ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ηλεκτρονικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, ασφαλισμένους
Τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τις εταιρείες λογισμικού βάζει τώρα η κυβέρνηση στην υπηρεσία του κράτους, με σκοπό να εφαρμόσουν συστήματα που θα αυξήσουν τα έσοδα και θα περιορίσουν τις δαπάνες του Δημοσίου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειωθεί κατά το δυνατόν η ανεξέλεγκτη πλέον μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Το ηλεκτρονικό σαφάρι με τους ιδιώτες-κυνηγούς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, με τη φιλοδοξία να κάνει το Δημόσιο πλουσιότερο κατά 5 δισ. ευρώ.
Οι τρεις πρώτοι στόχοι
Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών είναι, σε αυτή τη φάση, οι εξής τρεις: οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, η σπατάλη στη συνταγογράφηση φαρμάκων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων. Παράλληλα πάντως, και επειδή τα σχέδια αυτά είναι φιλόδοξα και εντελώς αβέβαια, ενώ η απειλή του εκρηκτικού ελλείμματος και χρέους και της αντίδρασης των Βρυξελλών βέβαιη και επικίνδυνη, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο και πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ώστε να είναι σίγουρη για ένα ορατό, άμεσο αποτέλεσμα. Παρακολούθηση επιχειρήσεων από φέτος
Για τον περιορισμό των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αλλά και της μη απόδοσης του ΦΠΑ που έχει προσλάβει χαρακτήρα επιδημίας, το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, σκοπεύει να εγκαταστήσει σύστημα on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων και το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει αν σε κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται, αντιστοιχεί και ένας προμηθευτής ή πελάτης, καθώς και πόσο ΦΠΑ μπορεί να περιμένει να εισπράξει. Παρότι η διαδικασία είναι περίπλοκη και δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί οι προδιαγραφές της προκήρυξης, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει τεθεί σε εφαρμογή το όλο σύστημα ώς το τέλος του χρόνου. Μόνον από τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή φτάνει το 1 δισ. ευρώ, ποσό που φιλοδοξεί να εισπράξει αν το σύστημα δουλέψει στην εντέλεια.
Συνταγογράφηση φαρμάκων με barcode
Ανάλογο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης σχεδιάζει να εφαρμόσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και για έλεγχο και τον περιορισμό της σπατάλης και της απάτης στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η κεντρική ιδέα είναι να υπάρχουν σε κάθε συνταγή φαρμάκου οι ηλεκτρονικοί κώδικες (barcodes), όχι μόνο του φαρμάκου, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και του γιατρού του.
Συνολικά η δαπάνη για φάρμακα ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ και ο κ. Παπαθανασίου εκτιμά ότι μπορεί να εξοικονομηθεί το 20%30%, δηλαδή 1,8-2,7 δισ. ευρώ, αν καταπολεμηθεί η σπατάλη και η απάτη που υπάρχει σήμερα. Το σύστημα μελετά επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό και υπολογίζεται ότι μπορεί και αυτό να τεθεί σε εφαρμογή ώς το τέλος του χρόνου. Όπως και με τον έλεγχο των συναλλαγών των επιχειρήσεων, ο έλεγχος των συνταγογραφήσεων θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες λογισμικού.
Φακελώνουν οφειλέτες του Δημοσίου
Οι ιδιώτες, τέλος, θα αρχίσουν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και το κυνήγι όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις, με βάση τις οποίες οι σχετικές εταιρείες αναλαμβάνουν να εντοπίζουν τους οφειλέτες που συχνά φροντίζουν να εξαφανίζονται σε άλλες διευθύνσεις, και στη συνέχεια να φακελώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως π.χ. ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις, μετοχές κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα παραδίδονται στις Εφορίες, οι οποίες θα μπορούν να θέτουν σε εφαρμογή τη διαδικασία είσπραξης. Στόχος του υπουργείου ΟΙκονομικών είναι να εισπράξει περίπου 1,8 δισ. ευρώ με τη διαδικασία αυτή.
Αλλά και νέα χαράτσια τον Σεπτέμβριο
Καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της εκτέλεσης του εξαμήνου, και τώρα όλοι περιμένουν ότι θα κλείσει περίπου στο 7% του ΑΕΠ, αντί του 3,8% του ΑΕΠ που υποστήριζε η κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να πετύχει μετά τα μέτρα του Ιουνίου, η λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων τον Οκτώβριο είναι αναπόφευκτη.
Ο Πρωθυπουργός θα δώσει μια πρώτη γενική κατεύθυνση των μέτρων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις αρχές Οκτωβρίου, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, τα μέτρα θα εξειδικευθούν.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών φέρουν ως επικρατέστερα τα εξής μέτρα:
● Περιορισμό των κατηγοριών εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς και ένταξή τους στην κλίμακα του φορολογουμένου. Σε αυτά δεν θα περιλαμβάνονται οι τόκοι των καταθέσεων και τα μερίσματα.
● Καθιέρωση νέων τεκμηρίων διαβίωσης (για πολυτελή Ι.Χ., σκάφη αναψυχής κ.τ.λ).
● Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που αφορούν μια μεγάλη γκάμα, από τους τόκους των δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, μέχρι τις κληρονομιές και τις δωρεές.
Η διεύρυνση της λίστας θα εξαρτηθεί και από την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα από τα έσοδα του ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), για το οποίο τώρα στέλνονται τα τελευταία ειδοποιητήρια της έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και, βεβαίως, τού τέλους διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων.
Πηγή: www.tanea.gr