ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αριστοτέλους 3, τ.κ. 54624, τηλ. Fax: 2310.270027

Email: oeeth@otenet.gr

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 78                                Θεσσαλονίκη 9 Μαρτίου 2011

Π Ρ Ο Σ:

*  Υπουργό Οικονομικών

κ. Γεώργιο Παπακων/νου

* Υπουργό Περιφ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

 κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, την μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου.

Τα δυσβάστακτα φορολογικά και οικονομικά μέτρα, που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί και εφαρμοσθεί επί δικαίων και αδίκων, έχουν κυριολεκτικά «στραγγαλίσει» την αγορά από την πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και έχουν οδηγήσει τον εμπορικό κόσμο, ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, σε πραγματική απόγνωση.

Η κατάσταση αυτή θα λάβει μορφή χιονοστιβάδας με τις εξαγγελίες που διαβάζουμε για την λήψη νέων φορολογικών μέτρων, ύψους 25 δις ευρώ μέχρι το 2015 και με την είσπραξη ποσού ύψους 1,8 δις ευρώ μέσα στο 2011, όπως επιτάσσει το μνημόνιο.

Αυτό σημαίνει «καταιγίδα» νέων φόρων για τις επιχειρήσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των τιμολογίων ΔΕΚΟ, διεύρυνση εφαρμογής του ΦΠΑ από χαμηλό συντελεστή σε υψηλότερο και κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 6,5.

Γενικά, προβλέπεται χειροτέρευση και καθίζηση της αγοράς με το κλείσιμο χιλιάδων νέων επιχειρήσεων και την ανεργία συνεχώς να αυξάνεται.

Για να ανατραπεί, όμως, η δυσμενής αυτή κατάσταση και να διορθωθεί το περιβάλλον που σήμερα «πνίγει» τις επιχειρήσεις, χρειάζεται να ληφθούν δραστικά μέτρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και παροχή πραγματικών φορολογικών κινήτρων.

Δεν είναι δυνατόν, χωρίς την λήψη των μέτρων αυτών, να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική – που ακόμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα – όπως επίσης και τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Ακόμη, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μαστίζονται από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, που οδηγεί στην αδυναμία τοποθέτησης των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

Το φορολογικό και αναπτυξιακό αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και η επίλυση του χρηματοπιστωτικού προβλήματος, για την ομαλή πρόσβαση των Μικρομεσαίων στο τραπεζοπιστωτικό σύστημα, είναι επιβεβλημένα.

Επίσης, επιβάλλεται η πάταξη της γραφειοκρατίας  – με την ριζική αλλαγή στην λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, με επίκεντρο τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό – ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επιχειρηματίες και γενικά οι πολίτες κατά τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Τέλος, σε σχέση με τον νέο φορολογικό νόμο που συζητείται στην Βουλή, η Ομοσπονδία μας κρίνει τα μέτρα εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις, με τις βαριές ποινές που εισάγει και κυρίως με την παραπομπή στο αυτόφωρο για την μη απόδοση του ΦΠΑ και την μη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, η αύξηση του ποσού προβεβαίωσης φόρου για την προσφυγή εναντίον των φορολογικών προστίμων, αποτελεί πλήγμα στο δικαίωμα του κάθε φορολογούμενου να προσφεύγει στην δικαιοσύνη.

Συμπερασματικά, η ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την απαλλαγή από κάθε είδους φορολογικά βάρη και αντικίνητρα.

Η Κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που θα ενισχύει την δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών μονάδων.

Διαφορετικά, οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να φθίνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που συνεχώς αυξάνεται.

                                 Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ                ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΒΕΛΟΣ