ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια
Του Χρήστου Κολώνα
Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, κυβέρνηση και τράπεζες θα καταλήξουν σε συμφωνία-πλαίσιο για ευνοϊκές ρυθμίσεις στα δάνεια συνεπών οφειλετών, ενώ πιο ελαστικά κριτήρια αναμένεται να καθιερωθούν και για όσους μπαίνουν στον «Τειρεσία» λόγω της οικονομικής ύφεσης.
Η συζήτηση ξεκίνησε επίσημα χθες ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου εκτιμούσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Ταυτόχρονα στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε στις τράπεζες να αναλάβουν εκείνες την αξιολόγηση και την έγκριση των επιχειρηματικών σχεδίων που θέλουν να ενταχθούν στον επενδυτικό νόμο. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και γρηγορότερες διαδικασίες.
Συναντήσεις
Σε ό,τι αφορά το θέμα των δανείων όπως ανακοινώθηκε, ο γ. γ. Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου και ο γ. γ. της Ένωσης Χρήστος Γκόρτσος θα αρχίσουν συζητήσεις.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στεργίου ξεκινά συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων, των δικηγορικών συλλόγων, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργείο Ανάπτυξης και τράπεζες, πάντα, όμως και σε συνεννόηση με την τρόικα -όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου- φαίνεται ότι επεξεργάζονται τις ακόλουθες αλλαγές:
1. Τη ρύθμιση στεγαστικών και άλλων δανείων, π.χ. επιχειρηματικά, με τέτοιο τρόπο ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διερευνά τη δυνατότητα θέσπισης μιας τέτοιας οριζόντιας ρύθμισης. Το «πλαφόν» στη δόση σημαίνει με απλά λόγια την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που είναι τώρα, στα 50 ακόμη και στα 99 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό λύσεις που μελετούν οι τράπεζες είναι και αυτή του leasing.
2. Την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τη δυνατότητα της ρύθμισης δανείων. Για παράδειγμα οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι όμως, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους από την εργασία τους και χωρίς να έχουν κάποιο άλλο έσοδο, απειλούνται να βγουν στο «κόκκινο», να μπορούν να απολαμβάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Είτε αυτές θα είναι η μείωση των δόσεων είτε ενδεχομένως η χρήση διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
3. Βελτίωση του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών -γνωστός κι ως «νόμος Κατσέλη». Εξετάζεται το ενδεχόμενο της αλλαγής των διατάξεων ώστε να έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής σε αυτόν κι άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι επαγγελματίες. Επίσης, από τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι και ο όγκος υποθέσεων που δέχονται τα ειρηνοδικεία με αποτέλεσμα να ορίζονται δικάσιμοι ακόμη και το 2018.
4. Πιο ελαστικά κριτήρια για τους επιχειρηματίες που εντάσσονται στον «Τειρεσία». Εξετάζεται το ενδεχόμενο για όσους έχουν μπει στη λίστα, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, να μπορούν να εκδίδουν μπλοκ επιταγών και να έχουν ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης.
ΕΣΠΑ
Εξάλλου, οι δύο πλευρά έθιξαν και το θέμα του ΕΣΠΑ. Για το ΕΣΠΑ συζητήθηκαν προτάσεις των τραπεζών για απλοποίηση των διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζονται θετικά από το υπουργείο.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωνε χθες πως σε καμία περίπτωση κυβέρνηση και τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγές και δη θεσμικές, αν δεν συναινέσει η τρόικα: «Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», έλεγε χαρακτηριστικά.
ΕΣΠΑ
Για το ΕΣΠΑ συζητήθηκαν προτάσεις των τραπεζών για υλοποίηση των διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζονται θετικά από το υπουργείο.
ΕΤΕΑΝ
Για το ΕΤΕΑΝ θα γίνουν σύντομα νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να απεμπλακεί η διοχέτευση των κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ του ταμείου στην αγορά.
Τρόικα
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωνε χθες πως σε καμία περίπτωση κυβέρνηση και τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγές και δη θεσμικές, αν δεν συναινέσει η τρόικα: «Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», έλεγε.
Πηγή: imerisia.gr