- – Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η αναμενόμενη ρύθμιση για την καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις που περιμένουν -ως «μάννα εξ ουρανού»- δεκάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και επαγγελματίες που δεν αποδίδουν τον συγκεκριμένο φόρο (που παρακρατούν) σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει «κλειδώσει» τους βασικούς άξονες της ρύθμισης, η οποία επείγει λόγω του ότι στις 26 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για δήλωση και πληρωμή του ΦΠΑ του δ΄ τριμήνου του 2010. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θέλει να θέσει το συντομότερο δυνατό σε ισχύ τη ρύθμιση της καταβολής του ΦΠΑ με δόσεις ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα και να μην διογκωθεί περαιτέρω το πρόβλημα της μη είσπραξης ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο εντοπίστηκαν 70.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα να καταβληθεί αρχικά μόνο το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο 70% σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1%. Επιπλέον, στο φορολογικό νομοσχέδιο εξετάζεται να περιληφθεί και διάταξη που θα απενεργοποιεί ή θα μετριάζει τις εξοντωτικές κυρώσεις (ολική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων) που προβλέπει το άρθρο 14 του Ν. 2523/97, σε περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ατομικές, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρεις μήνες, εξετάζεται να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση.
Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ υποχρεούνται να καταβάλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό. Με τη νέα ρύθμιση το Υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων τον ΦΠΑ που θα έχει να λαμβάνει, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αφού χιλιάδες επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης και των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ, αλλά πολλές φορές ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών.
- – Ξεκινά και επίσημα η ευνοϊκή ρύθμιση υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέσω της λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής Ρύθμισης Εσόδων, που θα λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Η ειδική επιτροπή θα αποφασίζει για την ρύθμιση οφειλών ύψους άνω των 300.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, άνω των 200.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ και άνω των 80.000 ευρώ προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές, που όπως εκτιμάται ξεπερνούν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, θα καταβάλλονται σε δόσεις -από 48 έως και 60, κατά περίπτωση- με παράλληλη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν περιλαμβάνει καμία έκπτωση στις οφειλές.
- – Η αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), που καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε μία κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε έτοιμος για μία αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης, υπογραμμίζοντας "πρέπει και θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα". Πάντως, ήδη, στο τραπέζι βρίσκονται οι απόψεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου για τα οικονομικά, Όλι Ρεν, για αύξηση του κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο γερμανικό Τύπο, επικρίνει τη Γερμανία η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ζώνη ευρώ.
- – Συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, την ίδια ώρα που ο διοικητής της ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σε μία τεράστια προσπάθεια για μείωση του χρέους, εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης του Eurogroup, που βρίσκει τις χώρες – μέλη του ευρώ διχασμένες στο θέμα διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σε συνέντευξή της ύστερα από συνάντηση που είχε με κορυφαία μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, το Σάββατο, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οιοδήποτε μέτρο για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα πρέπει να εμπεριέχεται σε ένα συγκεντρωτικό στρατηγικό πακέτο, γεγονός που απομακρύνει τις ελπίδες να βρεθεί άμεσα απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
- – «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει όμως λόγους να ελπίζει, καθώς υπάρχουν προοπτικές μιας νέας ανάπτυξης», δήλωσε ο επίτροπος για την Ενιαία Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. «Σε δύσκολες συνθήκες έλαβε μια ορθή απόφαση και καταβάλλει σκληρές προσπάθειες που έχουν νόημα και επίσης, η Ελλάδα πρέπει να προασπίσει τον ρόλο της στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και οι χρηματαγορές δεν πρέπει να υποτιμήσουν τούτο το μήνυμα», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ και υπογράμμισε την έμφαση που αποδίδει η ΕΕ στη «διακυβέρνηση, την επιτήρηση και τον συντονισμό».
- – Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση η Ευρώπη οφείλει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να ενισχυθεί η απασχόληση, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και προς την κατεύθυνση αυτή θέσπισε την πράξη για την ενιαία αγορά, δηλαδή μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως αναφέρει στο σχετικό κείμενο, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα στην κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας: στα 20 εκατ. επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ιδίως στις μικρομεσαίες, οι οποίες στηρίζονται στους δημιουργούς, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους τεχνίτες και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι όλοι φορείς στην ενιαία αγορά και οι οποίοι χρειάζονται χρηματοδοτήσεις για να καινοτομούν, να αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.
- – Οι λύσεις που προτείνονται, όπως αυτή του ευρωομολόγου, βοηθούν αλλά δεν αποσκοπούν στο να αναβάλουν τις δύσκολες πολιτικές σήμερα, τονίζει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος προσδιορίζει ως βασικό κανόνα για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα την επόμενη τριετία, τις βαθιές τομές, τις δύσκολες αλλαγές και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος.
Σχετικά με τις αντιρρήσεις στην έκδοση ευρωομολόγου παρατηρεί ότι «οι φωνές που τάσσονται ανοιχτά υπέρ, έστω της διερεύνησης του θέματος, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με ελάχιστους μήνες πριν».
Για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και για το ενδεχόμενο απόφασης επί της επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, από την Ελλάδα, αναφέρει ότι αυτό «θα απαιτήσει διαδικασίες που δεν μπορούν ούτε να ολοκληρωθούν, ούτε καν να αποφασιστούν σε μία μέρα».
- – Κατά 7,2% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Την ίδια ώρα η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τον Νοέμβριο 2010 ανέρχεται σε 39,8%. Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου σημειώνεται πως τα αποτελέσματα τόσο για τον Νοέμβριο του 2010, όσο και αθροιστικά για το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2010, βασίζονται σε εκτιμήσεις και όχι σε οριστικά αποτελέσματα καθώς τα επίσημα στοιχεία για το ενδεκάμηνο 2010 θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 25 Ιανουαρίου 2011. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει πως οι εξαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα είναι οι μοναδικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σε μακροοικονομικό επίπεδο, που καταγράφουν θετική πορεία και είναι πλέον προφανές ότι οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν την αιχμή και ίσως τη μοναδική συνισταμένη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
- – Την εκχώρηση του 40% των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το πλήρες κείμενο της πρότασης που τέθηκε σε διαβούλευση, με πρωτοβουλία του επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο απέχει κατά πολύ από την εκδοχή που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, στην πραγματικότητα αποτελεί το οριστικό τέλος του 40% της λιγνιτικής παραγωγής για τη ΔΕΗ, αφού σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η πολύπλοκη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι μονάδες της ΔΕΗ περνούν στην εκμετάλλευση τρίτων για όλο τον χρόνο ζωής τους. Μάλιστα στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπεται σαφώς ότι στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν τα περίπλοκα σχέδια ανταλλαγών, τότε θα πωληθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ.
- – Σε αδιέξοδο κατέληξε η προσπάθεια εξεύρεσης της «χρυσής τομής» μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών με αφορμή το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος ήρθε χθες σε μετωπική σύγκρουση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάθεση, την προσεχή Τετάρτη, του νομοσχεδίου στη Βουλή. Μετά την απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολές του κ. Λοβέρδου, όπως ανέφερε, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ριζικές αλλαγές στο ωράριο, στα πληθυσμιακά κριτήρια και στις εκπτώσεις των φαρμακείων.
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι με βάση τις απαντήσεις της Επιτροπής, τα φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν Σάββατο αλλά και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι' αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το πληθυσμιακό κριτήριο μειώνεται από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους σε ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι θα αυξηθούν κατά 1.000 τα ήδη υπάρχοντα 12.000 φαρμακεία.
Όσον αφορά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με το ποσοστό κέρδους τους, είπαν ότι αυτές μεσοσταθμικά δεν είναι 2,5% αλλά 4,4%, οπότε θα πληρώνουν όσο και οι φαρμακοβιομηχανίες, κάτι που παραβιάζει τη σχέση 1 προς 3 -δηλαδή ότι οι εκπτώσεις των φαρμακοποιών θα ήταν ποσοστιαία στο ένα τρίτο από τις εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχάνων.
Οι φαρμακοποιοί απαντούν άμεσα με απειλή πληρωμής τοις μετρητοίς των συνταγών από τους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα συνεδριάζουν από κοινού οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών για να ορίσουν την ατζέντα των κινητοποιήσεων, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία του Πειραιά τη Δευτέρα και την Τρίτη.
- – Αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα να αναρριχάται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη των 16 ανήλθε στο επίπεδο του 2,2% τον περασμένο μήνα έναντι 1,9% τον Νοέμβριο. Αύξηση σημειώθηκε αντίστοιχα και στην Ευρώπη των 27 (2,6% έναντι 2,3%). Τον υψηλότερο πληθωρισμό τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη είχε η Ελλάδα (5,2% από 4,8% τον Νοέμβριο). Ακολουθούν η Μάλτα (4%) και το Βέλγιο (3,4%). Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 1,6% και στην Ελλάδα στο 4,7%. Από τις χώρες εκτός της ευρωζώνης, τον υψηλότερο πληθωρισμό είχε τον Δεκέμβριο η Ρουμανία (7,9%) και ακολουθούν η Εσθονία (5,4%) και η Ουγγαρία (4,6%).