Μονόδρομος η εξωστρέφεια για την έξοδο από την κρίση

Μονόδρομος η εξωστρέφεια για την έξοδο από την κρίση

Στη νέα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, που θα παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη, παρουσία του Πρωθυπουργού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank EFG, με θέμα “Εξωστρέφεια- Καινοτομία: ο δρόμος για την ανάπτυξη”.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Τράπεζα τους τελευταίους 18 μήνες για την ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο της οικονομίας σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σ' αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 350 επιχειρηματίες και διοικήσεις όλων των εξαγωγικών φορέων της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, "για πρώτη φορά καταρτίζεται ένα συνεκτικό σχέδιο που καλύπτει συνολικά την έννοια της εξωστρέφειας και όλες τις παραμέτρους της. Από την υιοθέτηση ενός εθνικού brand μέχρι την ανασύνταξη των δημόσιων φορέων που υπηρετούν την εξωστρέφεια".

Ο υπουργός έθεσε ως στόχο "οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014", ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός Ταμείου Εξωστρέφειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων".

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank στον τομέα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Νικόλαος Νανόπουλος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Νικόλαος Καραμούζης. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν επίσης οι νέες δράσεις της Τράπεζας για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο το Πρόγραμμα Προώθησης Οικονομικής Συνεργασίας "Go International". Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από κοινού με τους τρεις εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ). Στόχος του Προγράμματος είναι η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στις 7 χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπου ο όμιλος της Eurobank έχει παρουσία: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία και Κύπρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, Νικόλαος Νανόπουλος επεσήμανε ότι "το μεγάλο ζητούμενο – εκτός από τη σταθεροποίηση – είναι η ανάπτυξη, και το πώς θα βγούμε από τη βαθειά ύφεση που μαστίζει την οικονομία μας. Εμείς στην Eurobank, από την Άνοιξη του 2009, δηλαδή πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, διατυπώσαμε τις προτάσεις μας για ένα νέο, διαφορετικό από το παρελθόν, αναπτυξιακό πρότυπο στηριγμένο στην εξωστρέφεια, τη γνώση, την καινοτομία, με κινητήρια δύναμη έναν σύγχρονο και δυναμικό ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα". Ο κ. Νανόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως "Οι απαραίτητες παρεμβάσεις και αλλαγές θα πρέπει να αγγίζουν το σύνολο της οικονομίας και κοινωνίας, και νευραλγικούς τομείς όπως για παράδειγμα τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή το σύστημα εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες σε μια σύγχρονη οικονομία, όπως και τη δημιουργία κινήτρων για την καλλιέργεια της γνώσης και της καινοτομίας. Η χώρα μας θα πρέπει να αναδείξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, να ανακόψει τη φυγή επενδύσεων στο εξωτερικό, και να προσελκύσει όχι μόνον διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, ή πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια, κινητοποιώντας και πείθοντας τους Έλληνες μεγάλους ή και μικρούς επενδυτές για τις δυνατότητες της οικονομίας μας".

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Νικόλαος Καραμούζης, μεταξύ άλλων, παρουσίασε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τους τελευταίους 18 μήνες η Eurobank "η οποία είχε και έχει από χρόνια θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την ανάπτυξη μακροχρόνιας, σταθερής και δημιουργικής σχέσης με την ελληνική επιχείρηση, την ελληνική επιχειρηματικότητα. Τον τελευταίο χρόνο πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, της προώθησης της καινοτομίας και την ενίσχυση της συνεργασίας επιχειρήσεων με τα ερευνητικά κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σ΄αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, η Eurobank εκταμίευσε πάνω από 700 εκατ. ευρώ ειδικά για χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ το δεκάμηνο του 2010 διακινήθηκαν μέσα από την Τράπεζά μας εξαγωγές ύψους 1,5 δις ευρώ (12% υψηλότερα από το αντίστοιχο το 2009)".

Πηγή: emea.gr