Επικαιρότητα

–  Συνέντευξη τύπου στο ΒΕΑ σήμερα κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από την MARC AE για λογαριασμό του ΒΕΑ με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Αθήνας.

–  Δυσφημιστική επίθεση του ξένου Τύπου κατά της Ελλάδος για το δημόσιο χρέος της. Ο ΥΠΟΙΚ σχολιάζει ότι δεν δικαιολογούνται τα συντονισμένα δημοσιεύματα (Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα φθάνει 170% του ΑΕΠ).

–  48ωρη απεργία 9 & 10/12 των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας που αντιδρούν στις αποφάσεις της Διοίκησης.

–  Οι λογιστικές καταστάσεις των Εμπορικών Τραπεζών θα βρίσκονται σε στενή επιτήρηση από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά την χαλάρωση των κριτηρίων που τίθενται από τα ΔΛΠ (IAS) ειδικά για απεικόνιση «τοξικών προϊόντων».

–  Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ τάσσεται υπέρ της απασχόλησης 3-4 ημερών εβδομαδιαίως και ξεσηκώνει καθολική αντίδραση αποκαλύπτοντας ότι 5 μεγάλες επιχειρήσεις των 500 απασχολούμενων έχουν προχωρήσει σε περιορισμό ημερών εργασίας. Η πρόταση  αποτελεί συνέχεια άλλων τοποθετήσεων για μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας.
  Η ΥΠ. ΑΠΑΣΧ. παρενέβη με δήλωσή της και υπεστήριξε πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία. Έντονες οι αντιδράσεις ΒΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, κομμάτων, ΕΣΕΕ κλ.π.

–  Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίθηκε σχέδιο έκθεσης για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από 20% έως 30% έως 2020 για να περιοριστούν πιθανότητες αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη 2°C.

–  Έρευνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις ΜΜΕ και ετήσια έκθεση για τις ΜΜΕ του 2007 του ΕΟΜΜΕΧ δόθηκε στην δημοσιότητα χθες. (Ναυτεμπορική)

–  SEPA Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε €
  (Single Euro Payments Area): αποτελεί πραγματικότητα από το 2008 ορισμένες εφαρμογές του παρέχονται από τις Τράπεζες προς τους καταναλωτές – με καταληκτική ημερομηνία το 2011 για παροχή πλήρως όλων των υπηρεσιών, όπου επιχειρήσεις και άλλοι οικονομικοί παράγοντες θα στέλνουν και λαμβάνουν πληρωμές σε € εντός και εκτός των συνόρων τους με τους ίδιους βασικούς κανόνες δικαιώματα και υποχρεώσεις ανεξάρτητα του τόπου εγκατάστασης.

  Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ διοργάνωσε για 5η χρονιά το Internet Business Forum όπου συζητήθηκαν θέματα ηλεκτρονικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

–   Ισχύει η απόφαση της περασμένης άνοιξης μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία για όλα τα αλιευτικά εργαλεία και έτσι οι μηχανότρατες μπορούν να αλιεύουν κατά παρέκκλιση της κοινοτικής νομοθεσίας σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ακτές.

–  Σε απαγόρευση εισαγωγών παιδικών τροφών από Κίνα προβαίνει η Ε.Ε. Παράλληλα ζητήθηκε να γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι σε τρόφιμα και ζωοτροφές Κίνας που περιέχουν σόγια (το πρόβλημα σχετίζεται με την μελαμίνη).

–  Οι διαλύσεις πλοίων αποτελούν διέξοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έτσι διπλάσιο τονάζ οδηγήθηκε στα διαλυτήρια το 2008 σε σχέση με το 2007.

–  Αυξήθηκαν κατά 15% οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανείων το 3μηνο (στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων που δεν είναι εισπρακτικές εταιρείες. Ο ρόλος τους είναι η τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών).

–  Επισπεύδεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους δημόσιας χρήσης κατά 6μ. (τροποποιείται το Σ/Ν και αντί 1-1-2010 ισχύει η απαγόρευση από 1-7-09).

–  Νέες ρυθμίσεις που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή επέρχονται στο καθεστώς υιοθεσιών (ο Ν3719/08 βελτιώνει το σύστημα υιοθεσιών, επιταχύνει τις διαδικασίες και καταπολεμά την εμπορία βρεφών).

–  Ψηφίστηκε το Σ/Ν για τις φυλακές.

Πηγή: BEA