– Έως 30-1-09 η προθεσμία υποβολής δήλωσης φόρου υπεραξίας έτους 2008 από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων για τις επιχειρήσεις.
Ο φόρος υπεραξίας καταβάλλεται σε 4 εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες 31-7-09, 29-1-10, 30-7-10.
Σημειώνεται ότι η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή 2% για γήπεδα και 8% για κτίρια.
– Από στοιχεία εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων που συγκέντρωσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων από μεγάλο αριθμό Επιμελητηρίων της χώρας (25 από τα συνολικά 59 Επιμελητήρια) προκύπτει ότι το 2ο εξάμηνο του 2008 οι εγγραφές κινήθηκαν στις 7765 και οι διαγραφές στις 6118 ποσοστό διαγραφών προς εγγραφές 79%. Το 4ο τρίμηνο 08 (Οκτ.-Δεκ. 08), οι εγγραφές ήταν 3818 και οι διαγραφές 2284, ποσοστό διαγραφών προς εγγραφές 60%.
– Σχετικά με τα 5ετη ομόλογα που αποφέρουν 5,5δις. στο Ελληνικό Δημόσιο «ανοίγει» τώρα η έκδοση και για τα φυσικά πρόσωπα με αφορολόγητη απόδοση εφόσον κρατηθούν μέχρι τη λήξη τους. Τα ομόλογα αυτά μπορούν να αποκτήσουν ιδιώτες από τις Τράπεζες. Διευκρινίζεται ότι δεν αυξάνει το ποσόν της έκδοσης αλλά τα φυσικά πρόσωπα αγοράζουν τίτλους που έχουν ήδη αγοράσει οι Τράπεζες.
Στοιχεία ΟΔΔΗΧ: ποσό έκδοσης δανείου 5,5 δις. €, ημερ. λήξης του 20/8/2014, τοκομερίδιο 5,50% και η τιμή στο 99,346, το κόστος έκδοσης προσαυξάνεται αφού χορηγείται προμήθεια στις Τράπεζες 0,15%, το spread ανέρχεται σε 325,1 μονάδες βάσης πάνω από την απόδοση του γερμανικού πενταετούς λήξης 2014. Συνολικά το 54% των τίτλων αποκτήθηκε από Ελληνικές Τράπεζες και 46% από ξένους επενδυτές.
Μέχρι τέλος Μαρτίου θα εκδοθούν ακόμη 2 ομόλογα 3ετή και 10ετή.
Σημείωση: εάν τα ομόλογα ρευστοποιηθούν από τον κάτοχο ιδιώτη προ της λήξης θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των τόκων τους 10%.
– Επιστολή με δέσμη προτάσεων σε 5 άξονες για την αντιμετώπιση της κρίσης υπέβαλαν στην ηγεσία του ΥΠΟΙΟ και ΥΠΑΝ οι σύνδεσμοι ένδυσης και υπόδησης (ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ, ΕΛΣΕΒΥΕ). Χρηματοδοτικά Μέτρα, Μέτρα Υποστήριξης των Εξαγωγών, Μέτρα Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων (πρόγρ. ΚΕΥΔ), Μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής (αξιοποίηση πόρων ΛΑΕΚ από τον κλάδο), Μέτρα Αναδιάρθρωσης Οριζόντιων Κλαδικών Υποδομών, (Μόνιμη Επιτροπή και Ομάδα Εργασίας για τους κλάδους).
– Με εγκύκλιο του ΥΠΟΙΟ προσδιορίζεται η άυλη αξία των επιχειρήσεων που μεταβιβάζονται κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους. (Στον προσδιορισμό της άυλης αξίας λαμβάνονται υπόψη εμπορ. αμοιβή, επιτόκιο και ράντα).
Η ετήσια εμπορική ή επαγγελματική αμοιβή ανέρχεται στο ποσό (12.885) για εμπορικές επιχειρήσεις ή παραγωγής αγαθών ενώ για παροχή υπηρεσιών προσαυξάνεται κατά 30%. Για τις μεταβιβάσεις μεριδίων ισχύουν η 1058352/1219/ ΠΟΛ 1200/28-6-00.
Το επιτόκιο εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ετήσιας διάρκειας για το 2009 είναι 5,09% με αντίστοιχο συντελεστή προσαρμογής από την οικεία ράντα 4,318 ή κατά στρογγυλοποίηση 4,3.
– Η Standard & Poor’s (SS&P) σε διάστημα μίας εβδομάδας υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα τριών Ευρωπαϊκών χωρών λόγων της διόγκωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.
Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία και η Πορτογαλία υποβαθμίζεται (η αύξηση του ελλείμματος της συνδέεται με το κόστος μέτρων στήριξης της Οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης).
– Στην Κυβερνητική Επιτροπή ο ΥΠ. ΟΙΚ. εμφανίστηκε αισιόδοξος. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα σταλεί στις Βρυξέλλες το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-11.
– Το ΥΠΑΝ αποκτά αρμοδιότητα Εκπροσώπου Τύπου (ο γ.γ καταναλωτή κ. Γ. Οικονόμου).
Παράλληλα ανακοινώθηκαν οι αρμοδιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΝ σε επίπεδα Υφυπουργών και γεν. γραμματέων στην οποία νέα πρόσωπα είναι ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, και ο γ.γ Βιομηχανίας, Γιώργος Αναστασόπουλος, μετά την παραίτηση του κ. Μελέτη Τζαφέρη. Έτσι οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Βλάχου, αφορούν στα θέματα της Γ.Γ Εμπορίου, της Γ.Γ Καταναλωτή, της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς και των οργανισμών και φορέων που εποπτεύονται από τη Γ.Γ. Εμπορίου. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού, Γιάννη Μπούγα, αφορούν στα θέματα της Γ.Γ Βιομηχανίας, της Γ.Δ Φυσικού Πλούτου, των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων Βορείου και Νοτίου Ελλάδος και των εποπτευόμενων φορέων από τη Γ.Γ. Βιομηχανίας και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς είναι:
Γενικός Γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης: Κωστής Μουσουρούλης.
Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας: Φίλιππος Τσαλίδης.
Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας: Γιώργος Αναστασόπουλος (πρώην Γ.Γ. Επικοινωνιών).
Γενικός Γραμματέας Εμπορίου: Δημήτρης Σκιαδάς.
Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή: Γιάννης Οικονόμου.
Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας: Λευτέρης Σταυρόπουλος.
Ειδική Γραμματέας: Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής: Έλσα Λοβέρδου.
Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου ορίζεται ο Γ.Γ. Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου.
– Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος για το 2009, προβλέπεται να διατηρήσει σταθερή τη ροή χρηματοδότησης, με στόχο την αύξηση χορηγήσεων με ρυθμό 13% και έμφαση σε στεγαστικά και Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις. Σχετικά με αιτήσεις ΤΕΜΠΜΕ στην ΕΤΕ κατετέθησαν 4500 αιτήσεις μέσου ύψους 100 χιλ. € και δείκτη εγκρισιμότητας 70%. Χθες ξεκίνησαν εκταμιεύσεις για 300 δάνεια.
– Η κρίση αλλάζει την εικόνα του οργανωμένου λιανεμπορίου, αναμένεται ένταση ρυθμού συγκέντρωσης του τζίρου σε μεγαλύτερες αλυσίδες Super Market (Ναυτεμπορική).
– Έντονη είναι η ανησυχία των συνδικαλιστών στον χώρο των τραπεζών, καθώς φοβούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εξαιτίας των κλυδωνισμών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πηγές από την ΟΤΟΕ, το 2009 προβλέπεται να καταγραφεί μείωση της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο κατά 6% περίπου και μείωση του αριθμού των. Παράλληλα τα αποτελέσματα της ύφεσης είναι ήδη ορατά, αφού σύμφωνα με τους ενοικιαζόμενων εργαζομένων κατά περίπου 4.000 ανθρώπους.
– Τη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών κατά 24% την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτει η αρμόδια επίτροπος Γεωργίας, Μαριάν Φίσερ Μπόελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Μπόελ, «μεταξύ 1996 και 2007, το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 24%», ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ε.Ε.-27 παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση και την περίοδο 2001-2007 αυξήθηκε κατά 5%».
– Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Απασχόλησης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την κυβέρνηση απέστειλε χθες η ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητεί άμεση λύση στο Ταμείο Πρόνοιας και τον ΟΠΑΔ, κάνοντας λόγο για τεράστια ευθύνη και αδιαφορία της κυβέρνησης.
Πηγή: ΒΕΑ