Αθήνα 21/3/2012
Επικαιρότητα
-Δάνεια ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα έως τον Ιανουάριο του 2013, και άλλα 400 εκατομμύρια έως το τέλος του ίδιου χρόνου, μετά την υπογραφή, σήμερα, της συμφωνίας για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
-Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκούς όρους έχουν περίπου 800.000 οφειλέτες, αν υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Μαρτίου και καταβάλλουν την πρώτη δόση έως τις 30 Απριλίου. Οι ευνοϊκοί όροι αφορούν: εκπτώσεις 75% – 100% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις, αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έως τα τέλη του 2012 και αποφυγή του Αυτόφωρου για οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ.
-Την απόλυτη ανάγκη πλήρους εφαρμογής των επώδυνων μέτρων από την Ελλάδα αλλά «με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη τόσο σε κυβερνητικό-κοινοβουλευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο» εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
-Τουλάχιστον 1.500 υποθέσεις θα πρέπει να ελέγχει η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών και για τον λόγο αυτό δίνεται, με ειδική εγκύκλιο, η αρμοδιότητα στην υπηρεσία να ελέγχει και υποθέσεις κάτω των 5 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο αρχικός νόμος.
-Μειωμένο κατά 45,9%, ήτοι 1,3 δισ. ευρώ, ήταν σε ετήσια βάση το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2012. Συνολικά, οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό περιορίστηκαν τον πρώτο μήνα του 2012 στα 1,5 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.
-Υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,25% έναντι 4,61% του προηγούμενου μήνα.
-Η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία τρία έτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων, εκτιμάται ότι έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
-Εναλλακτικά σενάρια για το εφάπαξ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το Έθνος, στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθούν η αύξηση των εισφορών αλλά και ο προαιρετικός συμψηφισμός του βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δραστική περικοπή του εφάπαξ.
-Στα 255,47 ευρώ μεικτά (για νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών) και στα 293,04 ευρώ (για εργαζόμενο πάνω από 25 ετών) «κλειδώνουν» οι πρώτοι – εισαγωγικοί μισθοί για τους μερικώς απασχολούμενους, με τετράωρη εργασία, μετά τις μειώσεις των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ κατά 22% και 32% που ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και το ν. 4046/2012.
-Στις 14.45 έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη θέση που κατείχε ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, θα αναλάβει ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, αναβαθμιζόμενος από τη θέση του αναπληρωτή που κατείχε τα τελευταία 2,5 χρόνια.
-Μέχρι τις 30 Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ , για την διάθεση της ΔΕΠΑ λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος ο διαγωνισμός έλαβε εβδομαδιαία παράταση και χθες γνωστοποιήθηκε η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της περιοχής Αφάντου στην Ρόδο.
-Έντυπη καμπάνια για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού πραγματοποιούν 6 μεγάλοι tour operators της Γερμανίας, οι οποίοι διακινούν περίπου τα 2/3 του εισερχόμενου τουρισμού από τη Γερμανία με το σλόγκαν «Για τους πραγματικούς φίλους μετράει μόνο η εμπιστοσύνη», δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών.
-Στην πλήρη αποπληρωμή όλων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας προχώρησε χθες ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ωστόσο δεν έχει γίνει το ίδιο με τα χρέη του οργανισμού προς τις ιδιωτικές κλινικές με αποτέλεσμα η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών να αποστείλει έγγραφο προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
-Τη χορήγηση θεωρήσεων βίζας το πολύ σε 48 ώρες από τη λήψη της σχετικής αίτησης (εκτός των περιπτώσεων εκείνων που υπόκεινται σε καθεστώς προηγούμενης κοινοτικής διαβούλευσης) ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, με εγκύκλιο που απηύθυνε προς όλες τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό.
-Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με ψήφους 9 υπέρ, 5 κατά και 1 λευκό, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
-Έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα «παγώσουν» τους μισθούς και για το 2012, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27%) προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών για ορισμένους εργαζομένους το β' εξάμηνο του 2011.
-Στο ποσό των 14.721.500 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν σε βάρος υπόχρεων εργοδοτών το 2011 για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
-Εγκύκλιος σχετικά με τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις, για ασφαλισμένες στα πρώην Ειδικά Ταμεία, πριν την 1.1.1983.
-Επιχειρηματική ημερίδα διοργανώνει σήμερα ο ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας και του DEIK (Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας) με στόχο την προσέλκυση τουρκικού επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος στη χώρα.
-Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει για σήμερα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για απλήρωτες εφημερίες.
Πηγή: BEA