Νέες αγορές και προϊόντα στις ελληνικές εξαγωγές

Νέες αγορές και προϊόντα στις ελληνικές εξαγωγές

Νέες αγορές και προϊόντα στις ελληνικές εξαγωγές

Του Χρήστου Κολωνα

Διέξοδο σε ξένες αγορές, στη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, την Ινδία και την Κίνα αναζητούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τις εξαγωγές τους, ενώ όλο και διαφορετικά και νέα προϊόντα βγαίνουν στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων όσον αφορά την πορεία των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, 15 νέοι κλάδοι προϊόντων μπαίνουν στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων και πρόκειται για προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού, δομικά υλικά, κοσμημάτων και πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, καθώς και είδη οικιακής χρήσης.

Ανακατατάξεις
Στο top 15 είναι τα προϊόντα βάμβακος, η ενέργεια, τα καύσιμα, τα φάρμακα και μεταλλευτικά προϊόντα. Τα στοιχεία αναδεικνύουν τη δυναμική των προϊόντων βάμβακος, σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη κρίση που διέρχεται ο άλλοτε κραταιός κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, καθώς και του εξωστρεφούς προσανατολισμού του κλάδου της ενέργειας.

Ειδικότερα, από πλευράς κλάδων παραγωγής, επιβεβαιώνεται η πρωτοκαθεδρία των προϊόντων καυσίμων και ενέργειας, αποσπώντας μερίδιο 34,6% του συνόλου, ακολουθούμενα από τα δομικά υλικά, με ποσοστό 12,15% και από τα τρόφιμα-ποτά με ποσοστό 11,03%. Την πεντάδα συμπληρώνουν τα μηχανήματα – μηχανολογικός εξοπλισμός (5,76%) και τα φάρμακα – καλλυντικά (4%). Στην κατάταξη των 100 πρώτων αγορών προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα καταγράφονται 11 νέες χώρες (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπενίν, Μαλαισία, Χιλή, Βιετνάμ, Περού, Σρι Λάνκα, Μαυριτανία, Ομάν, Κολομβία).

Σημαντικές ανακατατάξεις προκύπτουν στις κυριότερες αγορές προορισμού των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων. Η Ιταλία εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά που κατέκτησε το 2011, ενώ η Γερμανία έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση. Αξιοσημείωτες είναι και οι εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφουν οι εξαγωγές προς Σαουδική Αραβία, Κίνα και Ισραήλ. Μεγάλη μεταβλητότητα και διακυμάνσεις καταγράφονται στην ανάλυση της πορείας των εξαγωγών για το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών.

Μερίδια αγοράς
Αν και εμφανίζεται μείωση των εξαγωγών προς την Ε.Ε.-«27» κατά 6,8%, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς αυτές τις αγορές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 64,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, ενώ αν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει σχετική ισορροπία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (51,5%) και των Τρίτων Χωρών (48,5%). Εκτός των χωρών της Ε.Ε., μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές και προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών κατά -8,2%, τη ΝΑ Ασία κατά -20,1% και τη Λατινική Αμερική κατά -56,4%.

Συνολικά, σε επίπεδο τριμήνου και κατά γεωγραφικές περιοχές, παρατηρείται σημαντική ανοδική πορεία των εξαγωγών προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (98%), τις χώρες της Β. Αμερικής (47,8%), τις χώρες της Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (81%), τις άλλες αναπτυγμένες χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, 65,9%), τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, 36,8%) αλλά και προς την Ινδία (81,9%) και την Κίνα (269,1%).

Προορισμοί
Σε επίπεδο τριμήνου και κατά γεωγραφικές περιοχές, παρατηρείται σημαντική ανοδική πορεία των εξαγωγών προς τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική (98%), τις χώρες της Β. Αμερικής (47,8%), τις χώρες της Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (81%), τις άλλες αναπτυγμένες χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, 65,9%), τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, 36,8%), αλλά και προς την Ινδία (81,9%) και την Κίνα (269,1%).

Πηγή: imerisia.gr