Να μην επιτραπούν νέες οινολογικές πρακτικές που θα υποβαθμίσουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των κοινοτικών κρασιών ζήτησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιάννης Γκλαβάκης, στην Επίτροπο Γεωργίας, κα Boel, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, με αφορμή την αναθεώρηση του κανονισμού για την καθιέρωση κοινοτικού κώδικα οινολογικών πρακτικών και επεξεργασιών, η Κομισιόν θα προτείνει την άρση της απαγόρευσης πρόσμιξης λευκού και κόκκινου κρασιού για την "παραγωγή" ροζέ κρασιού.
"Από οινολογικής πλευράς, πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική καθώς το κρασί είναι προϊόν ζύμωσης και όχι πρόσμιξης" δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Από οικονομικής πλευράς, επίσης είναι απαράδεκτο, καθώς θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό στους παραγωγούς που έχουν επενδύσει στην παραγωγή ροζέ κρασιού.
Ο κ. Γκλαβάκης τόνισε ότι "η Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωμένη να υιοθετεί τις οινολογικές πρακτικές που έχουν υποβληθεί στον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.), τη στιγμή μάλιστα που δεν συμβαδίζουν με τις μακρόχρονες οινολογικές παραδόσεις και εξυπηρετούν μονάχα συγκεκριμένα εμπορικά συμφέροντα". Στη συνέχεια, είπε: "Στα πέντε χρόνια που είμαι ευρωβουλευτής, η Κομισιόν ενέκρινε πολλές πρακτικές, όπως τη χρήση κομματιών ξύλου για την τεχνητή παλαίωση του οίνου και τη προσθήκη ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού, οι οποίες μάλιστα δεν αναγράφονται στην ετικέτα και υποβαθμίζουν την ποιότητα των κοινοτικών κρασιών, Τα χαρακτηριστικά του καλού κρασιού προκύπτουν από τις ποικιλίες των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται, την μέθοδο παραγωγής και παλαίωσης, και όχι από βιομηχανοποιημένες εναλλακτικές λύσεις".
Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι "η Κομισιόν θα αποδεδειχθεί ανακόλουθη εάν επιτρέψει αυτήν την πρακτική. Πριν από λίγο καιρό δημοσίευσε την Πράσινη Βίβλο για την βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινοτικών προϊόντων. Ποιά η ποιότητα ενός κρασιού που είναι αποτέλεσμα μίξης αδιάθετων ποσοτήτων κρασιού; Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες κάθε άλλο παρά υπέρ της ποιότητας είναι, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο τον κοινοτικό κλάδο παραγωγής ροζέ κρασιού".