Επικαιρότητα ΒΕΑ 7/6/2011

 

  • – Η αδυναμία ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ενιαίο τρόπο πληρωμής αποδοχών και εισφορών μέσω διατραπεζικού συστήματος από την 1η Ιουλίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου και του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ζητήσουν την πιλοτική εφαρμογή του νέου τρόπου καταβολής, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις που ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπερνά τους 50. (ΑΡ.Μ.)

  • – Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συνολική λύση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, θεωρώντας ότι θα αποτελούσε έγκλημα (η αποχώρηση) κατά του ελληνικού λαού. (ΑΡ.Μ.)

  • – Στην συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο έλαβαν μέρος και οι Όλι Ρεν και Γιούνγκερ. Ο κ. Γιούνγκερ (Eurogroup) εμφανίζεται αισιόδοξος ότι εντός του Ιουνίου, θα καταλήξουν σε μία συνολική λύση, που δεν θα προβλέπει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (όπως η πρωτοβουλία της Βιέννης για τις χώρες Κ.Α. Ευρώπης). Η λύση αυτή διαβεβαιώνει δεν πρόκειται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπία της Ελλάδος.

Για τις αντιδράσεις του κόσμου είπε ότι είναι ανήσυχος, διαπιστώνει αδικίες, αλλά δεν βλέπει εναλλακτικές λύσεις γιατί επί δεκαετίες ασκήθηκαν λανθασμένες πολιτικές. Ο  Όλι Ρεν αντίστοιχα βλέπει και αυτός, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και καλεί τις τράπεζες να δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να κινηθεί η οικονομία.

Ο οίκος Fitch σημειώνει πάντως, ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί χρεοκοπία, ακόμη και η εθελοντική ανταλλαγή χρέους, όπως συζητείται ευρέως το τελευταίο διάστημα.

Η διάκριση μεταξύ χρεοκοπίας και μη, έγκειται στο εάν οι όροι των νέων τίτλων θα είναι δυσμενέστεροι για τους επενδυτές.

S & P και Moody' s επισημαίνουν κάτι ανάλογο. (ΒΕΑ)

  • – Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτης εναντιώνεται δημόσια (στην Γ.Σ μετόχων) στα σχέδια της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και επισημαίνει ότι «Το θατσερικό μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης των λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του».

Χαρακτήρισε ως μοναδική λύση, τη διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού χαρακτήρα των εθνικής σημασίας λιμένων, με στόχο, το συμφέρον της οικονομίας και των επιχειρήσεων και προτείνει την παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές νέων  λιμενικών έργων και υπηρεσιών,  μέσω συμβάσεων παραχώρησης. (ΒΕΑ)

  • – Χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το ελληνο-κινέζικο Forum με χορηγό την «Ν» και τίτλο «Ελληνοκινεζική συνεργασία-νέες προοπτικές» Συνολικά παρευρέθησαν 86 κινέζοι επιχειρηματίες & 187 ελληνικές επιχειρήσεις.

Πρόσκληση στις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα αξιοποιώντας το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνει η κυβέρνηση απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Forum.(ΑΡ.Μ).

  • – Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες από τις 2:30 μμ έως τα μεσάνυχτα – απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά ανοίγει θέμα δημοψηφίσματος. Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι θα ξαναδεί τα μέτρα για το φορολογικό και τον Σεπτέμβριο θα φέρει νέο Σ/Ν για μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Έτοιμος φαίνεται πως είναι να δεχθεί τις προτάσεις της Ν.Δ. για την αγορά ακινήτων και την εργασιακή εφεδρεία. (ΒΕΑ)

  • – Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αγροτών, μισθωτών, συνταξιούχων και εισοδηματιών, εφόσον επιλέξουν το διαδίκτυο και την υπηρεσία TAXISnet. Η προθεσμία έληγε στις 15 Ιουνίου. (ΑΡ.Μ.)

  • – Νέα μείωση, κατά 2,4 δισ. ευρώ, σημείωσε τον Απρίλιο η εγχώρια αποταμιευτική βάση, με τις συνολικές εκροές από την αρχή του έτους να διαμορφώνονται στα 13 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,2% τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 196,8 δισ. ευρώ, έναντι 199,2 δισ. τον Μάρτιο. (ΑΡ.Μ.)

  • – Αύξηση παρουσίασαν γενικά, τον Απρίλιο του 2011, τα μέσα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων μέχρι 1 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, που παρέμεινε αμετάβλητο και αυτό των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη, που μειώθηκε. (ΑΡ.Μ.)

  • – Μετά από ταυτοποίηση στοιχείων Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού, αυτοί θα κληθούν σύντομα στις εφορίες για εξηγήσεις (από τους 70.000 καταθέτες εξωτερικού η ΓΓΠΣ έχει ταυτοποιήσει τις 30.000). (ΒΕΑ)

  • – Αμετάβλητος στις 74 μονάδες παρέμεινε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, το κλίμα στους επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι μικτό: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης δεν μεταβάλλεται, ενώ η υποχώρηση που καταγράφεται στις Υπηρεσίες είναι οριακή. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Λιανικό Εμπόριο, με αισθητή μείωση του σχετικού δείκτη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνεται μεν άνοδος, αλλά από μια πολύ χαμηλή βάση. (ΑΡ.Μ.)

  • – Μετά την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης του ελληνικού δημοσίου για την πώληση επί πλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom το δημόσιο θα εισπράξει 400 εκ. € και η D.T. θα κατέχει πλέον 40% συν μία μετοχή στον ΟΤΕ δίχως να έχει όμως την απόλυτη διοίκηση. (βάσει συμφωνίας του 2008). (ΒΕΑ)

  • – Στην τελική ευθεία μπαίνει η σύνταξη του Κτηματολογίου σε άλλες 33 περιοχές της χώρας με την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων που προέκυψαν μετά την επεξεργασία των δηλώσεων που υπέβαλαν οι πολίτες το 2008. Πρόκειται για έξι ΟΤΑ της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, 10 Πρωτεύουσες νομών και 17 ΟΤΑ του Νομού Αττικής.(ΑΡ.Μ.).

  • – Σήμερα και με καθυστέρηση πολλών μηνών ο Καταλανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασεμπίγιο θα παρουσιάσει στο Δ.Σ. της «Ελληνικό ΑΕ» την πολεοδομική του πρόταση, για την συνολική έκταση του Ελληνικού, που θα αποτελέσει τη βάση της πρότασης του Δημοσίου, για την περιοχή. (χρήσεις γης, δίκτυα και υποδομές, υποχρέωση δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου κλπ). (ΒΕΑ)

  • – gocar.gr (ελληνική εφαρμογή – βίντεο αυτοκινήτων που καλύπτει συλλογή πάνω από 1.200 αρχεία)

Δημιούργησε την πρώτη ελληνική εφαρμογή για το web store του Google Chrome browser παρέχοντας τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να παρακολουθήσει full screen και υψηλής ανάλυσης βίντεο για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτου της αγοράς επαγγελματικά και επιβατικά. Το gocar TV App, που διατίθεται δωρεάν για download στο Chrome Web Store, το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Google, αποτελεί μια video on demand υπηρεσία που προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να παρακολουθήσει όποιο αρχείο video επιθυμεί, μέσα από μια συλλογή  που ξεπερνούν τα 1.200 αρχεία και η οποία εμπλουτίζεται καθημερινά. «Ν»

  • – Γερμανία και ΕΚΤ, μετά από αρκετούς μήνες «υπόγειας διαμάχης», φαίνεται ότι συγκλίνουν σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας. Το παραπάνω συμπέρασμα εξάγεται τόσο από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, όσο και από αντίστοιχες αναφορές του εκπροσώπου Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. (ΑΡ.Μ.)

  • – Ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που θα επιχειρήσει σύμφωνα με πληροφορίες να πείσει τους Ευρωπαίους παράγοντες για την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου καθώς, όπως θα υποστηρίξει, τα μέτρα που απορρέουν από τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της χώρας δεν λειτουργούν. (ΑΡ.Μ.)
  • – Πωλήσεις 339.650 αυτ/των το Α΄ πεντάμηνο 2011 στην Τουρκία (αύξηση 56,2 % έναντι πενταμήνου 2010). (ΒΕΑ)

  • – Το κόμμα που κέρδισε στις εκλογές της Πορτογαλίας είχε βασικό σύνθημα του «Να μη γίνουμε σαν την Ελλάδα» (ΒΕΑ)