Επικαιρότητα BEA 9-11-2010

  • – Επιστροφή σε τροποποιημένο «κανόνα χρυσού» προτείνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κίνα και Ρωσία συνασπίστηκαν σε κοινό μέτωπο κατά ΗΠΑ με τους κορυφαίους τραπεζίτες να αποκηρύσσουν τις νομισματικές πολιτικές που οδηγούν σε υποτιμήσεις.

  • – Στην Αθήνα βρίσκεται το κλιμάκιο στελεχών της Τρόικα – οι οποίοι ήρθαν νωρίτερα από τους επικεφαλείς, που αναμένονται σε μια εβδομάδα, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που υφίστανται. Η Τρόικα θα ασχοληθεί με την πρόοδο υλοποίησης του μνημονίου και τις αστοχίες του.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού έχει εξαγγελθεί για τις 18/11.

Την Δευτέρα/Τρίτη αναμένεται και η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων της EUROSTAT για τα έτη 2006-9 μετά από βασικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων είναι ότι τα ελλείμματα και χρέη των προβληματικών ΔΕΚΟ θα υπολογίζονται στους λογαρ. της Γεν. Κυβέρνησης αλλά και τα περίφημα swaps που μείωσαν παράτυπα το χρέος θα τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης.

  • – Οι αρμόδιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, ο ένας μετά τον άλλο υπενθυμίζουν στη κυβέρνηση τη σκληρή πραγματικότητα της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων.

  • – Μεικτές οι τάσεις τον Σεπτ. 2010 στα μέσα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στα νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια 1 χρόνο παρουσίασε πτώση 5μ. φθάνοντας στο 3,61%.

Το επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο διάρκειας έως 1 έτος και με σχετικά μικρά ποσά, έμεινε αμετάβλητο στο 5,86%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά παρουσίασε σημαντική άνοδο και διαμορφώθηκε στο 5,28%. Το επιτόκιο των στεγαστικών υποχώρησε.

  • – Στο μικροσκόπιο της Τρόικα και τα εργασιακά. Η πολιτική ηγεσία του Υπ. εργασίας θα παρουσιάσει το σχέδιο της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

  • – Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτ/των από τις αρχές του 2008 ως τις αρχές του 2010, οι απώλειες θέσεων εργασίας σωρευτικά ανέρχονται σε 12723 (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ μόνο από καταβολή επιδομάτων ανεργίας και τη μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών το κόστος από την απώλεια 15.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο αυτ/του (έως τα τέλη του 2010) θα ανέλθει σε 270 εκ. €.

  • – Υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια φαρμάκων σύμφωνα με τον κλάδο των φαρμακαποθηκών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν εφοδιάζουν με επαρκείς ποσότητες τις φαρμακαποθήκες (οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρσι) με αποτέλεσμα να μη εξυπηρετείται η ζήτηση των φαρμακείων.

  • – Ξεκινούν επαφές της ΓΣΕΒΕ με τον ΟΑΕΕ, υπάρχει πίεση για εξεύρεση νέας διαδικασίας αποπληρωμής χρεών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται το «πάγωμα» για 2 έτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ και η καταβολή τρεχουσών εισφορών (από την ημέρα έναρξης της νέας ρύθμισης), ίσως με μικρό ποσοστό επιβάρυνσης για τον ασφαλισμένο.

Διάφορες σκέψεις θα συζητηθούν που αφορούν την μετάθεση διακανονισμού της οφειλής. Υπενθυμίζεται ότι το 38% των ασφαλισμένων δεν καταβάλει εισφορές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ και το 68% των συντάξεων που παρέχει) με συνέπεια το ταμείο να έχει συνεχώς ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση.

Πηγή: ΒΕΑ