Η ΕΟΚΕ παίρνει θέση για τα πνευματικά δικαιώματα και τη μουσική έπειτα από πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ
Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου του 2010, συζητήθηκε στην ΟΚΕ των Βρυξελλών το ζήτημα των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας δίνοντας έμφαση στη μουσική, με αφορμή τη γνωμοδότηση πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, την οποία εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Παναγιώτης Γκόφας, καθώς «τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν ξεκάθαρα ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί από την κοινωνία των πολιτών».
Πριν από τη συζήτηση στο ειδικευμένο τμήμα (Ενιαία Αγορά, Παραγωγή και Κατανάλωση) πραγματοποιήθηκε δημόσια ακρόαση όπου συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, υπουργεία και αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών, καθώς και εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων, ενώσεις για τη μουσική, εταιρείες είσπραξης, οργανώσεις καταναλωτών και πανεπιστημιακοί φορείς. Η ΓΣΕΒΕΕ δια του Αντιπρόεδρου της, κ. Γιώργου Καββαθά, ανέπτυξε τις θέσεις της για το ζήτημα, με σκοπό την προστασία των Επαγγελματιών, των Βιοτεχνών και των Εμπόρων από καταχρηστικές ρυθμίσεις που μόνο κατ' επίφαση προστατεύουν την Πνευματική Ιδιοκτησία.
Εξετάστηκαν πολλές πτυχές του ζητήματος, η εύλογη αμοιβή, η έννοια της «δημόσιας εκτέλεσης», οι κυρώσεις για παράνομη εκμετάλλευση, η λειτουργία των εταιρειών είσπραξης. «Η ΕΟΚΕ είναι πεπεισμένη για την ανάγκη καταπολέμησης της πειρατείας, αμφισβητούμε, όμως, τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους» ήταν η τοποθέτηση του Daniel Retureau, συνεισηγητή της γνωμοδότησης, ο οποίος επεσήμανε ακόμα την απουσία ενός «εύλογου» και προσαρμοσμένου στα νέα μέσα νομικού πλαισίου.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΟΚΕ, η συζήτηση αποτέλεσε ιδανική πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων για το ζήτημα της διαχείρισης και της διαφάνειας των εταιρειών είσπραξης και για συναφείς νομικές πτυχές, τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της ενδυνάμωσης του νομικού πλαισίου και της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
Η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει εγγράφως τις θέσεις και τις προτάσεις της στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο από τις 10 Νοέμβριου 2009, και εξακολουθεί να αναμένει για μια συνάντηση μαζί του. Ο Ν. 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας που με τα ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα και τις διαδικασίες του (καθημερινά 400 επαγγελματίες κάθονται στο εδώλιο μόνο στην Πρωτοδικείο Αθηνών), εξοντώνει χιλιάδες πολύ μικρούς και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, και δεν προστατεύει παρά μόνο τους φορείς συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Τα πνευματικά δικαιώματα, μέρος του προγράμματος της Ισπανικής Προεδρίας και σημαντικό θέμα στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, έχει αποτελέσει εδώ και καιρό προτεραιότητα της ΓΣΕΒΕΕ, χωρίς να βρει όμως, έως τώρα, καμία ανταπόκριση.