Newsletter
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του
- Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής χαιρετίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κος Γκιλής Γεώργιος προέβει στην ακόλουθη ανακοίνωση μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης . «Η νέα κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία πολιτικά κόμματα και απαρτίζεται από πολιτικούς και τεχνοκράτες, αποτελεί ανάσα ανακούφισης για την Ελλάδα που το τελευταίο διάστημα ακυβερνησίας ισοπέδωσε στην κυριολεξία την αγορά. Ο αριθμός των υπουργείων είναι πράγματι ανάλογος των υπουργών και υφυπουργών, όμως αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν η άσκηση της πολιτικής θα συνοδεύεται και από την ικανότητα των συμμετεχόντων να αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες που επιβάλλει η συγκυρία. Όσοι, λοιπόν, δεν νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους προλαβαίνουν να μην αναλάβουν υπουργικούς θώκους. Ελπίζουμε τα μέλη που επελέγησαν για να στελεχώσουν τη νέα Κυβέρνηση να αποδειχθούν εκ του αποτελέσματος οι καταλληλότεροι, αφού δεν έχουν στην διάθεσή τους περίοδο χάριτος, ούτε περιθώρια παραμικρού λάθους και φυσικά καμία ανοχή αποτυχίας. Η επανασύσταση, μετά από δύο χρόνια σιωπής, του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί μία καλή, τουλάχιστον σημειολογικά, είδηση για τους βορειοελλαδίτες, ενώ αποδεικνύεται ότι, άμεσα, μία από τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η ενεργοποίηση του ΥΜΑΘ, υλοποιήθηκε. Ικανοποίηση επίσης προκαλεί και η επανίδρυση των δύο νευραλγικών υπουργείων, αυτών του Τουρισμού και της Εμπορικής Ναυτιλίας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του δύο κλάδων. Ευχόμαστε μέσα από την ψυχή μας στο νέο Πρωθυπουργό της χώρας, τους Υπουργούς, σε όλα τα μέλη της νέας Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης καλή επιτυχία, καλή φώτιση και πολύ ψυχική δύναμη για το μέγιστο αγώνα σωτηρίας της χώρας μας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας, η επιχειρηματική κοινότητα που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια από τα χαράτσια, την οικονομική ανομβρία, την παρατεταμένη ύφεση, τα λουκέτα, αναμένει η νέα κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να μετατρέψει τη λιτότητα σε ανάπτυξη» καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
- Κοινή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στη Χαλκιδική και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας
Κοινή Συνεδρίαση των μελών των Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο ύστερα από πρόσκληση που απεύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γκιλής Γεώργιος προς τον πρόεδρο του ΒΕΘ κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη . Είναι η δεύτερη από κοινού συνεδρίαση που πραγματοποιείται (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 25.05.2012 στα γραφεία του ΒΕΘ), γεγονός που δηλώνει το πολύ καλό αίσθημα συνεργασίας και καλών σχέσεων που υπάρχει μεταξύ των διοικήσεων των δύο Επιμελητηρίων, όπου η οικονομική συγκυρία των καιρών μας επιτάσσει συνέργειες. Οι διοικήσεις των δύο Επιμελητηρίων ακολουθώντας μια δυναμική εκθεσιακή πολιτική τα τελευταία χρόνια επιδιώκουν να ανοίξουν νέους ορίζοντες – αγορές στα μέλη τους. Η ατζέντα της κοινής συνεδρίασης περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα : (1) Οδική σύνδεση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» με τη Χαλκιδική, (2) Πρόταση για κοινή συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του ΒΕΘ στην έκθεση «ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡ», 10-11-12 Αυγούστου 2012 στην παραλία των Ν. Μουδανιών, (3) Κοινή συμμετοχή Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του ΒΕΘ σε εκθέσεις σε Βαλκανικές χώρες, (4) Ενημέρωση από τις εκπροσώπους του ΕΕΔΕΓΕ για το Διεθνές Συνέδριο Γυναικών στην Αθήνα (30/5/2012 έως 2/6/2012), (5)Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων .
- Από 22 Ιουνίου μπορούν να συστήνονται στα Επιμελητήρια οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ)
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) πρόκειται για τη νέα εταιρική μορφή, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, πλεονεκτεί έναντι των άλλων εταιρικών μορφών καθώς σε αυτήν: Έχει περιοριστεί στο ελάχιστο το διοικητικό κόστος λειτουργίας, αποσυνδέεται η εταιρική συμμετοχή από το κεφάλαιο κ.ά. Εφεξής, οι υποψήφιοι επιχειρηματίες που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή την εταιρική μορφή, μπορούν να απευθύνονται στις Υπηρεσίες μίας Στάσης (ΥΜΣ) που είναι: α) Οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των κατά τόπους επιμελητηρίων, εφόσον η εταιρία συστήνεται με ιδιωτικό έγγραφο και β) Εάν η σύσταση γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι πιστοποιημένοι ως Υπηρεσίες μιας Στάσης συμβολαιογράφοι. Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης, με χρήση του σχετικού λογισμικού, που υλοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), μπορούν, εφόσον ο φάκελος και τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά είναι πλήρη, να προχωρούν στην σύσταση της ΙΚΕ σε μία ημέρα.
- Νέες αγορές και προϊόντα στις Ελληνικές Εξαγωγές
Νέους πρωταγωνιστές τόσο σε επίπεδο γεωγραφικής στόχευσης όσο και προϊοντικής δυναμικής αναδεικνύει η έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών για τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα και τις 100 κυριότερους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, για το α΄ τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες της Αφρικής και, κυρίως, της Βόρειας Αφρικής, καθώς και οι εφοδιασμοί πλοίων, η Β. Αμερική, η Ινδία και η Κίνα, εμφανίζουν σημαντική δυναμική απορρόφησης ελληνικών προϊόντων, υπερκεράζοντας τη μείωση των εξαγωγών από τις χώρες της ΕΕ.
•· Παράταση της υποχρέωση εγγραφής των εμπορικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ
Σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο Κ1-1184/12.06.2012 του Υπουργείου Ανάπτυξης, δόθηκε παράταση για την αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων και την εγγραφή τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) που τηρείται από τα Επιμελητήρια, των οποίων η σύσταση ή η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας τους έγινε πριν τις 4/4/11(ημερομηνία εφαρμογής του ΓΕΜΗ) και δεν έχουν εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ. Οι νέες προθεσμίες που έχουν τα νομικά πρόσωπα να αυτοαπογραφούν είναι οι εξής :
α) Οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ανώνυμες εταιρίες, των οποίων η σύσταση έχει γίνει ΠΡΙΝ τις 4/4/2011, πρέπει να απογραφούν από 2/7/2012 έως και 30/9/2012, (β) Οι ομόρρυθμες εταιρίες και οι ετερόρρυθμες εταιρίες, των οποίων η σύσταση έχει γίνει ΠΡΙΝ τις 4/4/2011, πρέπει να απογραφούν από 23/7/2012 έως και 11/10/2012, (γ) Οι αστικοί συνεταιρισμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πιστωτικοί και αλληλασφαλιστικοί, των οποίων η σύσταση έχει γίνει ΠΡΙΝ τις 4/4/2011, πρέπει να απογραφούν από 12/10/2012 έως και 31/10/2012, (δ) Τα υποκαταστήματα αλλοδαπών α.ε και ε.π.ε. των οποίων η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας έχει γίνει ΠΡΙΝ τις 4/4/2011 πρέπει να απογραφούν από 12/10/2012 έως και 31/10/2012. Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο από 600 έως 30.000 ευρώ.
- Στις 8.000 ευρώ αυξάνεται το αφορολόγητο από το 2013
Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ από το επόμενο έτος συμφώνησαν σε καταληκτική συνεδρίαση οι αντιπροσωπίες των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Το μέτρο συγκέντρωσε την καθολική αποδοχή των διαπραγματευτών και θα περιληφθεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις που θα αναγνώσει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός, προκειμένου η κυβέρνηση που ορκίστηκε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν θα τύχει εγκρίσεως από την τρόικα.
- Σχέδιο για μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών
ΡΥΘΜΙΣΗ μόνιμου χαρακτήρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 60 χαμηλές μηνιαίες δόσεις χωρίς πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που «τρέχει» αυτή την περίοδο (με καταληκτική προθεσμία ένταξης την 29η Ιουνίου) προβλέπει περιορισμένο αριθμό δόσεων (έως 48) και πολύ χαμηλά πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν. Με στόχο την αύξηση των εσόδων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο για μια σαρωτική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες δόσεις.
•· Αύξηση επιχειρησιακών – ατομικών συμβάσεων το Μάιο
Αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων καταδεικνύουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συγκεκριμένα, μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του Σώματος 173 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 16.830 εργαζόμενους και 20.571 ατομικές συμβάσεις. Από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου στις 14 Φεβρουαρίου, έως το τέλος Μαΐου κατατέθηκαν 84.772 ατομικές συμβάσεις με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 23,5% και 400 επιχειρησιακές συμβάσεις για 30.659 εργαζόμενους με μέση μείωση μισθών 24%.
- Επίσημο αίτημα της Ισπανίας για τη χορήγηση πακέτου διάσωσης των τραπεζών της
Eπίσημο αίτημα για τη χορήγηση πακέτου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, έως 100 δισ. ευρώ, απηύθυνε το πρωί ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος στο Eurogroup. Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να πει ποιο είναι το ακριβές ύψος του δανείου που ζητεί η Μαδρίτη.
•· Ελλάδα: Έκτη σε έσοδα από κρουαζιέρες
Τις διαρθρωτικές αδυναμίες της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αναδεικνύουν τα στοιχεία για πορεία της βιομηχανίας στην Ευρώπη κατά το 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρουαζιέρας (European Cruise Council). Η χώρα μας, αν και είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη, με μερίδιο αγοράς 17%, βρίσκεται στην έκτη θέση βάσει εσόδων. Πιο συγκεκριμένα, πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σαν προορισμός είναι η Ιταλία με 6,47 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας. Δεύτερη είναι η Ισπανία με 5,25 εκατ. επιβάτες και τρίτη η Ελλάδα με 4,78 εκατ. Ακολουθούν η Γαλλία με 2,1 εκατ., η Νορβηγία με 1,94 εκατ. επιβάτες και η Πορτογαλία με 1,06 εκατ. επιβάτες.Στον αντίποδα, όμως, η χώρα μας χάνει εντυπωσιακά σε έσοδα. Ειδικότερα, η πρώτη χώρα σε άμεσα έσοδα από την κρουαζιέρα είναι η γειτονική μας Ιταλία με 4,45 δισ. ευρώ και μερίδιο 29,8%. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με έσοδα 2,83 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 18,9% και τρίτη η Γερμανία με 2,5 δισ. ευρώ. Στη τέταρτη θέση είναι η Ισπανία με 1,29 δισ. ευρώ, στη πέμπτη η Γαλλία με 1,22 δισ. ευρώ και στην έκτη θέση η Ελλάδα με μόλις 605 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Επιμελητήριο Χαλκιδικής