Κύμα σαρωτικών αλλαγών σε Ασφαλιστικό, Δημόσια Διοίκηση, εργασιακές σχέσεις, «πάγωμα» μισθών – συντάξεων, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την κυβέρνηση, προβλέποντας τουλάχιστον διετή ύφεση και έκρηξη ελλείμματος, χρέους και ανεργίας.
Στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία, την εκτενέστερη και σκληρότερη των τελευταίων ετών, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου:
Προβλέπουν συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,7% φέτος και κατά 0,4% το 2010, έκρηξη του ελλείμματος στο 6,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,5% το 2010 και άνοδος της ανεργίας από το 9,5% φέτος στο 10,5% τo 2010.
Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο προτείνεται μείωση του ελλείμματος κατά 1,5% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Προτείνουν κύμα αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς με συστάσεις, μεταξύ άλλων, για δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών, επιβολή τεκμαρτού φόρου σε αυτοαπασχολούμενους, μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ ή αύξηση των κατώτερων, ενιαίους φορολογικούς συντελεστές στα επαγγελματικά ακίνητα, κατάργηση της αντικειμενικής αξίας και εφαρμογή των φόρων επί της εμπορικής.
Προβλέπουν εκρηκτική αύξηση του χρέους στο 116% του ΑΕΠ το 2010 και στο 122% το 2011, εάν δεν ληφθούν μέτρα και ζητούν κατεπειγόντως νέα μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού (συντάξεις, δαπάνες υγείας κ.λπ.) αναμένεται να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς:
Από 0,4% του ΑΕΠ τη 10ετία 2000 – 2009, θα ανέλθουν στο 2,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την επόμενη 10ετία (2010-2019), στο 6,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2020-2029 και στο 15,9% του ΑΕΠ το 2060, έναντι 4,9% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά σε προτάσεις – σοκ για κατάργηση επιδομάτων αδείας, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις και υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας, όπως συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα ζητά «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις. Προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και να παγώσουν οι αυξήσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Εντοπίζουν ραγδαία επιδείνωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία, όπως διαπιστώνουν, θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ ζητά ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις, ενώ θεωρούν υψηλούς τους κατώτατους μισθούς στη χώρα μας.
Πηγή: www.imerisia.gr