Επικαιρότητα BEA 21-23/5/2011

  • – Διανύουμε εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων, για τα νέα έκτακτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει συναίνεση από τους υπουργούς, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό, δίνοντας περίγραμμα της κατάστασης.

Σήμερα στο ΥΠ. Συμβούλιο θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα. Το α΄ δεκαήμερο Ιουνίου, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ θα ανακοινώσουν την έκθεση 4ης αξιολόγησης του Μνημονίου, βάση της οποίας το EUROGROUP θα αποφασίσει για την περεταίρω ελλην. χρηματοδότηση.  (ΒΕΑ).

  • – Το ΥΠ.ΟΙΚ. έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα πρώτα 136 επαγγέλματα που απελευθερώνονται από 2-7-2011, θα ακολουθήσουν και άλλα.

Για τα πρώτα 136 αίρονται αυτόματα οι περιορισμοί, (ως περιορισμοί εννοούνται π.χ. γεωγραφικά όρια, αριθμός ασκούντων επάγγελμα, ελάχιστες αποστάσεις, δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, υποχρεωτικές κατώτατες τιμές κλπ.). Δεν απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη.

Ενώ αντίθετα απαιτείται έκδοση Π.Δ. εφ' όσον είναι αναγκαία η διατήρηση για κάποιο επάγγελμα, κάποιων περιορισμών, όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται: δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, νόμιμοι ελεγκτές οι οποίοι ρυθμίζονται στο Β΄ κεφάλαιο του νόμου. Εξαιρούνται οδικές εμπορευματικές μεταφορές, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί (άρθρο 9 παρ. 2 του νόμου).

Μεταξύ των 136 επαγγελμάτων που αρχικά απελευθερώνονται είναι και ο αρτοποιός, ο ηλεκτρολόγος, τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, κλειθροποιός, κομμωτής, ξυλουργός, οδοντοτεχνίτης, τεχνικός ζαχαροπλαστικής, τεχνικός αυτοκινήτων, υδραυλικός, ψυκτικός κλπ. βλέπετε «Ν» σελ. 7.

  • – Σε επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Υπό την πίεση και της τρόικας εξετάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα και κατάργησή του για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η επιβολή τεκμηρίων δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της τρόικας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Ο Πρόεδρος του EUROGROUP προτείνει στη κυβέρνηση τη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας από ξένους εμπειρογνώμονες, για την υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, σε συνέντευξη του στο «Der Spiegel» σύμφωνα με τα πρότυπα της Γερμανίας, όταν ιδιωτικοποίησε επιχειρήσεις της Ανατ. Γερμανίας κατά την επανένωση.

Για την πιθανότητα ήπιας αναδιάρθρωσης σημειώνει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί με δέσμευση της Ελλάδος για λήψη μέτρων, ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης.  (ΒΕΑ).

  • – Το ΥΠΟΙΚ. αντίστοιχα φέρεται να έχει αποφασίσει εντυπωσιακό ξεκίνημα στις αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον ΟΤΕ. Η Γερμανική πλευρά ζητάει προηγούμενο ξεκαθάρισμα με το εργασιακό καθεστώς, πριν προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις. (ΒΕΑ).

  • – Απ' ότι φαίνεται οι ελληνικές τράπεζες, που λειτουργούν ως σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων, στόχο έχουν την κατά 100% εκχώρηση στους ιδιώτες στο Α΄ πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, δίχως να ισχύσει «ο θεσμός της επιφάνειας». (ΒΕΑ).

  • – Σοβαρό ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας για τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ. Δεν θέλουν όμως να μπλέξουν με το δημόσιο για το ξεκαθάρισμα του δικαιώματος προαίρεσης για αγορά του 30% από τη ΔΕΗ, ενώ η πραγματική υπεραξία της ΔΕΠΑ βρίσκεται στη συμμετοχή της στα μεγάλα έργα διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, από τα οποία εξαρτάται η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ. (ΒΕΑ).
  • – Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. στην εφημερίδα BILT ισχυρίζεται ότι για την παροχή επιπλέον βοήθειας η επιμήκυνση της αποπληρωμής του Ελληνικού χρέους πρέπει να έχει ως προϋπόθεση τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση και τη συμμετοχή ιδιωτών, επενδυτών και τραπεζών καθώς και την έγκριση της ΕΚΤ. (ΒΕΑ).

  • – Η Τρόικα θέτει επιτακτικά το ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αναμένεται η θέση της κυβέρνησης. (ΒΕΑ).

  • – Μελέτη Αυστριακού καθηγητή του Πανεπιστημίου του Linz υπολογίζει στην Ελλάδα την παραοικονομία ως εξής:

2009 25% του ΑΕΠ

2010 25,4% του ΑΕΠ

2011 25,8% του ΑΕΠ

Το 2010 επόμενη χώρα σε ποσοστά είναι η Ιταλία με 21,6% του ΑΕΠ και ακολουθούν Πορτογαλία 19,4%,  Ισπανία 19,2% , Βέλγιο 17,1%.

 (ΒΕΑ).

  • – Οι αφίξεις ξένων τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασαν το Α΄ τετρ. 2011 τους 1.147.000 έναντι 1.086.000. Η αύξηση ανέρχεται στο 5,6%.(ΒΕΑ).

  • – Παρά την κρίση, ανοίγουν τις πύλες τους, νέοι οργανωμένοι χώροι εμπορίου. Συγκεντρώνουν μέρος του τζίρου της αγοράς που υπολογίζεται στο 1δισ. € περίπου και έχουν μικρότερες απώλειες από την υπόλοιπη αγορά.

Στελέχη της αγοράς τοποθετούν  την αναλογία m2 εμπορικών κέντρων ανά 1000 κατοίκους στα 60 m2 (από τις χαμηλότερες αναλογίες στην Ευρώπη) . «Ν»

  • – Η τρόικα ζητάει περισσότερες διαβεβαιώσεις για την πορεία απεξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Η εκπόνηση σχεδίων μεσοπρόθεσμης ρευστότητας ζητείται με την απειλή στέρησης πρόσβασης  στο πακέτο των 30 δισ. €. – Όταν προκύπτει ανάγκη για νέες εγγυήσεις από τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης στερούν από τις ελληνικές τράπεζες τις  καλύψεις για ρευστότητα που  ήδη έχει αντληθεί. (ΒΕΑ).

  • – Ανοίγουν δρόμο για τριμερή συμφωνία ελεύθ. εμπορίου Κίνα – Ν. Κορέα -Ιαπωνία. (ΒΕΑ).

  • – Αλλάζει το τοπίο στις χώρες της Νότιας Μεσογείου, αλλάζουν και ενισχύονται οι σχέσεις της E.E. με τις χώρες αυτές και αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν την ανάγκη έγκαιρης ενεργοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για δράσεις στις χώρες αυτές (σε συνεργασία, ίσως, με επιχειρηματίες από άλλες χώρες, εντός και εκτός E.E. και με αξιοποίηση της εμπειρίας που πολλοί διαθέτουν από την παρουσία τους στα Βαλκάνια). Σημειώνεται ότι τα διάφορα προγράμματα που θα συγχρηματοδοτήσει η E.E. στην ίδια περιοχή, αποτελούν πρόσθετη ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών πέραν του 2012 και δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης για τα επόμενα 2-3 έτη αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παντελής έλλειψη ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Η ωφέλεια φόρου που θα προκύψει για τους φορολογούμενους με την προσκόμιση των αποδείξεων είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων, λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρου. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κύπρου αναδείχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), συγκεντρώνοντας ποσοστό 34,27% έναντι 32,67% του ΑΚΕΛ, ενώ ακολούθησαν ΔΗΚΟ με 15,77%, ΕΔΕΚ με 8,93%, ΕυρωΚο με 3,88% και Οικολόγοι με 2,21%.(Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για το εξαγωγικό εμπόριο που βασίζεται σε νόμο του 1979, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης σε άρθρο του στην εφημερίδα Real News. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

Πηγή: ΒΕΑ