ΕΡΕΥΝΑ ICC/IFO – Το Παγκόσμιο Οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και πάλι

ΕΡΕΥΝΑ ICC/IFO

Το Παγκόσμιο Οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και πάλι

Στην καλύτερη στιγμή του από το 2007 βρίσκεται το Παγκόσμιο Οικονομικό κλίμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποια σύννεφα στον ορίζοντα. Αυτά είναι τα βασικά ευρύματα της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας που παρουσίασε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) σε συνεργασίας με το ίδρυμα IFO που εδρεύει στο Μόναχο.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ο δείκτης έφτασε στις 107,7 μονάδες, ξεπερνώντας την προηγούμενη επίδοση του τέλους του 2010, παραμένοντας πολύ πιο ψηλά και από τον μέσο όρο της πενταετίας 1995-2010 που είχε διαμορφωθεί στις 96,9 μονάδες. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ευρύματα που προέρχονται από τα ερωτηματολόγια που απάντησαν περισσότεροι από 1000 οικονομολόγους σε 120 χώρες, ενώ παρέθεσαν και απόψεις για την πορεία των χωρών τους, καθώς και προβλέψεις για τους επόμενους έξι μήνες.

Παρά την γενική αισιοδοξία, η έκθεση καταδεικνύει σημαντικές διαφορές ανα ήπειρο, καθώς επίσης και εξελίξεις που πιθανόν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στην κορυφή της λίστας αυτής ως θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης ήταν τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών ξεπερνώντας τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Αναφερόμενος στα ευρήματα της έκθεσης, ο Πρόεδρος του ICC Hellas κύριος Νίκος Α. Βερνίκος δήλωσε: «Όσο και να βλέπουμε αισιόδοξα μηνύματα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, δεν μπορεί να μην ανησυχούμε και με την άυξηση των κρατικών ελλειμμάτων. Και εδώ δεν μιλώ μόνο για το πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά συνολικά για τις δημοσιονομικές δυσκολίες που εμφανίζονται στην Ευρώπη, αλλά και αλλού. Παρά το γεγονός ότι ως Έλληνες είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μία λύση γύρω από την κρίση χρέους, αυτή δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μέτρα προστατευτισμού, αλλά αντίθετα μέτρα που θα δώσουν ώθηση στο εμπόριο και τις εξαγωγές, την μόνη ίσως ελπίδα της οικονομίας μας. Γι' αυτό -κοιτάζοντας την Οικονομία μέσα από ένα παγκοσμιοποιημένο πρίσμα- ζητούμε από τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη πολύπλευρων εμπορικών συστημάτων έτσι ώστε η διεθνής οικονομία να ανακτήσει την δύναμή της»

Επικίνδυνα χρόνια μπροστά

Λόγω της αναμενόμενης αύξηση τόσο των βραχυπρόθεσμων, όσο και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, η έρευνα του ICC και του IFO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δημοσιονομική πολιτική των περισσότερων χωρών αναμένεται να γίνει πιο αυστηρή. Αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Τουρκία και μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες με την αύξηση του πληθωρισμού. Ειδικά όσοι απάντησαν στην έρευνα από την Βραζιλία, ήταν πολύ ανήσυχοι ότι το ισχυρό τους νόμισμα θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά της χώρας τους ή θα οδηγήσει σε μία διαδικασία αποβιομηχανοποίησης.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, κατά μέσο όρο, οι παγκόσμιες τιμές καταναλωτή (σύμφωνα με την έρευνα) αυξήθηκαν κατά 3,8% μέσα στο 2010, ενώ το 2011 η αύξηση θα κυμανθεί κοντά στο 3,4%. Ανάμεσα στους κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, βάζοντας φρένο στην ανάκαμψη, είναι οι πιθανές κρίσεις στην πετρελαϊκή αγορά κυρίως λόγω προβλημάτων στην διακίνηση. Ακόμα και έτσι πάντως, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο 2011 με 3,2% αυξημένη ελαφρά από το 2010. Οι βασικές «ατμομηχανές» αυτής της πορείας υπολογίζεται να είναι η Κίνα, η Ινδία και κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Περού και η Αργεντινή.

Ευρώπη: Δυνατή… εν μέρει

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Ευρώπης το προηγούμενο διάστημα έδωσαν ώθηση στην συνολική αξιολόγηση της παγκόσμιας οικονομίας, με την Δυτική Ευρώπη να εμφανίζεται αξιόπιστη, αλλά να παρουσιάζει ελαφρώς μία εξασθενημένη εικόνα, κυρίως λόγω της κρίσης αλλά και της οικονομικής διχοτόμησης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, με την Γερμανία, την Αυστρία και την Φινλανδία να εμφανίζονται δυναμικές, και την Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία να δυσκολεύονται. Την ίδια στιγμή, η Ανατολική Ευρώπη στέλνει μηνύματα ανάκαμψης που προβλέπεται να πάρουν μορφή έντονης δυναμικής κατά τη διάρκεια του 2011.

Αμερική: Καλά νέα για την απασχόληση

Στην Βόρεια Αμερική η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες φαίνεται να κάμπτεται ελαφρώς, όμως οι οικονομικοί δείκτες παραμένουν πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Έτσι, οι ειδικοί προβλέπουν μία ισχυρή ανάκαμψη στην απασχόληση, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπολογίζεται ότι θα υπάρξει εξισορρόπηση ανάμεσα στην πρόσφατη αύξηση στην παραγωγικότητα που όμως δεν συνοδεύτηκε από τις ανάλογες προσλήψεις.

Ασία: Αντιμετωπίζει πληθωρισμό

Στην Ασία, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο, η έρευνα του ICC δείχνει ότι στους επόμενους έξι μήνες θα υπάρξει μία κάμψη στην οικονομική κατάσταση. Η εικόνα είναι πολύ θετική στο Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, την Ινδονησία, την Σιγκαπούρη και την Νότιο Κορέα, ενώ στην Ιαπωνία οι οικονομολόγοι είναι απαισιόδοξοι, λόγω της καταστροφής που έχει επιφέρει ο σεισμός, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα. Επίσης, και στην Κίνα οι ειδικοί είναι προσεκτικοί για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις. Περιμένουν σημαντικές δαπάνες κεφαλαίων και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης με τις εξαγωγές όμως να παρουσιάζουν κάμψη μέσα στο εξάμηνο. Οι περισσότεροι περιμένουν την μείωση του εμπορικού πλεονάσματος ενώ σχεδόν ένας στους δέκα προβλέπει μέχρι και την εμφάνιση εμπορικού ελλείμματος. Αυτό όμως που αρκετοί αναγνωρίζουν ως το βασικό πρόβλημα στην Κίνα είναι ο πληθωρισμός, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Ασίας.

Νομισματικές αξίες

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα, για τους περισσότερους ειδικούς, το γιεν θεωρείται υπερεκτιμημένο, ενώ το δολάριο, η βρετανική λίρα και το ευρώ θεωρητικά, βρίσκονται στη σωστή τιμή.

Προσμονή από τους G20

Στην έρευνα υπήρξε μία ειδική ερώτηση: «Θεωρείτε ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να πιέσει του G20 να μειώσουν τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες, να προωθήσουν κανονιστική σύγκλιση και να αντιμετωπίσουν την διαφθορά, προκειμένου να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη;»

Τα δύο τρίτα των απαντήσεων -δηλαδή 1.107 οικονομολόγοι απάντησαν «ναι». Επίσης, τα δύο τρίτα των ειδικών από τη Βόρειο Αμερική υποστήριξαν την ανάγκη ισχυρότερου ρόλου των G20 στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών, μία απάντηση που έφτασε ακόμα και το 75% σε όλες τις άλλες περιοχές. Συνολικά πάντως, το 90% των απαντήσεων υποστήριξε την προώθηση κανονιστικής σύγκλισης. Ειδικά εκείνοι της Εγγύς Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής υποστήριξαν μία εντονότερη παρουσία των G20 στον ιδιωτικό τομέα των περιοχών τους προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πολυεθνικών εταιριών και να μειωθεί η διαφθορά.

Για να δείτε το σύνολο της έρευνα κάντε κλικ στη διεύθυνση http://www.iccwbo.org/WESifo.html