Εως τις 19 Ιανουαρίου η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων

Εως τις 19 Ιανουαρίου η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων

Εντοπίζονται επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παραποιημένα φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτουν έσοδα, αγορές ή δαπάνες, όσοι δηλώνουν ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες καθώς και όσοι δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Στον «ηλεκτρονικό κλοιό» της εφορίας θα βρεθούν περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ολοι οι επιτηδευματίες, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2010 ανεξαρτήτως ΑΦΜ είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μέσω του διαδικτύου τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2009 που αφορούν τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2008.

Με την ηλεκτρονική υποβολή όλων των στοιχείων για τις συνα­λλαγές, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν πλέον τη δυνα­τότητα να ελέγχουν και να διαστ­αυρώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των τιμολογίων που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες και να εντοπίζουν όσους «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους και περιπτώσεις πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων φορο­λογικών στοιχείων. Οταν θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υπο­βολή των συγκεντρωτικών κατασ­τάσεων θα αρχίσει ο on-line φορο­λογικός έλεγχος των στοι­χείων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληρο­φο­ρικών Συστημάτων έχει τη δυνα­τότητα να εντοπίζει επιχει­ρήσεις που χρησιμοποιούν παρα­ποιημένα φορο­λογικά στοιχεία, όσους αποκ­ρύπτουν έσοδα, αγορές ή δαπάνες, όσους δηλώνουν ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες καθώς και τους επιτηδευματίες που αν και υπόχρεοι δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις. Οι επιτηδευματίες που τις ημέρες αυτές υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Στις συγκεντρωτικές κατασ­τάσεις καταγράφονται οι αγορές αγαθών και η λήψη υπηρεσιών, οι χονδρικές πωλήσεις αγαθών και η παροχή υπηρεσιών, η καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, οι αποζημιώσεις, οι οικονομικές ενισχύσεις και άλλα δικαιώματα.

2. Στις καταστάσεις αυτές αναγράφονται όλες οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ ανά φορολογικό στοιχείο.

3. Η ηλεκτρονική υποβολή προ­ϋ­ποθέτει την απόκτηση κωδικών πρόσβασης.

4. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία είναι εφικτή μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων www.gsis.gr και www.taxisnet.gr με την επιλογή της ένδειξης «ΚΒΣ» (Κώδι­κα Βιβλίων και Στοιχείων). διεύ­θυνση  http://www.gsis.gr.

5. Αποδεκτές γίνονται μόνο οι εμπρόθεσμες δηλώσεις, ενιαίες για έδρα και εγκαταστάσεις ή ξεχωριστά για έδρα και κάθε εγκατάσταση, ενώ ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός.

6. Με την υποβολή της δήλωσης λαμβάνεται το αποδεικτικό υποβολής.

7. Η μη υποβολή των συγκε­ντρωτικών καταστάσεων από όσους έχουν υποχρέωση συνεπάγεται πρόστιμο που ξεκινάει από 293 ευρώ για επιτηδευματίες με βιβλία Α κατηγορίας του ΚΒΣ και κλιμακώνεται στα 586 ευρώ για τα Β κατηγορίας και στα 880 ευρώ για τα έως Γ κατηγορίας.

Για ποσά άνω των 14.673 ευρώ τα πρόστιμα τριπ­λασιάζονται και διαμορ­φώνονται από 879 έως 2.640 ευρώ, ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία.

Και το 2010 το πλαφόν των 300 ευρώ

Διατηρείται για ακόμη ένα χρόνο το ισχύον καθεστώς για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Έτσι, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις συγκεντρωτικές για το 2010 θα δηλώσουν μόνο τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιτηδευματίες και το 2010 απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώνουν κάθε συναλλαγή ανεξαρτήτως αξίας και να καταγράφουν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις ακόμη και τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ΟΤΕ, ταχυδρομικά τέλη, κοινόχρηστες δαπάνες, διόδια, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, ενοίκια ακινήτων κ.λπ.

Απορίες & λύσεις

Εντός του 2009 παντρεύτηκα και η σύζυγός μου είναι στο αφορολόγητο, ενώ εγώ όχι (είμαστε και οι δύο μισθωτοί). Πώς θα γίνει ο υπολογισμός του συνολικού φόρου πλέον, τώρα που θα καταθέσουμε κοινή δήλωση; Πώς θα δηλώσουμε τις δαπάνες της δεξίωσης του γάμου, οι οποίες αποτελούν δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα; Η δαπάνη γυμναστηρίου που έχει γίνει στο όνομα της συζύγου μου, μπορεί να συμπεριληφθεί στις «δικές μου» δαπάνες;

Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Ο φόρος που αναλογεί για καταβολή ή επιστροφή στα εισοδήματα που δηλώνουν υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ένα σύζυγο. Οι δαπάνες που αφορούν τη δεξίωση του γάμου και το γυμναστήριο αθροίζονται και αναγράφονται στον ίδιο κωδικό του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Πότε οι σύζυγοι κάνουν χωριστά φορολογική δήλωση;

Οι σύζυγοι κάνουν χωριστά φορολογική δήλωση στις εξής περιπτώσεις:

Όταν δεν μένουν μαζί κατά το χρόνο που υποβάλλεται η δήλωση επειδή έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση.

Όταν ο ένας από τους δυο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης.

Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε δικαστική ή νόμιμη απαγόρευση ή τελεί υπό δικαστική αντίληψη.

Πότε αθροίζονται τα εισοδήματα των συζύγων;

Το εισόδημα του ενός συζύγου που προέρχεται από επιχείρηση η οποία εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο σύζυγο, προστίθεται στα εισοδήματα του άλλου συζύγου και φορολογείται στο όνομά του. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα εισοδήματά που δηλώνονται φορολογούνται ξεχωριστά για κάθε ένα σύζυγο.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις που για τον έναν σύζυγο υπάρχει επιστροφή και για τον άλλο καταβολή φόρου;

Αν με βάση την εκκαθάριση της δήλωσης για τον ένα σύζυγο δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή ή προκύπτει επιστροφή τότε ολόκληρο το ποσό του προς επιστροφή φόρου μειώνει το ποσό του φόρου που πιθανόν προκύπτει για καταβολή για τον άλλο σύζυγο.

Πώς φορολογείται το εισόδημα του ανήλικου παιδιού;

Το εισόδημα του ανήλικου παιδιού προστίθεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα. Σε περίπτωση που οι γονείς έχουν το ίδιο εισόδημα προστίθεται στα εισοδήματα του πατέρα.

Της Μαρίας Βουργάνα

 

Πηγή: www.imerisia.gr