Ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας από τον Ν. Σαρκοζί

Ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας από τον Ν. Σαρκοζί

Την ικανοποίηση του για την πολιτική στήριξη της Γαλλίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα. Αλληλέγγυα προς την Ελλάδα τάσσεται η Γαλλία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Έλλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η Ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική και τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, η οποία αυτή την περίοδο πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να πλήξει και οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι αυτό που επιζητεί είναι να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο πρόεδρο και τις δηλώσεις που έγιναν στο προεδρικό μέγαρο, είχε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους της αποστολής, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα μεταφέρει στον Μπαράκ Ομπάμα το μήνυμα Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά και του προέδρου της ευρωζώνης για την απόφασή τους να ξεκινήσουν συντονισμένη μάχη κατά των κερδοσκόπων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος, με τις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες, κτίζοντας συστηματικά την έξοδο από την κρίση, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.  Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι μάχες αρχίζουν και αποδίδουν, όπως και οι κόποι του λαού. Και χαρακτήρισε ως ένα βήμα παραπέρα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όσα συζήτησε με τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε και μακρά συνομιλία με την κ. Μέρκελ.

Η βασική προσπάθεια της Ελλάδας ήταν, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να βγάλει από πάνω της ότι το πρόβλημα είναι η ίδια. Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι στην ευρωζώνη, η οποία καλείται να δείξει αν μπορεί να τρίξει τα δόντια της στους κερδοσκόπους.
Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και συζητά σε αυτό το επίπεδο και να μετέχει στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Και από τον κ. Ομπάμα, όπως είπε, θα ζητηθεί η στήριξή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τους μηχανισμούς που υπάρχουν στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση κρίσεων και απάντησε, τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί είναι καλοί, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το άμεσο, γιατί δεν κινούνται με τις ταχύτητες των αγορών. Είπε, ωστόσο, ότι συζητούνται οι μηχανισμοί που πρέπει να δημιουργηθούν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική πρόοδος μέχρι τον Απρίλιο, όταν η Ελλάδα θα χρειασθεί να ξανά-δανειστεί. Αυτά συζητάμε, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διάθεση των εταίρων και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιδείχθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας φράση του Νικολά Σαρκοζί ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μόνο πολιτική στήριξη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός είπε: "δεν κλείνω τα χαρτιά μου και δεν θέλω να αποκλείσω τίποτα καθώς αυτή την ώρα δίνουμε μια μάχη". Από την άλλη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε ένα θετικότερο βήμα στην έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εξήρε τη σημαντική συμβολή της Γαλλίας και του κ. Σαρκοζί γι’ αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να μην χρειαστεί η Ελλάδα καμία βοήθεια, θεωρώντας ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Και πρόσθεσε ότι δηλώσεις, όπως της κ. Μέρκελ και ειδικότερα του κ. Σαρκοζί, περνάνε ένα ψυχολογικό μήνυμα στις αγορές και τις επηρεάζουν. Οι κινήσεις, πρόσθεσε, θα γίνουν το γρηγορότερο δυνατό και απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν δέχτηκε πίεση από κανένα για πρόσθετα μέτρα. Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για ορισμένα γεγονότα στην Ελλάδα που συμβαίνουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και απάντησε ότι υπήρξαν κάποια πράγματα που οφείλονται σε παρεξήγηση τα οποία θα διαλευκανθούν συντονισμένα και δυναμικά.

Δηλώσεις Ν. Σαρκοζί
Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας, η οποία τήρησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου και έλαβε τα μέτρα τα οποία της ζητήθηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Όπως τόνισε ο κ. Σαρκοζί τώρα είναι η σειρά της ευρωζώνης να λάβει εκείνη μέτρα για τη στήριξη ενός μέλους της που έχει πρόβλημα και να δείξει την ετοιμότητά της γι αυτό.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρκοζί, η Ελλάδα έδειξε ότι δεν χρειάζεται χρηματοδότηση και ότι μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Ωστόσο πρόσθεσε αν υπάρξει πρόβλημα και κριθεί αναγκαίο η ευρωζώνη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της γιατί αυτό προϋποθέτει το ενιαίο νόμισμα. Και γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι δεν παίζεται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία (Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου) για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι όταν δημιουργήσαμε το ευρώ κάναμε ένα σημαντικό βήμα χωρίς προβλήματα και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η αλληλεγγύη προς το κοινό νόμισμα και δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την οικονομική κρίση με μία νομισματική κρίση. Επίσης αναφέρθηκε σε παλαιότερη πρότασή του για μια οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σαρκοζί αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη οι χώρες της ευρωζώνης να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε όποιο μέλος έχει πρόβλημα αλλιώς το μήνυμα που θα σταλεί προς τα έξω θα είναι λάθος. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το θέμα της αλληλεγγύης είναι στην ουσία θέμα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε επίσης ότι η κερδοσκοπία που πλήττει σήμερα την Ελλάδα και ανεβάζει τεχνητά το κόστος του δανεισμού της μπορεί αύριο να πλήξει κάποια άλλη χώρα. Γι' αυτό πρόσθεσε πρέπει να βρούμε τρόπους στήριξης της Ελλάδας, η οποία να μην είναι μόνο πολιτική. Και ανέφερε ότι η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν θέλησε να αποκαλύψει, καθώς, όπως είπε, όταν δίνεις μια μάχη δεν αποκαλύπτεις το επόμενο βήμα σου στους κερδοσκόπους. Τα μέτρα αντίδρασης, τόνισε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, είναι έτοιμα και είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις περί πώλησης εδαφών από χώρες που έχουν πρόβλημα για να μειώσουν το χρέος τους, ο κ. Σαρκοζί είπε ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι η αγνόηση τέτοιων δηλώσεων και προκλήσεων.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσωπική στήριξη του κ. Σαρκοζί στην Ελλάδα, της οποίας, όπως είπε, παραμένει σταθερός φίλος. Αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή βούληση της Ελλάδας για ανάκαμψη και στις προσπάθειες τις οποίες αναγνωρίζει η Γαλλία και ο γαλλικός λαός. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έδειξε λαμβάνοντας τα μέτρα που έλαβε ότι συμβάλλει στην σταθερότητα της οικονομίας αλλά και στην σταθερότητα της ευρωζώνης. Από 'δω και πέρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, το χρέος μας είναι τα μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας, ένα χρέος που το έχουμε τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για το μέλλον της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους τόνισε ότι δεν πρόκειται για ελληνικό αλλά για ευρωπαϊκό θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση που πέρασε η Ελλάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωζώνης και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Σαρκοζί για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με εκείνο άλλων χωρών της ευρωζώνης και πρόσθεσε πως, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της κερδοσκοπίας, τότε θα πρέπει να επιδειχθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή λύση. Επισήμανε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι μετά τις συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο και το Παρίσι διαμορφώνονται η πολιτική βούληση και πιο συγκεκριμένοι τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος δανειοδότησης της Ελλάδας.

Πηγή: ΕΜΕΑ