Επικαιρότητα ΕΒΕΑ 11-13/12/2010

  • – Στη δημόσια διαβούλευση μέχρι και 24/12 ο Αναπτυξιακός Νόμος για τις ενισχυόμενες δαπάνες, τα κριτήρια αξιολόγησης και τη διαδικασία επιλογής.

  • – Σε τεντωμένο σχοινί οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού. Το έλλειμμα Ιαν-Νοεμβ. 2010 στα 18,62 δις € από 25,6 δις €/2009 μειωμένο κατά 27,4% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση 33,2%. Υπολογίζεται με το κλείσιμο του έτους πρέπει να φθάσει στα 20,623 δις € (αύξηση 2 δις). Σε διαφορετική περίπτωση η Τρόικα μας προειδοποίησε ότι οι όποιες αποκλίσεις θα μεταφερθούν στο 2011, οπότε και θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

  • – Γαλλία και Γερμανία έχουν κοινή γραμμή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την επόμενη εβδομάδα (απέρριψαν αύξηση πόρων του Ευρωπ. Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και έκδοση κοινού Ευρωομολόγου που είχε προωθηθεί από τον Πρόεδρο του EUROGROUP Γιούνκερ).

  • – Η Μαδρίτη για να βγάλει τη χώρα από το οικον. τέλμα προβλέπει πρόγραμμα μαμούθ πενταετές 83 δις € για τόνωση της βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητας.

Τα μέτρα προβλέπουν δαπάνες σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, στήριξη των ΜΜΕ, απελευθέρωση των αγορών ενέργειας. Ιδιωτικοποίηση του κρατικού ενεργητικού, αύξηση φόρων και μείωση επιδομάτων.

  • – Η Moodys προειδοποίησε (μετά τη S&P) ότι θα υποβαθμίσει της Πορτογαλικές τράπεζες, λόγω των προοπτικών της χώρας και των ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ.

  • – Με στόχο την παροχή ευελιξίας στις τράπεζες για να μειώσουν το κόστος τους προβλέπονται ανατροπές στα εργασιακά των τραπεζοϋπαλλήλων.

  • – Το ΕΒΕΑ δια του Προέδρου του θεωρεί ότι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα κριθούν στη πράξη από την ωριμότητα που θα δείξουν οι 2 πλευρές.

  • – Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η αυστηρή περιοριστική πολιτική θα έχει αντίθετα αποτελέσματα και αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση και στη διαδικασία ανάκαμψης.

  • – Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι το πολυνομοσχέδιο είναι κάκιστο και απαράδεκτο δεδομένου ότι φορτώνει τα βάρη της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους.

  • – Το Γ' τρίμ. του 2010 /Γ. τριμ. του 2009 μείωση κατά 14,3% παρουσιάζει ο δείκτης Κ.Ε χονδρικού εμπορίου, λόγω μείωσης της ζήτησης (ΕΛΑΣΤΑΤ).

  • – Παρατείνεται έως 28/2/11 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για ρύθμιση ημιυπαίθριων, για την αποφόρτιση του έργου των πολεοδομικών υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών.

  • – Οι ελλην. εξαγωγές τον Οκτ. 2010 στα 1.583,9 εκ € έναντι 1.276,8 εκ. € τον Οκτ. 2009.

  • – Κλειστά έμειναν τελικά τα εμπορ. καταστήματα του Δήμου Αθήνας, δεδομένου ότι το Σ.τ.Ε έκανε δεκτή αίτηση αναστολής (για το άνοιγμα της Κυριακής) μετά από προσφυγή Ομοσπ. Εμπ. Συλλόγων Αττικής, Ομοσπ. Ιδιωτ. Υπαλλήλων κλ..π

  • – Έγγραφο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ δίνει ενημέρωση για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων, τους χρόνους και τις αμοιβές που συνυπολογίζονται. Το δώρο θα καταβληθεί έως 21/12 και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φ.Μ.Υ.

  • – Από Ιουλ. 2016-2046 θα καταβάλει η Ισλανδία αποζημιώσεις, προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, για χρήματα που έχασαν οι πολίτες των 2 χωρών, μετά την κατάρρευση του Ισλανδικού τραπεζικού συστήματος. Βρετανία και Ολλανδία είχαν διαθέσει 4 δις € για να αποζημιώσουν πολίτες τους, που διατηρούσαν καταθέσεις στην Ισλανδία.

  • – Κάθε αίτηση διαγραφής χρέους θα εξετάζεται πλέον από νέα ειδική επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία θα εξετάζει τα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν και αποδεικνύουν το ανεπίδεκτο της είσπραξης.

Η νέα αυτή ρύθμιση προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο ληξιπροθ. στις 31-12-2009 χρεών (32,564) δις τα 23,920 χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης (ποσόν που θα μηδένιζε το έλλειμμα). Για την κατοχύρωση δικαιωμάτων του δημοσίου με τις νέες διατάξεις εισάγεται και διαδικασία αναβίωσης οφειλής, εάν προκύψει οιαδήποτε δυνατότητα είσπραξης.

  • – Σε μηνιαία βάση η Τρόικα ζητάει έκθεση για τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των τραπεζών καθώς και της εξωτερικής χρηματοδοτικής ροής (Ν).

  • – Με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών, θα υπάρξουν οι περικοπές αμοιβών και στις μη προβληματικές ΔΕΚΟ (ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων στις δημόσιες επιχειρήσεις)

  • – Η διεξαγωγή κεντρικών προμηθειών θα εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, γιατί μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να εκδώσουν εγγυητική επιστολή εκατοντάδων χιλιάδων €. Έτσι αποκλείονται από τις προμήθειες οι μικρότεροι. Σχετικό υπόμνημα προς το ΥΠ. ΥΓ. έγινε από τον Παν. Συλ. Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ). «Ν».

  • – Άνισο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους και κατά συνέπεια του κόστους λειτουργίας τους διαβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι στόχος της τρόικας, άρα και της κυβέρνησης, είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της ευελιξίας στα εργασιακά, η άμεση υπογραφή των Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μπορεί να γίνει μόλις σε 200 εταιρίες, οι οποίες απασχολούν μόλις το 15% των μισθωτών της χώρας.

Το υπόλοιπο περίπου 90% των επιχειρήσεων της χώρας θα πρέπει είτε να περιμένει να διαπραγματευτεί με το κλαδικό σωματείο είτε να προσπαθήσει να συστήσει σωματείο (κάτι που αφορά περίπου 750.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 850.000 που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια), εάν αυτό επιτρέπεται από το καταστατικό του κλαδικού σωματείου (για όσες απασχολούν πάνω από 20 εργαζομένους που δεν ξεπερνούν τις 50.000). Και οι δυο παραπάνω περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα ο νόμος να μην μπορεί να στηρίξει την ίδια τη βιωσιμότητά τους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει στην EΞΠPEΣ ότι η εφαρμογή των ΕΕΣΣΕ καθίσταται ανενεργή για τους μικρομεσαίους, επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα είναι εις βάρος της πλειονότητας των επιχειρήσεων των οποίων διακυβεύεται η βιωσιμότητα.

Με αυτά τα δεδομένα πώς μπορεί να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της χώρας και να στηριχθεί η βιωσιμότητά τους, όταν το 90% περίπου των ελληνικών επιχειρήσεων θα δει τους τζίρους να συντρίβονται υπό το βάρος της ξαφνικής «πτωχοποίησης» των Eλλήνων και της στρέβλωσης του ανταγωνισμού που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τις μεγάλες σε μέγεθος και πλήθος εργαζομένων επιχειρήσεις (αφού θα μειωθεί άμεσα το μισθολογικό κόστος τους μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων) εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν σωματείο εργαζομένων; (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πώς θα γίνεται η υπογραφή ΕΕΣΣΕ

Καθιερώνεται ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (με την οποία, αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, μειώνονται οι μισθοί αλλά και τα επιδόματα), χωρίς όμως να προβλέπεται διάρκεια για αυτή, χωρίς να τίθενται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή μιας επιχείρησης. Μάλιστα η επιχείρηση θα μπορεί να συμφωνεί, μέσω της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολήσει μέσα στο χρονικό πλαίσιο ισχύος της σύμβασης (που σημαίνει ότι στη συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνεται μείωση προσωπικού ενώ αν δεν συμφωνηθεί τίποτε, τότε θα μπορούν να γίνουν ακόμη και ομαδικές απολύσεις πέραν των άλλων απολύσεων).

Τα βασικότερα σημεία των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων (ΕΕΣΣΕ) είναι:

– Οι όροι της ΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο αυτών των ΕΕΣΣΕ είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

2. Οι ΕΕΣΣΕ θα μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους, όπου αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.

3. Προκειμένου να συναφθεί ΕΕΣΣΕ, τα ενδιαφερόμενα μέρη, με κοινή αιτιολογημένη έκθεσή τους, καταθέτουν αυτή στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώμη για τη σκοπιμότητά της.

Παράλληλα, πέρα από την περαιτέρω μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, λόγω της μείωσης των μισθών κινδυνεύουν η παραγωγικότητα και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Αύξηση κατά 32,18% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010, ενώ οι εισαγωγές από την ίδια χώρα μειώθηκαν την περίοδο αυτή κατά 55,69%, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, που υπάρχει σε βάρος της Ελλάδας.

Σε απόλυτους αριθμούς, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 220,35 εκατ. ευρώ, έναντι 166,69 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 1,93 δισ. ευρώ και έφθασαν στα 856,08 εκατ. ευρώ. Eτσι, το έλλειμμα σε βάρος της Ελλάδας μειώθηκε κατά 63,99% και έφθασε σε 635,72 εκατ. ευρώ, από 1,76 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Καμία χαλάρωση των όρων δεν θα πρέπει να συνοδεύσει την πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής». Συνιστά στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμίσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα «σε επίπεδο επιχείρησης», αν θέλει να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, να τονώσει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θεωρεί «ανεπαρκείς» τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο όπως αναφέρει αν γινόταν αυστηρότερο ίσως να μη χρειαζόταν καν μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Ότι θα πατάξει τις ανατιμήσεις και τα κρούσματα ακρίβειας στην αγορά, δεσμεύεται ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του, στο "ΒΗΜΑ" και επαναλαμβάνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις τιμών ως τα Χριστούγεννα, παρά την άνοδο στις τιμές των καυσίμων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τάσσεται υπέρ των αλλαγών, τονίζοντας, όμως, ότι σε ορισμένους τομείς "απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, για να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις". Θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερη αυτοκριτική από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα εδώ, αλλά και μεγαλύτερη στάση ευθύνης τώρα.

Πηγή: ΕΒΕΑ