Η ελληνική οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση

Του Σωτηρη Νικα

Σε ύφεση θα βρεθεί η ελληνική οικονομία το 2009, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πλην αυτής του υπουργείου Οικονομίας. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε την εκτίμησή του για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης που πιθανότατα να περάσει και σε αρνητικά επίπεδα. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις θα εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5%, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη δικιά του έκθεση θα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1%.

Πλέον, η κυβέρνηση είναι η μόνη αισιόδοξη για το τι θα συμβεί φέτος στην ελληνική οικονομία, που εμμένει στην πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%. Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί όπως όλα δείχνουν, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να αναθεωρήσει και αυτή την εκτίμησή της, προς το χειρότερο. Και αυτό γιατί από τους πρώτους μήνες του 2009, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) δείχνουν ότι οι κυριότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

1. Στη βιομηχανία, η παραγωγή υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο του 2009 κατά 4,6%, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 6,5%, λόγω της κάθετης υποχώρησης της κλωστοϋφαντουργίας (30,5%). Επίσης, οι νέες παραγγελίες που είναι ενδεικτικές της μελλοντικής ζήτησης για τα βιομηχανικά προϊόντα – τον Φεβρουάριο του 2009 μειώθηκαν κατά 35,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε 25,6%, κατά την ίδια χρονική σύγκριση.

2. Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει τη «βουτιά» που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2008, καθώς τον Ιανουάριο του 2009, η έκδοση νέων αδειών σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008 υποχώρησε κατά 22,5% και ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, μειώθηκε κατά 33,5%.

3. Η κατανάλωση, που μαζί με την οικοδομή είναι οι «στυλοβάτες» της ανάπτυξης, καταγράφει συνεχόμενη πτωτική πορεία, αφού τον Ιανουάριο ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 10,8% τον Ιανουάριο, μετά από πτώση 4,8% και 5,9% τον Νοέμβριο 2008 και τον Δεκέμβριο 2008 αντίστοιχα. Η κάθετη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 38,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, είναι ενδεικτική της υποχώρησης της κατανάλωσης, ενώ ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου, έστω και προσωρινά.

4. Στον τουρισμό, αναμένεται κάμψη 10-20% των αφίξεων για φέτος, ενώ η ΤτΕ θεωρεί δεδομένο ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν σημαντικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν, η μείωση κατά 10% με 20% των αφίξεων μπορεί να προκαλέσει απώλειες της τάξης των 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.

5. Στη ναυτιλία τα δάνεια που πήραν οι επιχειρήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ανήλθαν στα 332 εκατ. δολάρια, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν φτάσει στα 15,8 δισ. δολάρια, ενώ οι παραγγελίες πλοίων διεθνώς ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 3,17 δισ. δολάρια, από 8,6 δισ. δολάρια της ίδιας περιόδου του 2008. Πάντως, η ΤτΕ θεωρεί ότι οι Ελληνες εφοπλιστές δεν θα επηρεαστούν άμεσα από την κρίση.

Ανησυχητικές ωστόσο είναι οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Θεωρεί ότι συγκυριακά φέτος θα μειωθεί στα επίπεδα του 12,5-13% του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ομως θα αυξηθεί εκ νέου όταν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως «τροχοπέδη» στο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, θα δώσει «σήμα» στις αγορές διεθνώς ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, με συνέπεια το δημόσιο να συνεχίσει να δανείζεται ακριβά.

Στο 5% του ΑΕΠ το έλλειμμα

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή και μη μόνιμου χαρακτήρα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, οδηγούν την Κομισιόν στο να εκτιμήσει για φέτος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το 5% του ΑΕΠ. Στις εαρινές της προβλέψεις, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναφέρει ότι περιμένει να δει τα νέα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2009, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα αποφασιστούν τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές.

Σε ό, τι αφορά το έλλειμμα του 2008, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ. Τη Μεγάλη Πέμπτη, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), έπειτα από έντονες πιέσεις της Eurostat, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει εκ νέου το μέγεθος του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ, από 4,8%, αφού οι κοινοτικές αρχές συνεχίζουν να διατυπώνουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που στέλνει η Ελλάδα. Τα στελέχη της Eurostat θεωρούν ότι η «άσπρη τρύπα», δηλαδή τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων, είναι ιδιαιτέρως υψηλή, όπως και οι εθνικολογιστικές προσαρμογές που μειώνουν το εμφανιζόμενο έλλειμμα.

Πηγή: www.kathimerini.gr