Μέτρα επιβίωσης και ενίσχυσης του Ελληνικού Εμπορίου ζήτησε η ΕΣΕΕ στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

                                                                                    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέτρα επιβίωσης και ενίσχυσης του Ελληνικού Εμπορίου ζήτησε η ΕΣΕΕ στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Σεπτεμβρίου συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και μελών του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση έγινε αναφορά στα βασικότερα θέματα που απασχολούν το εμπόριο, όπως τα λουκέτα, το παρεμπόριο, τα παζάρια, η έλλειψη ρευστότητας, τα προβλήματα από ΤΕΜΠΜΕ και Τράπεζες, η χρηματοδότηση μέσω ΕΤΕΑΝ, η μη αυτόνομη συμμετοχή του εμπορίου στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, η εμπορική χωροταξία και η χαρτογράφηση του εμπορίου καθώς και ο σχεδιασμός της νέας δράσης για τη δημιουργία σε κάθε πόλη Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων.

Για ακόμη μία φορά συζητήθηκε εκτενώς ένα από τα προβλήματα πρώτης γραμμής για τον εμπορικό κόσμο, η πάταξη του παρεμπορίου, το οποίο αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τα εισοδήματα των επιχειρήσεων αλλά και για τα δημόσια έσοδα. Η ανάγκη για λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα ανακουφίσουν την αγορά προβάλλει περισσότερο επιτακτική από ποτέ, τώρα που η βαθειά ύφεση και η οικονομική δυσπραγία έχουν πλήξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων επί των νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ζητήσαμε τη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα συνεχίσει την καταστροφή παράνομων εμπορευμάτων, με συνεχείς ελέγχους στις εισόδους της χώρας μας μέσω αψίδων scanner, στις παράνομες αποθήκες και στους δρόμους των πόλεων, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που επιβαρύνουν τόσο την οικονομία της χώρας όσο και τους καθ' όλα νόμιμους και συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους εμπόρους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης και η περιορισμένη συμμετοχή του εμπορίου, μόνο με συνέργειες στο ΕΣΠΑ. Ενώ το εμπόριο διεθνώς, αποτελεί μία ενιαία επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινούς προσανατολισμούς, σκοπούς και χαρακτηριστικά, εντούτοις διαπιστώνουμε μία διαρκή προσπάθεια τεχνητού κατακερματισμού του εμπορίου σε «εισαγωγικό», «εξαγωγικό», «χονδρεμπορικό», «λιανεμπορικό», «εφοδιαστικό», «πετρελαιοειδών» κλπ.. Το εμπόριο είναι αδιαίρετος παραγωγικός κλάδος και ως τέτοιος θα πρέπει να αναδειχτεί σε πολλαπλασιαστή της προστιθέμενης αξίας.  Επομένως, η οποιαδήποτε προσπάθεια αυθαίρετου τεμαχισμού του δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα και ασυνέχειες και εντέλει διαστρεβλώνει τη συνολική εικόνα της δραστηριότητας και την αποτίμηση της συμβολής της στην πραγματική οικονομία. Προκειμένου η ελληνική εμπορική επιχειρηματικότητα να ξεδιπλώσει τη δυναμική της και να εξέλθει από την κρίση ορθολογικά, προσανατολισμένα και μόνιμα, πρέπει απαραίτητα να στηριχθεί από την Πολιτεία ενιαία, δομικά και συντονισμένα.  Σε αυτό το πλαίσιο, δεν χρειαζόμαστε μεταξύ των άλλων μια απατηλή λάμψη της εξωστρέφειας αλλά μια πραγματική αποτύπωση του εξαγωγικού χάρτη και των χαρακτηριστικών ενός νέου εμπορικού προτύπου. Το πρόγραμμα «εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ θα έπρεπε να απευθύνεται σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να γίνουν και εξαγωγικές.

Από πλευράς  Υπουργείου διατυπώθηκε η διαβεβαίωση ότι  στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, του νέου Επενδυτικού Νόμου και του ΕΤΕΑΝ προβλέπεται ο σχεδιασμός τεσσάρων δράσεων που θα ενισχύσουν το εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα οι δράσεις αυτές θα αφορούν:

Α) στην ενίσχυση των εμπορικών clusters, ώστε να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων, να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και άλλα επιχειρηματικά οφέλη,
Β) στην ενίσχυση της αλυσίδας ανεφοδιασμού για μικρά σημεία,

Γ) στη δημιουργία "Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων" σε κάθε πόλη,

Δ) στη δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εμπορίου.

Από τις παραπάνω δράσεις συζητήθηκε εκτενώς η δράση των «Open Mall» ή «Street Mall». Για την  υλοποίηση των «Ανοικτών Εμπορικών Κέντρων» η ΕΣΕΕ σχεδιάζει να συνεργαστεί με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ώστε να αναδειχθούν τα ιστορικά εμπορικά κέντρα των πόλεων, αλλά και οι εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης εμπορικής περιοχής σε ενιαία κέντρα με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας και η μείωση της κατανάλωσης έχουν επηρεάσει σημαντικά τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αναγκαιότητα της αναζήτησης νέων εργαλείων που θα ενισχύσουν τη Μμε επιχειρηματικότητα.

Στόχος της δράσης «Open Mall» είναι να δημιουργήσει συνέργειες μέσα από την συνεργασία εμπορικών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους προς όφελος των καταναλωτών, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall (χώροι στάθμευσης, παιδικοί σταθμοί, άμεση ενημέρωση για εκπτώσεις και προσφορές, επιβράβευση για αγορές που γίνονται με επιπλέον εκπτώσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις).

Στη συγκεκριμένη δράση που θα συν-χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας στο μέλλον, κεντρικό ρόλο θα κατέχουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι. Οι τελευταίοι θα υποβάλλουν προτάσεις συμμετοχής και θα ενισχυθούν για δαπάνες όπως:

  1. Πληροφοριακό σύστημα και υποδομές για την διασύνδεση των συμμετεχόντων στη δράση.
  2. Infokiosk σε κεντρικά σημεία για την ενημέρωση των πελατών.
  3. Ιστοσελίδες και σημεία WiFi για δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο.
  4. Ενέργειες δημοσιότητας και υποδομές για εκδηλώσεις όπως οπτικό-ακουστικό υλικό.
  5. Εκπαίδευση μελών εμπορικών συλλόγων.
  6. Σήμανση όπως ταμπέλες, χάρτες, φωτισμός.
  7. Μελέτες για να καθοριστούν οι ανάγκες του κάθε εμπορικού συλλόγου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα εξειδικεύσουν περαιτέρω τις λεπτομέρειες όλων των δράσεων για το εμπόριο, ώστε να παρουσιαστεί άμεσα ένας οδηγός εφαρμογής συνθηκών βιωσιμότητας για την μικρομεσαία ελληνική εμπορική επιχείρηση, αλλά και ένα «έξυπνο πλαίσιο» παραγωγικής και αποδοτικής λειτουργίας κάθε τοπικής εμπορικής αγοράς.

Πηγή: ΕΣΕΕ