Μεγάλη μείωση 3,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πέρυσι, σε σύγκριση με το 2006, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής είχε παρουσιάσει αύξηση 1%.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2007, παρουσίασε μείωση κατά 2,4% έναντι αυξήσεως 2,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006.
Αναλυτικότερα, η μείωση κατά 3,1% του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής το μήνα Ιούνιο 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2007, προήλθε από τις παρακάτω αντίστοιχες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, ως εξής:
– Ο Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 0,1%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της παραγωγής άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και στη μείωση της παραγωγής άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.
– Ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 4,6%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της παραγωγής των ειδών ενδυμασίας και των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα.
– Ο Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού – Φυσικού Αερίου – Νερού παρουσίασε αύξηση κατά 2,2%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου.
Η εξέλιξη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2007, κατά Κύριες Ομάδες Βιομηχανικών Κλάδων, έχει ως εξής:
– Ο Δείκτης Παραγωγής Ενέργειας παρουσίασε μείωση κατά 2,8%
– Ο Δείκτης Παραγωγής Ενδιάμεσων Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 4,1%
– Ο Δείκτης Παραγωγής Κεφαλαιουχικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 10,0%
– Ο Δείκτης Παραγωγής Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 8,2%.
– Ο Δείκτης Παραγωγής μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 0,1%.
Σε μέσα επίπεδα
Η μείωση κατά 2,4% του μέσου Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου
– Ιουνίου 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2007, προήλθε από τις παρακάτω αντίστοιχες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, ως εξής:
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 7,6%
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 2,5%
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού – Φυσικού Αερίου – Νερού παρουσίασε μείωση κατά 0,3%.
Η εξέλιξη του μέσου Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2007, κατά Κύριες Ομάδες Βιομηχανικών Κλάδων, έχει ως εξής:
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Ενέργειας παρουσίασε μείωση κατά 2,2%
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Ενδιάμεσων Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 5,7%
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Κεφαλαιουχικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 2,8%
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 3,9%
– Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%.
Η πορεία των κλάδων
Σχετικά με την πορεία των επιμέρους κλάδων από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει μεγάλη μείωση τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007 στην παραγωγή προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και εξοπλισμού.
Ειδικότερα, μείωση σημείωσε η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών 24%, ειδών ενδυμασίας 30,1%, δερμάτων και ειδών υπόδησης 9,1%, ξύλου και φελλού 5,3%, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα 14,8%, βασικών μετάλλων 8,7%, κατασκευής τελικών προϊόντων εκ μετάλλου 10,6%, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού 9,8%, μηχανών γραφείου και ηλεκτρονικών υπολογιστών 28%, συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών 40,8%, ιατρικών οργάνων και οργάνων ακριβείας 21,6%, μεταφορικών μέσων 1,5%, λοιπός εξοπλισμός μεταφορών 9,5%, επίπλων και λοιπών βιομηχανιών 7,5%.
Αύξηση παρουσίασε η παραγωγή τροφίμων και ποτών 3,3%, καπνού 13,3%, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί 7,3%, χημικών προϊόντων 3,9%, προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη 5,7%, ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών 3,4%, ενώ μεγάλη αύξηση 61,1% παρουσίασε η παραγωγή προϊόντων από ανακύκλωση.
Πηγή: www.naftemporiki.gr