Επικαιρότητα BEA 10-9-2009

– Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων στα προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας σύμφωνα με απόφ. του ΥΠΑΝ (από τις 14/9 οι ημερομ. μετατίθενται στις 15/10/09).

– Με τα δείγματα γραφής των προθέσεών του, που άρχισε να δίνει το ΠΑΣΟΚ  για τα φορολογικά θέματα αποσαφηνίζονται οι θέσεις των 2 μεγάλων κομμάτων στη φορολογική πολιτική (η οικ. πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα δοθεί πλήρως στην ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο).
Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα με εξαίρεση τους τόκους καταθέσεων, κατάργηση ΕΤΑΚ, φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και επαναφορά του φόρου κληρονομιάς.
Ακόμη οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα είναι ριζικές και αυστηρότερες για επιχειρήσεις και τράπεζες και υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων.

– Τον μήνα Ιούλιο 09/Ιουλ. 08 η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε πτωτικά κατά 9,2% και 9,4% στο επτάμηνο Ιαν. – Ιουλ. 09. Από 24 κλάδους μόνο 2 εμφανίζουν άνοδο λόγω πτώσης της ζήτησης.
Έναντι του Ιουν. 09 η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει αύξηση κατά 4,9% (Ιουλ. 09/Ιουν. 09).

– Για εισόδημα και κεφάλαιο, οι εκκρεμότητες με τις ΔΟΥ  δεν παραγράφονται. Έτσι για υποθέσεις φόρου εισοδήματος που εκκρεμούν από το 2000 και φόρου κεφαλαίου που εκκρεμούν από το 1997 παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι 30/6/2010. Για δε υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά τιμολ. ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία και κατασχεθέντα βιβλία η προθεσμία παραγραφής μετατίθεται για 30/6/2012.

– Σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας η θέση της χώρας μας σε ότι αφορά «την ευκολία σύστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης», επιβαρύνθηκε κατά 9 θέσεις (από την 100η  το 2008 στην 109η  το 2009 σε 183 χώρες). Την χώρα μας ξεπερνούν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης πολλές γειτονικές αναπτυσσόμενες καθώς και Αφρικανικές στο θέμα «ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» (FYROM 32η θέση,  Βουλγαρία 44η , Ουγγαρία 47η, Τουρκία 74η, Αλβανία 82η).
Σε ανάλυση των αιτιών της εξέλιξης η Παγκόσμια Τράπεζα εντοπίζει ως αντικίνητρα την γραφειοκρατία, το κόστος σε χρήμα και χρόνο για σύσταση και λειτουργία μιας επιχείρησης και την έλλειψη προστασίας επενδύσεων.

– Παρατυπίες παρατηρούνται σε πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών μέσω Διαδικτύου στην Ε.Ε σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Οι αρμόδιες εθνικές αρχές όπως επισημαίνει η Κομισιόν θα έλθουν σε επαφή με τους εμπόρους και θα ζητήσουν διόρθωση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.
Στην Ελλάδα ελέχθησαν 10 ιστότοποι, εκ των οποίων στους 6 καταγράφονται σοβαρές παρατυπίες.

– Η ΥΠΑ προσκαλεί όλους τους ελληνικούς αερομεταφορείς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εκτέλεση τακτικών αεροπορικών γραμμών προς και από χώρες εκτός Ε.Ε.

Πηγή: ΒΕΑ