τελική μορφή που θα πάρει η νέα ρύθμιση. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή για να ψηφιστούν και τεθούν σε εφαρμογή από τις 29 Απριλίου οπότε λήγει η αναστολή της πρώην ρύθμισης Σουφλιά.

Το πλέον πιθανό σενάριο για τις νέες ρυθμίσεις προβλέπει την εξαίρεση από την κατεδάφιση και όχι την τακτοποίηση -που προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά- για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που είχαν αλλάξει χρήση παράνομα. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Πτώση στα έσοδα του τουριστικού κλάδου για το 2010, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, προβλέπει ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Μάριος Τριβυζάς, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα παρουσιάζεται υστέρηση στις τουριστικές κρατήσεις από το εξωτερικό, εξέλιξη που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καθίζηση τον τουριστικό κλάδο. Η πτώση αυτή αγγίζει το 15% και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί, καθόσον ο υποψήφιος τουρίστας έχει πλέον συνηθίσει να κάνει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω προσφορών. Εκεί όπου καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 15% – 20% είναι στο ρεύμα κρατήσεων από την Αμερική και έτσι, ενώ η πτώση στις κρατήσεις μπορεί να είναι συγκρατημένη, η πτώση στα έσοδα θα είναι μεγαλύτερη και θα ξεπεράσει το 20%, λόγω των αναγκαίων προσφορών. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ